Simona Halep se califică la Turneul Campioanelor pentru al șaselea an la rând

Radu Marina | 30 septembrie 2019

Simona Halep s-a calificat astăzi, oficial, pentru al șaselea an consecutiv la Turneul Campioanelor, competiție găzduită începând din acest an de orașul Shenzhen, între 27 octombrie – 3 noiembrie. După cinci ediții de mare succes la Singapore, Turneul Campioanelor se mută în China, devenind competiția cu cele mai mari premii în bani din tenis. Cu […]

Simona Halep s-a calificat astăzi, oficial, pentru al șaselea an consecutiv la Turneul Campioanelor, competiție găzduită începând din acest an de orașul Shenzhen, între 27 octombrie – 3 noiembrie. După cinci ediții de mare succes la Singapore, Turneul Campioanelor se mută în China, devenind competiția cu cele mai mari premii în bani din tenis. Cu premii totale de 14 milioane de dolari, Shiseido WTA Finals Shenzhen este evenimentul care propune cel mai mare buget de premii din istoria tenisului, feminin sau masculin.  

Cu un total de 4.962 de puncte după participarea la Beijing, Simona devine a treia jucătoare calificată oficial la Shenzhen, după Ashleigh Barty și Karolina Pliskova. Simona este urmată de Bianca Andreescu, calificată oficial și ea tot astăzi la WTA Finals – o premieră pentru ea. 

Pentru Simona, calificarea la Turneul Campioanelor este rezultatul unui nou sezon remarcabil, în care a câștigat al doilea Grand Slam al carierei – performanță detaliată în singura publicație dedicată în întregime titlului de la Wimbledon. Simona a mai jucat alte două finale (Doha, Madrid), o semifinală la Miami, și a mai fost prezentă în sferturile de finală la Roland Garros, Toronto, Eastbourne și Dubai. În plus, ea a adus patru puncte echipei de Fed Cup a României în meciurile cu Cehia și Franța, totalizând un bilanț de 42 – 15 în 2019.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1178689004558045186?s=20

Dintre toate jucătoarele calificate sau cu șanse de calificare la Shenzhen, Simona este una dintre cele mai experimentate la acest turneu, ea reușind să se califice din 2014 și până în prezent de fiecare dată la această competiție – o remarcabilă serie de șase calificări succesive, care îi confirmă longevitatea extraordinară în topul tenisului feminin. În 2014, la prima ei prezență, ea reușea să se califice în finala turneului, iar în următorii ani a câștigat cel puțin un meci în grupe. Anul trecut, deși calificată, ea nu a putut lua startul din cauza accidentării la spate. 

Spre deosebire de restul turneelor care au loc de-a lungul sezonului, Turneul Campioanelor e complet atipic: orice game sau set pierdut te poate trimite acasă, sau, din contra, orice game sau set câștigat te poate salva. Au fost cazuri când o jucătoare avea să câștige titlul, deși a pierdut două din cele trei meciuri jucate în grupe (Agnieszka Radwanska, 2015, Dominika Cibulkova, 2016). Sau situații când o jucătoare care a prins în ultima clipă prezența la turneu avea să-l domine clar, câștigând toate meciurile în care a fost implicată (Elina Svitolina, 2018). 

Asta este posibil pentru că WTA Finals merge pe un sistem diferit – sistemul round-robin, care crează o presiune suplimentară, existând situații când o jucătoare e obligată să câștige un game sau un set fie pentru a merge mai departe, fie pentru a nu fi eliminată. E la fel de posibil să câștigi primele două runde și tot să ai nevoie de un rezultat favorabil în ultima etapă.

La acest turneu vor participa cele mai bune opt (plus două rezerve) jucătoare ale sezonului 2019, decise de clasamentul Race, iar sistemul de joc este, cum spuneam mai sus, de tip round-robin (două grupe a câte patru jucătoare, din care se califică mai departe în semifinale primele două clasate în fiecare grupă). Se va juca, desigur, în sistemul cel mai bun din trei seturi. 

Lui Ash Barty, Karolina Pliskova, Simona Halep și Bianca Andreescu li se pot alătura, în săptămânile următoare, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Serena Williams sau Elina Svitolina, cu mențiunea că Serena Williams s-ar putea retrage, și atunci locul ei ar putea fi luat Belinda Bencic sau Kiki Bertens. 

Un alt detaliu important legat de calificarea Simonei la Shenzhen este faptul că ea se simte foarte bine în acest loc, ea câștigând turneul de la Shenzhen Open (turneu de categorie International) în 2015 și 2018.

“Este o onoare pentru mine să mă calific la Shiseido WTA Finals Shenzhen. Întotdeauna e un obiectiv al meu să particip la acest turneu și sunt încântată că voi juca în acest an. Am mai fost la Shenzhen înainte și aștept cu nerăbdare să revin”, a spus Simo despre a șasea ei calificare la WTA Finals. 

Meciurile se vor juca la Shenzhen Bay Sports Center.

Ce românce au mai participat

Afară de cele șase calificări ale Simonei, Virginia Ruzici s-a calificat în 1983 și 1984, actualul manager al Simonei pierzând de fiecare dată în primul tur (pe atunci se juca eliminatoriu), iar Irina Spîrlea a jucat în 1998, când a ajuns până în semifinale, învingându-le pe parcurs pe Arantxa Sanchez-Vicario și pe Dominique Van Roost și fiind învinsă în cele din urmă de Martina Hingis, cea care avea să și câștige titlul.

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Noul tricou 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop-ul 30-0! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi