Simona Halep și Sorana Cîrstea pierd meciuri foarte strânse în semifinalele de la Birmingham

Radu Marina | 19 iunie 2022

N-a lipsit mult pentru o extraordinară finală românească la Birmingham. Simona Halep si Sorana Cirstea au pierdut in semifinale, dupa două meciuri excelente, dar cu final nefavorabil.

Simona Halep și Sorana Cârstea au fost în fața unui moment istoric pentru tenisul feminin românesc, acela de a se întâlni într-o finală de turneu WTA. Adversarele lor de astăzi, Beatriz Hadad Maia si Shuai Zhang, s-au opus acestei premiere și au câștigat două meciuri pe alocuri extraordinare si tensionate. 

Simona Halep și-a văzut seria de 10 victorii la rând pe iarbă oprită de Beatriz Haddad-Maia, 6-3, 2-6, 6-4, în vreme ce Sorana Cîrstea a pierdut în tiebreak-ului decisivului cu Shuai Zhang, 6-4, 1-6, 7-6 (5).

Amânate cu o zi din cauza ploii care a șters programul de sâmbătă, cele două semifinale de la Birmingham s-au jucat în același timp, duminică, și ne-au ținut cu sufletul la gură până la final. Au fost două meciuri foarte strânse, cu multe schimburi intense și cu o desfășurare cât se poate de echilibrată a scorului până în ultimele secunde.

Simona Halep, învinsă de o jucătoare în mare formă 

Hadad Maia e o adversară complicată în orice circumstanțe – nu trebuie să judecăm nivelul ei în funcție de cele două înfrângeri mai dure suferite anterior în fața Simonei. Contextul actual e unul în care braziliencei îi merge foarte bine în această perioadă. Așa că Simona a avut de înfruntat o adversară excelentă, urcată pe un val uriaș de încredere. Hadad Maia a jucat și câștigat mult anul acesta (35 de meciuri în acest sezon), s-a calificat în prima finală de Slam la dublu la Australian Open, a câștigat primul ei titlu WTA săptămâna trecută la Nottingham, tot pe iarbă; una peste alta, traversează cea mai bună perioadă a carierei, urmând să intre în top 30 de luni. 

Crescută pe zgură, brazilianca are o relație mai specială cu gazonul; la Nottingham a venit de nicăieri și nu s-a mai oprit până la trofeu. O săptămână mai târziu se califică în a doua finală la rând pe iarbă, după victorii cu Petra Kvitova, Magdalena Frech, Camila Giorgi și, acum, Simona.  

Dincolo de forma ei, e și stilul de joc, pe care a reușit să-l adapteze la suprafață bine spre foarte bine: se folosește de serviciul de stângace, generează unghiuri din ce în ce mai scurte și jonglează cu ele des, stă bine în defensivă și atacă tot ce e de atacat, începând cu returul. Cea mai mare problemă pentru Simona azi a fost exact returul adversarei, care a pus-o în încurcătură la fiecare game de serviciu și foarte rar i-a permis să se afle în controlul schimburilor de mingi. În acest scenariu, în care Simona nu și-a putut deschide terenul și a stat mai mult în defensivă decât în atac, Hadad Maia a fost cea care a dictat și stabilit ritmul de joc – în special în primul set și o bună parte din setul decisiv. 

Adăugăm la asta și nesiguranța pe care Simona a căpătat-o după ce a alunecat de două ori, în același loc. După a doua căzătură, Simona n-a mai fost atât de alertă, n-a mai încercat să schimbe direcțiile atât de des și nu a mai avut aceeași dispoziție în deplasare, cum a avut-o în debutul meciului, când a condus cu 2-0 și părea în control. A doua căzătură a schimbat, de altfel, a schimbat dinamica meciului și e de înțeles de ce s-a întâmplat asta. Pentru o jucătoare care a trecut prin atâtea în ultimii ani și care își folosește atât de mult picioarele (în special pe iarbă) pentru a câștiga, dar mai ales cu Wimbledon după colț, reticența Simonei în deplasare a fost explicabilă. 

După primul set pierdut, în care a cedat patru game-uri consecutive, Simona a cerut intervenția fizioterapeutului, fiind doar îngrijorată și fără să pară că simte vreo jenă sau durere. Setul doi nu a adus schimbări semnificative, în primă fază: Simona și-a păstrat acel tenis reținut, nici foarte agresiv, dar nici pasiv, și a rămas acolo, într-o zonă în care s-a agățat pentru fiecare punct. Și tocmai această atitudine în stilul „punct cu punct”, „punctul ăsta, pe care îl joc acum, e cel mai important” a readus-o în prim plan. Întâi la serviciu, apoi la jocul din teren. 

Cu cât setul s-a prelungit, cu atât dispoziția Simonei s-a intensificat, iar acea nesiguranță din primul set a fost înlocuită cu un tenis clar, coerent și cu lovituri mai profunde, care nu i-au mai permis adversarei să preia atât de repede controlul în punct. De la 2-2, când a revenit de la 0-2, Hadad Maia a pierdut patru game-uri consecutive, Simona câștigând ultimele 12 puncte la rând. A fost un final de set entuziasmant, chiar dacă nu a fost nevoie de ceva cu adevărat special din partea Simonei pentru a ajunge în poziția aceasta: jocul ei solid și curat și acele lovituri lungi, care au aterizat aproape de linia de fund au sădit destule dubii în mintea și jocul adversarei. 

Setul decisiv a fost, o vreme, despre Simona, care a continuat jocul bun din setul doi și a părut că break-ul făcut în debut o va ajuta să se distanțeze definitiv. N-a fost așa: de la 3-1, Simona a fost egalată și condusă. A revenit de la 3-4 cu break, a egalat și a avut câteva șanse de a urca la la 5-4. Game-ul de la 4-4, echilibrat și cu multe schimbări de situații, a fost  hotărâtor pentru soarta acestui meci; Badad a izbutit, în cele din urmă break-ul și, deși cu multe emoții, a închis meciul după o eroare a Simonei cu lovitura de dreapta. 

Sunt argumente pentru care înfrângerea nu e una musai suprinzătoare, dacă avem în vedere adversara întâlnită și forma ei. Pe de altă parte, e primul test dificil pe care Simona îl are pe iarbă în acest sezon și pe care nu-l trece, deși au fost multiple șanse de a prelua controlul acestui meci și de a obține victoria. 

Sorana pierde la limită un meci extraordinar cu Shuai Zhang

În ceea ce a fost, probabil, unul dintre cele mai bune meciuri din acest turneu, Sorana se vede învinsă de o Shuai Zhang impecabilă, într-un meci incredibil de echilibrat și bun – iar la asta au contribuit din plin ambele jucătoare, chiar dacă finalul nu i-a aparținut Soranei. 

Primul set s-a desfășurat în parametri normali și a fost foarte echilibrat, o schimbare față de ultimul lor meci jucat la Miami, când Zhang a dominat categoric întâlnirea cu Sorana (6-1, 6-1). Fiecare jucătoare și-a făcut pe rând serviciul, și au fost destul de greu de despărțit. Sorana, care a pierdut doar cinci puncte cu primul serviciu, a mutat prima și s-a pus în situația favorabilă de a o obliga pe chinezoaică să servească pentru a rămâne în set, la 5-4. Cu spatele la zid, chinezoaica a fost prima care a clipit, și-a pierdut serviciul și se părea că Sorana va continua istoricul bun pe care îl are cu Zhang, pe care o învinsese în două din cele trei meciuri. 

În realitate, după câștigarea primului set, Sorana  n-a mai turat motoarele, n-a mai avut aceeași intensitate și asta i-a permis lui Zhang să intre într-o transă – așa cum obișnuiește în unele meciuri – din care cu greu a mai putut fi scoasă. Chinezoaica a făcut un set doi perfect, n-a ratat nimic și absolut orice a încercat i-a ieșit. 

În acest set doi controlat cu autoritate de Zhang, pentru Sorana fost important game-ul pe care l-a câștigat la 0-5. Un game câștigat doar cu lovituri câștigătoare și, deși a sfârșit prin a pierde setul, momentul a fost unul prielnic pentru ceea ce avea să se întâmple în setul trei. Întâi, i-a tăiat elanul chinezoaicei, după un set absolut încântător și i-a arătat că încă e prezență, n-a plecat nicăieri. Apoi, maniera în care și-a câștigat punctele a determinat-o pe Sorana să joace mai liber, să dea drumul complet loviturilor. 

Din acest motiv, în setul decisiv, echilibrul a fost restabilit, iar nivelul și intensitatea au fost peste măsură de ambele părți. S-a jucat foarte dur, s-a greșit puțin și majoritatea punctelor au fost încheiate cu lovituri câștigătoare. N-ar fi greșit dacă am afirma că a fost unul dintre cele mai bune seturi jucate pe iarbă din acest sezon. 

Deși Sorana a fost prima jucătoare care a făcut break-ul și a urcat la 2-0, chinezoaica a rezistat, a revenit și a preluat conducerea, obligând-o pe Sorana să vină mereu din urmă și să fie cea care a servit la 3-4, la 4-5 și la 5-6.  

Sorana s-a achitat admirabil de toate aceste trei provocări și a dus setul în tiebreak – un tiebreak la fel de echilibrat precum întregul meci, în care Sorana a avut o șansă uriașă să se desprindă decisiv, conducând cu 5-4 și având la dispoziție două servicii pentru a închide meciul. La primul punct a făcut o dublă greșeală, la a doua a venit o eroare neforțată, care a dus-o pe Zhang la minge de meci – șansă pe care a fructificat-o la prima ocazie a avută.

În ciuda unei înfrângeri dureroase, a fost o săptămână plină de lucruri bune pentru Sorana, care reușește prima semifinală pe iarbă a carierei și descoperă că are armele și argumentele să aibă succes și pe această suprafață.


Abonează-te aici gratuit la noul tău newsletter de sport – pentru analize, comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi