Simona Halep și Sorana Cîrstea vor fi față în față în optimile Indian Wells, primul lor meci în 12 ani!

Treizecizero | 14 martie 2022

Simona și Sorana ajung ambele în formă bună la acest meci special pentru tenisul românesc, foarte aproape una de alta în clasament. Învingătoarea va fi românca numărul 1 în ierarhia WTA.

Simona Halep și Sorana Cîrstea au confirmat momentul excelent la Indian Wells, calificându-se în optimile de finală ale turneului californian, unde se vor întâlni într-un meci oficial pentru prima dată după 12 ani.

Simona Halep a învins-o pe Coco Gauff, 6-3, 6-4, într-un meci foarte bun pentru favorita 24, care nu și-a pierdut deloc serviciul în duelul cu Gauff, cap de serie 16.

Sorana Cîrstea a trecut de Anna Kalinskaya, revenind de la set și break; a fost 5-7, 6-1, 6-0 pentru Sorana, care se califică pentru prima dată în optimile de finală la Indian Wells.

Astfel, Simona și Sorana, jucătoarele cu cele mai bune rezultate din tenisul românesc în ultimii 15 ani, se vor afla față în față marți pentru un loc în sferturile Indian Wells.

Va fi a patra întâlnire dintre cele două (2-1 Simona), dar doar a doua pe un tablou principal WTA – și e remarcabil cum, în ciuda faptului că ambele sunt prezente în top de atâția ani, sorții nu le-au adus față în față mai bine de un deceniu.

Sorana a câștigat primul lor duel, la un ITF din București din 2008, apoi Simona s-a impus apoi pe tabloul principal la Marbella, în 2010. Sorana a câștigat în calificările la Cincinnati din 2012, aceea rămânând și ultima înfrângere suferită de Simona în fața vreunei jucătoare din România. Simona aduce la acest meci o serie de 17 victorii consecutive contra compatrioatelor sale (34-4 în total vs românce).

Tot azi, la Indian Wells, Irina Begu și Monica Niculescu s-au calificat în sferturile de finală de la dublu, după 6-4, 7-5 cu japonezele Hozumi/Ninomiya. Următoarele adversare sunt Dabrowski/Olmos (5).

Prima oară în optimi pentru Sori

Sorana nu a avut un meci simplu cu Kalinskaya în prima lui parte, iar asta s-a simțit încă din primul game, unul cu șapte egalități și patru mingi de break salvate de româncă înainte de a-și face serviciul. Echilibrul a continuat până în prelungirile setului, cu câte un break de fiecare parte, dar Kalinskaya a făcut break-ul decisiv la 5-5 și a închis primul set la zero.

Când rusoaica a început și setul al doilea cu break, părea că va deveni o zi complicată pentru Sorana, care n-a găsit, până în acel punct al meciului, echilibrul în lovituri la fel de bine ca în alte ocazii din acest sezon.

Dar lucrurile s-au întors cu 180 de grade și acela a rămas ultimul game al zilei pentru Kalinskaya, care a acuzat probleme fizice și a primit îngrijiri medicale în mai multe rânduri.

A fost mai greu până când Sorana a reușit primul break, cel al desprinderii, venit la 2-1 în setul doi după șase mingi de break; de acolo, românca n-a mai întâmpinat rezistență, reușind să câștige 12 din ultimele 13 game-uri ale meciului, în drum spre prima ei calificare în optimi la Indian Wells.

Fără game pierdut pe serviciu pentru Simo

Ca la Wimbledon în urmă cu trei ani, Simona Halep a adus nivelul de concentrare necesar pentru a-și asigura o victorie solidă în meciul cu Coco Gauff. Oarecum asemănător cu situația de atunci, meciul a fost unul dintre cele despre care s-a vorbit cel mai mult, mai ales în contextul în care Coco a împlinit 18 ani în ziua meciului, iar forma ei recentă a fost încurajatoare.

Or, astfel de confruntări cu încărcătură nu încetează să o motiveze pe Simona, care a venit cu jocul ei bun la întâlnirea cu favorita publicului, căreia nu i-a făcut cadouri, în drum spre un succes convingător, obținut într-o oră și 16 minute.

Ce a mers bine la Simona azi a fost serviciul, în particular în primul set. Per total, Simona a pus în teren 77 la sută primul serviciu, câștigând 69 la sută dintre aceste puncte. Ea nu și-a cedat deloc serva, cu atât mai remarcabil cu cât condițiile de joc n-au fost deloc prietenoase, vântul întorcându-se în sesiunea de seară de la Indian Wells și punându-le probleme ambelor jucătoare. „A fost dificil să mă ajustez, pentru că din fiecare parte de teren trebuia să joci un tenis diferit”, a spus Simona. Dar dintre cele două, ea a făcut de departe o treabă mult mai bună la acest capitol, înțelegând repede cum trebuie să joace și cum să-și calibreze loviturile în vântul puternic.

Cu lovituri precise, pline, cu retururi deranjante, Simona a obținut primul break la 1-1 și a amenințat cu un al doilea, la 3-1, dar Gauff a salvat patru mingi de break. Cu un winner splendid de pe rever, Simona s-a dus apoi la 4-2, dar Gauff a strâns și a amenințat mai apoi. La 4-3 s-a jucat momentul cheie al primului set, Simona înfruntând un 0-40 pe serva ei.

Dar ea a continuat să găsească primul serviciu de câte ori a avut nevoie de el și a jucat cu curaj și cu intensitate, ieșind din acea situație complicată pentru 5-3. Imediat după, ea a reușit un al doilea break, închizând primul set.

Mereu amenințătoar de pe rever, Gauff și-a ridicat nivelul și agresivitatea în setul secund, în care s-a mers pe serviciu, și niciuna dintre cele două jucătoare nu a văzut vreo minge de break până la 5-4 pentru Simona. Românca a găsit atunci două passinguri superbe, făcându-și rost de trei mingi de meci și a concretizat-o pe a doua, sărbătorind victoria cu poftă.

https://twitter.com/WTA/status/1503218683388211201?s=20&t=o138yEbpB3cOQWou6uC1TA

Foarte aproape în clasament

Duelul dintre Simona și Sorana va avea și o implicație în clasament, oferindu-i Soranei o oportunitate directă de a o depăși pe Simona în caz de victorie și de a deveni astfel numărul 1 din România; ambele situații s-ar întâmpla pentru prima dată din 2013.

Forma excelentă a Soranei din ultimii doi ani și coborârea Simonei din clasament din motivul absenței îndelungate din sezonul precedent le-au apropiat foarte mult pe cele două în clasament; acum însă ambele joacă la un nivel foarte bun, ceea ce face ca acest meci să se întâmple într-un moment potrivit. De altfel, cele două stau foarte bine și în Race to WTA Finals (10 Simona, 12 Sorana – după victoriile din această rundă).

Favorite 24, respectiv 26, cele două românce au rămas jucătoarele cu cel mai bun clasament pe sfertul lor de tablou, după ce Emma Raducanu a pierdut un meci strâns cu Petra Martic, 6-7, 6-4, 7-5. Croata o va întâlni pe rusoaica Samsonova în optimi, învingătoarea de acolo urmând să joace în sferturi cu învingătoarea dintre Simona și Sorana.

Celelalte două optimi de finală de pe această parte de tablou sunt Iga Swiatek (3) vs Angelique Kerber (15) și Harriet Dart vs Madison Keys (25)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi