Simona Halep revine în echipa României de Billie Jean King Cup după cinci ani

Treizecizero | 15 martie 2024

Simona se va alătura echipei României de Billie Jean King Cup pentur meciul de baraj cu Ucraina, contând pentru calificarea la turneul final al competiției

Abia revenită la normal și în circuitul profesionist, acolo unde va reintra odată cu turneul de săptămâna viitoare de la Miami, Simona Halep are deja adăugat un alt eveniment relevant în program.

Ea se va alătura echipei României de Billie Jean King Cup pentur meciul de baraj cu Ucraina, contând pentru calificarea la turneul final al competiției. Duelul are loc pe 12-13 aprilie și se va desfășura pe zgură, în America, la Amelia Island – o bază de tenis cu tradiție în circuit – în contextul în care Ucraina nu poate să-și dispute meciurile în propria țară, din cauza conflictului armat cu Rusia.

Simona Halep face parte dintr-o echipă a României puternică, cu Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Anca Todoni și Mara Gae, aceasta din urmă făcându-și astfel debutul. Convocarea Simonei a fost stabilită în urma unei discuții între Simona și Horia Tecău la Miami, acolo unde jucătoarea se pregătește pentru revenirea în circuit.

De cealaltă parte, Ucraina se bazează pe una dintre rivalele tradiționale ale Simonei, Elina Svitolina, lângă care vor fi Lesia Tsurenko, Yuliia Starodubtseva și surorile Liudmyla Kichenok și Nadiia Kichenok.

Ultima apariție a Simonei în formația României a fost una dramatică, în semifinala competiției din 2019, când tricolorele au cedat la mare luptă contra Franței, la Rouen (3-2), în ciuda eforturilor memorabile ale Simonei, care a câștigat atunci ambele meciuri de simplu jucând la un nivel foarte ridicat, apoi a intrat și la dublu. Ulterior, pauza luată pentru a se concentra pe circuit, plus pandemia, iar apoi problemele legate de suspendare au făcut ca ea să nu mai poată juca în echipa de BJK Cup, preluată între timp de Horia Tecău.

Prezența ei în BJK Cup este o primă condiție necesară pentru a-i deschide drumul către o potențială prezență la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară. Ca să fie acolo, Simona avea, întâi de toate, nevoie de o prezență în BJK Cup între 2023-2024. Ea mai are nevoie și de un clasament cât mai bun la data închiderii listelor pentru turneul olimpic și/sau de o excepție din partea CIO.

Până acolo însă, prezența ei adaugă o dinamică în plus pentru echipa României, care – în absența ei, și mai apoi, retragerile din echipă ale Irinei Begu și Soranei Cîrstea – nu a ieșit din Grupa Mondială, a mai fost aproape de o calificare la turneul final și încearcă din nou această performanță în 2024. Simona găsește, practic, o formulă de echipă cu totul nouă, dar care are două jucătoare de Top 100 și două tinere cu un potențial despre care se vorbește tot mai mult.

O eventuală victorie cu Ucraina ar deschide calea fetelor pentru o prezență, în premieră de când există acest format, la turneul final. Pe termen scurt, trebuie însă să nu uităm că Simona e, deocamdată, într-o fază în care trebuie să acumuleze și să-și regăsească match fitness-ul și nivelul, iar meciul cu Ucraina vine, totuși, într-un moment de la începutul revenirii ei.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi