Simona Halep și Sorana Cîrstea obțin victorii foarte bune în turul al doilea la Indian Wells

Radu Marina | 11 martie 2022

După turneele de la Doha și Dubai, care ne-au lăsat cu sentimente amestecate, Simona s-a întors pe teren cu o victorie sănătoasă, obținută după o evoluție convingătoare pe alocuri în fața Ekaterinei Alexandrova. Dincolo, Sorana Cîrstea continuă trendul ascendent, impunându-se prima oară cu Ajla Tomljanovic.

Simona Halep și Sorana Cîrstea au început excelent la Indian Wells, acolo unde au debutat direct în turul al doilea.

Simona Halep a învins-o pe Ekaterina Alexandrova, 6-2, 4-6, 6-2, Simona evitând astfel o rară serie de trei înfrângeri la rând. Reîmprospătată după scurta pauză de după turneele de la Dubai și Doha, Simona a jucat mai aproape de nivelul din startul sezonului, reușind a treia ei victorie din cinci întâlniri cu sportiva din Rusia, într-un meci în care a jucat cu o intensitate superioară momentele importante din setul decisiv.

Simona, favorită 24, o va întâlni în turul următor pe învingătoarea dintre americancele Coco Gauff (16) și Claire Liu (numărul 87, posesoare a unui wild card).

„Nu e niciodată ușor cu Alexandrova, pentru că lovește plat și foarte puternic, dar am făcut ce aveam de făcut. Abia aștept următorul meci și sper să joc un pic mai bine”, a spus Simona la interviul de pe teren, subliniind că e o victorie importantă pentru ea.

Clar ușurată și mulțumită cu rezultatul obținut, Simo a mai adăugat că avea nevoie de puncte câștigate în genul celor pe care le-a sărbătorit într-un mod aparte azi, pentru că „a trecut ceva timp de când n-am mai reușit unele așa”. Simona are acum un bilanț de 12-3 în sezonul 2022.

Alexandrova e o jucătoare care i-a dat bătăi de cap Simonei de-a lungul timpului, învingând-o de două ori, și am văzut încă o dată astăzi că rămâne o adversară redutabilă, nu tocmai ușor de bătut, în ciuda începutului slab de sezon, unde nu a legat nicio victorie. E capabilă să dezvolte multă forță și are suficiente arme (forehand, serviciu) cu care poate câștiga puncte ușoare și produce pagube mari oricui – iar Simona a simțit asta pe propria piele în trei meciuri cu ea. E acel tenis dur, bazat pe lovituri drepte și foarte tari, care uneori pot copleși adversara.

Simona n-a avut parte, așadar, de cea mai accesibilă jucătoare în acest debut, dar cu toate astea obține o victorie importantă, în care a evoluat la un nivel suficient de bun vreme îndelungată. 

Primul set a fost câștigat la pas de Simona, fără ezitări și arătând o dispoziție de joc foarte bună. Deși setul a curs rapid, au fost câteva serii de puncte câștigate de Simona care au demoralizat-o pe rusoaică: Simona s-a apărat bine, a rezistat excelent în toate schimburile de mingi agresive și a reușit să preia controlul des, forțând-o astfel de Alexandrova să joace doar în termenii impuși de româncă. 

Tenisul așezat și rotund al Simonei combinat cu jocul dezordonat și mult prea agresiv – în fiecare game de serviciu, Alexandrova a făcut cel puțin o dublă greșeală – a dus la un set controlat autoritar de Simona, încheiat cu șase lovituri direct câștigătoare și doar patru erori. Spre comparație, Alexandrova a avut cinci lovituri câștigătoare și 14 greșeli neforțate. 

Setul doi a avut o cu totul altă desfășurare, iar asta din două motive. Primul: Simona a făcut câțiva pași în spatele liniei de fund și a început să lovească o idee mai scurt, oferindu-i ocazia adversarei să preseze și mai mult. Al doilea motiv: loviturile rusoaicei au început să prindă din ce în ce mai mult terenul, ceea ce a echilibrat foarte mult meciul. 

Echilibrul acesta a însemnat că nicio jucătoare nu și-a pierdut serviciul în set până la 5-4. Când Simona a servit la 4-5 pentru a rămâne în set, Alexandrova a ajuns din trei lovituri – care au fost lovituri câștigătoare – la mingi de set fără ca Simona să aibă vreun cuvânt de spus. Totul a fost rapid, fulgerător și fără ca Simona să aibă vreo replică; o serie de lovituri năprasnice și retururi adânci, lovite brutal i-au adus rusoaicei setul.

Față de primul set, raportul lovituri câștigătoare – erori a fost net favorabil Alexandrovei, care a dus meciul în decisiv după ce în setul doi a generat 14 lovituri direct câștigătoare și 15 erori – pe când Simona l-a încheiat cu trei winnere și cinci erori. Dinamica meciului s-a schimbat complet în acest set doi, pentru că Simona a devenit jucătoarea mai defensivă, care a așteptat prea des să vină eroarea. Iar asta i-a permis Alexandrovei să-și calibereze loviturile, să-și găsească ritmul și să lovească cu mult mai multă încredere. 

Însă lucrurile n-au rămas așa. Decisivul a adus o Simona mult mai concentrată și mai incisivă; practic a luat lucrurile de unde le-a lăsat în primul set și deloc întâmplător și cursul decisivului a fost identic cu ceea ce s-a întâmplat în primul set, cu Simona rezistând bine asalturilor, atacând des și căutând să stabilească ritmul. 

Diferența a fost făcută, de altfel, fix de capacitatea Simonei de a ieși repede din defensivă, de a contracara și de a schimba rapid direcțiile către lateralele terenului, pentru a o obliga pe rusoaică să lovească din poziții incomode, din alergare, departe de minge. 

Cu excepția unor retururi senzaționale, jocul Alexandrovei și-a pierdut din consistență și precizie iar în mare măsură decisivul a fost despre Simona, care a jucat mult mai coerent și a executat impecabil tot ceea ce era de executat. 

https://twitter.com/WTA/status/1502388904447528964?s=20&t=VynOXYlCrKQ7-JJmLqNObg

Prima victorie în trei întâlniri

Sorana Cîrstea a reușit un meci foarte bun cu Ajla Tomljanovic, 6-4, 7-5, ea întorcând impresionant un start nefavorabil.

Sorana, favorită 26, s-a văzut condusă cu 4-1 și dublu break într-un prim set în care serviciul nu a ajutat-o la început. Dar românca a găsit repede soluțiile; reintrat în meci și a răspuns cu o serie de șase game-uri la rând. Sorana a continuat să preseze pe serviciul advers și în setul al doilea, în care a fost prima care a făcut break-ul pentru 3-1. Tomljanovic a recuperat imediat, apoi a salvat o minge de meci la 4-5, dar Sorana a evitat tiebreak-ul, încheind meciul la a doua oportunitate.

Un rezultat important pentru Sorana, mai ales că ea n-a avut mult timp de respiro după semifinala de la Lyon și a schimbat relativ repede fusul orar, suprafața și condițiile de joc.

A fost a zecea ei victorie din acest sezon, iar în turul următor o va întâlni pe învingătoarea dintre Alize Cornet și Anna Kalinskaya.

Dacă ambele românce se vor califica în optimi, atunci se vor afla față în față pentru prima oară după mai bine de un deceniu.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi