Simona Halep vs Serena Williams în finală la Wimbledon, cea mai frumoasă finală posibilă. O primă privire spre cum va fi meciul

Andrei Năstase | 11 iulie 2019

Serena Williams a trecut și ea în mare viteză de Barbara Strycova, 6-1, 6-2, se califică și ea în finala de la Wimbledon, a 11-a a ei la Londra – și ce meci ne așteaptă sâmbătă!

Wimbledon este oferit pe 30-0 de


Simona Halep și Serena Williams se văd pentru prima dată într-o finală de Slam. Va fi și prima finală de Wimbledon pentru Simona, a 11-a și a doua consecutivă pentru Serena, care are deja șapte titluri aici, ultimul obținut în 2016, în fața lui Kerber, cea care a învins-o în finala de anul trecut.

Simona e la a cincea ei finală de Slam; Serena e la a treia de la revenirea ei în circuit (a pierdut-o și pe cea de la US Open, acum câteva luni).

Iată câteva momente relevante dintr-o rivalitate începută acum opt ani, tot la Wimbledon. Serena conduce cu 9-1 la întâlnirile directe, câștigând și singurele două finale pe care le-a jucat contra Simonei, în 2014 și 2015.

Se închide cercul

În 2011, la momentul primei lor întâlniri – turul doi la Wimbledon -, Simona Halep nu își începuse încă puternica ei ascensiune, dar a reușit să-i ia atunci primul set Serenei, înainte să le cedeze repede, la la 2 și la 1, pe următoarele.

Zilele trecute, Simona a povestit ce-și aduce aminte despre acel meci:

“Îmi aduc aminte, pe terenul 2 am jucat. A fost o experiență pentru mine, jucam cu Serena Williams, nu aveam prea multe ce să cer de la mine. Dar îmi aduc aminte că a fost un meci bun și chiar am simțit că se poate să joc. După trei ani am făcut semifinală aici. Orice meci e important și orice meci îți dă încredere”.

Într-adevăr, foarte multe s-au schimbat de atunci. Și în carierele celor două, dar și în viața lor. Mai înțelepte, mai așezate și mai asumate, Simona și Serena, devenită între timp mămică, se văd într-o finală pe care o privesc diferit: pentru Serena, un eventual succes ar fi încununarea unei reveniri impresionante; pentru Simona, titlul ar fi confirmarea că noua ei personalitate, cu liniștea și bucuria pe care le arată și despre care vorbește tot mai des, o poate duce la performanțe și mai mari.

Dar să le luăm în ordine. În ordine inversă, cu ultima lor întâlnire, cea care ar putea fi și cea mai relevantă pentru ce ne așteaptă sâmbătă.

Cum au fost ultimele lor meciuri

Acum câteva luni, în optimile de finală de la Australian Open, Simona a revenit puternic după pierderea primului set (1-6), l-a câștigat pe al doilea (6-4) și a avut break în decisiv. N-a putut închide acolo, dar jocul ei va trebui să aibă direcții similare sâmbătă: spre înainte.

La AO a fost o luptă pentru inițiativă, și asta vom vedea probabil și în finala Wimbledon. Dacă Simona va reuși să stea aproape de linia de fund, dacă va conduce destul de multe schimburi, atunci șansele ei vor crește. Dacă Serena va dicta ea majoritatea punctelor, în spatele serviciilor și retururilor ei foarte bune, dacă schimburile vor rămâne scurte, atunci Simonei îi va fi greu.

Simona, despre acel duel de la Melbourne: “Iau tot ce a fost pozitiv din acel meci, dar și dezamăgirea că nu l-am putut câștiga. A fost un meci foarte important la acel moment. Dar chiar și așa, am jucat un tenis foarte bun, chiar dacă nu eram 100 la 100 să încep un Grand Slam. Faptul că am fost atât de aproape de victorie îmi dă încredere pentru următorul meci. Dar acum e iarbă, e o finală de Grand Slam. Sunt situații diferite. Nu o să vorbesc mult despre meci, dar sunt mult mai încrezătoare”. 

Singura victorie, unicul „șablon”

Aici trebuie spus și că trei din ultimele lor cinci întâlniri au fost foarte strânse. Și că singura victorie a Simonei a venit la Turneul Campioanelor, în 2014, acel 6-0, 6-2 de neuitat din grupe, întors de Serena câteva zile mai târziu, în finala aceluiași turneu, când a câștigat 6-3 și 6-0.

Chiar dacă au trecut aproape cinci ani de la demonstrația de tenis de atac pe care Simona a reușit-o în acel meci, șablonul a rămas neschimbat: Serena poate fi învinsă tot la fel – luându-i inițiativa. N-are sens să dezbatem prea mult aici; toată lumea știe că planul e simplu, execuția e cu totul altceva. Mai ales în fața unei campioane ca Serena, care și-a construit toată cariera pe aceeași fundație: jocul în atac.

E un stil pe care Simona ni l-a arătat și ea în ultima vreme, iar meciul de acum cu Svitolina a fost asemănător celui reușit anul trecut în fața Muguruzei – alăt jucătoare ofensivă -, la Roland Garros. Cum va arăta finala cu sâmbătă?

Asta va depinde și de Serena. Dar va depinde în egală măsură de Simona – iar ăsta e un compliment în sine.

Ce spune Patrick Mouratoglou despre Serena din acest turneu:

„Serena este prima dată anul acesta în postura de a juca fără dureri. Când joci cu dureri, e foarte dificil să te concentrezi pe meci. Acum, lucrurile sunt diferite, am putut să ne pregătim două săptămâni fără niciun fel de probleme. E concentrată, se simte bine pe teren. A petrecut mult timp jucând meciuri, ceea ce avea nevoie. Cred că meciul din turul doi a fost un punct de cotitură pentru ea. Și am văzut în ultimul meci, cel cu Riske, că și-a putut ridica nivelul atunci când a avut nevoie, ceea ce e unul dintre lucrurile caracteristice ei. Cred că de la un meci la altul e mai bună. Totul este pozitiv. Pe iarbă, când excelezi la serviciu și la retur, poți avea mult succes.

Efortul pe care-l depune ca să joace tenis la acest nivel după ce a născut și după toate complicațiile pe care le-a avut este incredibil. Nu aveți idee”.

Ce a spus Simona, azi, după meciul cu Svitolina, întrebată despre duelul cu Serena:

Întrebată cât de mult își dorește să o oprească pe Serena să egaleze recordul de 24 de Slamuri a lui Margaret Court, Simona a spus:

„Îmi doresc foarte mult să câștig Wimbledon. Mult mai mult decât să o opresc pe ea. Mă voi concentra pe mine. Nu mă voi gândi la recordul ei. Sigur că e un record uriaș, toate recordurile ei sunt așa. Dar nu e despre asta. E doar un meci de tenis, o provocare imensă, un meci foarte frumos. În care voi da totul”.

Plus asta:

„Multe dintre meciurile noastre au fost strânse. Am învățat că am o șansă cu ea. Acum o voi înfrunta și voi crede că am șansa mea să câștig contra ei. Sigur că respect ce a făcut și ce face.

Dar acum mă simt mult mai puternică mental. Vom vedea ce se va întâmpla.”

CELEBRATION ÎN SHOP-UL 30-0!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0!

Comandă-l de AICI.

Ediție limitată!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi