Simona Halep revine încă o dată, câștigă excelent cu Aryna Sabalenka: semifinale la Dubai

Radu Marina | 20 februarie 2020

Simona ne-a oferit o nouă mostră de tenis smart-aggressive cu Aryna Sabalenka, întorcându-se semifinale la Dubai după o victorie splendidă, foarte satisfăcătoare prin felul în care a fost obținută

Simona Halep a revenit pentru a doua zi la rând după pierderea primului set, câștigând în sferturile de finală de la Dubai cu Aryna Sabalenka, 3-6, 6-2, 6-2.

Față de meciul cu Jabeur, care a provocat atâtea comentarii în lumea tenisului, de data asta a lipsit drama, însă nivelul a fost foarte bun. Similar cu meciul cu Jabeur, Simona a gestionat expert momentele importante ale meciului, reușind să preia frâiele și să facă ajustările după pierderea primului set, dominând-o apoi pe Sabalenka în restul drumului.

Simona, care s-a revanșat astfel după înfrângerea cu Sabalenka de la Adelaide, revine astfel în semifinale la Dubai și o va întâlni, mâine, pe Jennifer Brady (nu înainte de ora 17:00, a doua semifinală a zilei). Cealaltă semifinală este între marea surpriză a începutului de sezon, Elena Rybakina, și Petra Martic.

**

Când ai în față pe cineva ca Aryna Sabalenka, care lovește atât de brutal fiecare minge, asta te poate da peste cap. Mai ales când jocul tău nu e făcut astfel încât să îi poți răspunde în aceeași manieră. Asta se întâmplă, în principal, atât pentru că nu ai neapărat control și prea puține depind de tine. Cât, mai ales, pentru că se creează acel ritm fals din cauza jocului fragmentat, care aduce incertitudine: e teribil ca cineva să te bruscheze câteva minute, apoi să-ți dea un mic moment de respiro în urma unor erori, iar când credeai că s-a deschis o mică portiță și poți apuca, în sfârșit, meciul de undeva, să te trezești cu trei lovituri direct câștigătoare venite de nicăieri. 

Primul set, spre exemplu, s-a desfășurat exact pe acest tipar: Sabalenka, foarte hotărâtă și agresivă, cu momente de joc extraordinare, cu winnere consecutive și năpustindu-se în toate loviturile. În vreme ce Simona a părut nedumerită, ușor pasivă, încercând mai mult să contreze și să aștepte. 

Cu acest joc ușor la așteptare, bazat mai mult pe contraatac, Simona a reușit să recupereze un break, revenind de la 2-4 la 3-4. Dar când credeai că e în meci și a reușit, cumva, să-și destabilizeze adversara, a urmat o ploaie de winnere din partea Arynei, în urma căruia Simona a mai reușit doar două puncte în ultimele două game-uri. 

Prin acele mingi neutre, blocate și lovite foarte departe de linia de fund, Simona a hrănit-o constant pe Sabalenka, care a pedepsit totul și a bombardat din toate pozițiile. Însă atitudinea defensivă a Simonei a fost de înțeles, în condițiile în care a fost luată pe sus din primul game al meciului și nu i s-a dat ocazia să intre treptat în meci, să aibă un ritm, să se așeze în teren: a trebuit să răspundă doar ritmului impus de adversară, a cărei viteză medie a loviturii de dreapta a ajuns la peste 120 km/h. În traducere, asta e mult. Foarte mult.

Treptat însă, pe măsură ce meciul a mai avansat și Simona s-a mai obișnuit cu viteza de joc, lucrurile au început să se schimbe în favoarea ei. După pierderea primului set, Simona a cerut intervenția antrenorului, care a sfătuit-o să fie mai aproape de minge, să facă pasul în față și să ia mingea mai repede, încercând să lovească decisiv. “Asumă-ți. Vreau să ai mai multă intensitate. Să te vadă că ești aici, că ești pregătită”, i-a mai spus Arti. 

Tipul acesta de indicații era exact rețeta potrivită care să o ajute să facă față unui stil de joc atât de agresiv, copleșitor chiar: un joc proactiv, care să o determine pe Sabalenka să lovească din poziții incomode, să facă pași spre a ajunge la mingi, să iasă din zona de confort, să aducă dubii. 

Ca în multe alte cazuri, și acum Simona a aplicat rapid sfaturile primite și lucrul ăsta s-a văzut încă din debutul setului doi: l-a început cu break, dar și cu un alt mind-set. Mai agresivă, mai aproape de linia de fund, foarte hotărâtă la retur, încercând să preia controlul în punct cu retururi lungi și deranjante. Faptul că a reușit în multe rânduri să dicteze și a neutralizat forța adversarei i-a dat multă încredere, iar asta s-a văzut rapid în poziționarea ei în teren, cel mai important element într-un meci cu o jucătoare de acest tip. Pe măsură ce aduna game după game, pe atât poziționarea ei în teren era mai avansată. 

Iar în momentul în care a ajuns să lovească lipită de pe linia de fund, ajungând în postura jucătoarei care schimbă direcțiile, care își deschide terenul și impune ritmul, Sabalenka a rămas fără opțiuni. N-a mai avut timp să-și pregătească loviturile (mai ales că retragerile ei sunt largi), a ajuns greu la multe mingi și a încercat să compenseze inspirația și jocul foarte bun al Simonei cu forță brută, care i-a adus, inevitabil, foarte multe erori neforțate și, în cele din urmă, multă nesiguranță. “Nu pot decât să te felicit pentru setul ăsta. Acum e important să nu complici lucrurile. Asumă-ți. Dacă nu îi dai timp, începe să greșească și face pași mari spre minge. O să mai greșești, dar nu te crampona în asta. Lovește prin minge, continuă să stai jos pe picioare și fii decisivă. Lupți, orice ar fi”, i-a transmis Artemon Apostu, după câștigarea setului doi. 

Ce a urmat în setul decisiv a fost o nouă mostră de tenis smart-aggressive din partea Simonei: coerență, plasament, consistență, agresivitate controlată. A pictat liniile, a exasperat-o pe Sabalenka cu capacitatea de a contracara, respectiv stabilitatea apărare-atac și a făcut-o să se îndoiască de absolut toate loviturile. N-a folosit un exces de forță, pentru că a știut că asta ar putea însemna ritm și lovituri drepte, numai bune să o alimenteze pe Sabalenka. Dar și-a deschis inteligent terenul și a câștigat teren printr-o poziționare avansată, găsind acel echilibru perfect și sensibil între ofensivă și defensivă. 

Pentru un fan al bielorusei care a privit acest meci, trebuie să fie tare neplăcut să vadă cum din jucătoarea hotărâtă, lucidă și foarte precisă din primul set, Aryna a încheiat meciul descumpănită, fără repere și parcă întrebându-se ce să facă mai mult de atât? Pentru că meciul acesta a fost întors și mai apoi dominat de Simona fără ca Sabalenka să slăbească ritmul, fără să intre într-o zonă neagră și fără să facă neapărat ceva greșit. 

Întregul meci poate fi considerat o lecție despre cum poți să descompui un joc atât de puternic precum al bielorusei prin inteligență și ajustări potrivite. Simona a știut ce să facă cu forța venită din partea Arynei și a gestionat-o atât de bine, încât a schimbat raportul de forțe și a făcut-o pe Sabalenka, o veritabilă jucătoare ofensivă, să se apere mai mult decât să atace.  

Pentru o nouă finală la Dubai, Simona va trebui să treacă un alt test dificil: Jennifer Brady, care vine din calificări și le-a eliminat pe tabloul principal pe Elina Svitolina, Marketa Vondrousova și Garbine Muguruza. Până acum, Simona a câștigat ambele meciuri cu Brady, ultimul chiar la Australian Open, însă niciuna din aceste partide n-a fost ușoară. Și nu va fi diferit nici mâine. 


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi