Simona Halep pierde cu o Angelique Kerber în zi de grație, în sferturile de la Eastbourne

Radu Marina | 27 iunie 2019

Simona Halep a fost învinsă de Angelique Kerber în sferturile de finală de la Eastbourne, 6-4, 6-3. Cu două victorii excelente la simplu și cu alte (cel puțin) trei meciuri la dublu la activ în această săptămână, pentru Simona urmează acum Wimbledon.


Înaintea meciului, Simona spunea că de la această partidă cu Kerber nu-și dorește decât să joace un tenis bun, iar rezultatul în sine nu prea contează. Tenisul pe care l-a jucat azi n-a fost suficient de bun încât să treacă de o Kerber în zi mare. Dar a fost suficient de solid încât să contribuie, împreună cu Kerber, un meci calitativ. Nivelul tenisului ei a fost ridicat, dar a fluctuat – lucru care, într-un meci cu Angelique într-o astfel de formă, poate fi decisiv. 

Scorul, deși ar putea părea clar, nu spune întreaga poveste a meciului. Meciul a fost dur, s-a jucat intens și amândouă au avut momente de joc excelente, însă Simona a ratat startul în ambele seturi și n-a mai putut recupera. Dincolo, Kerber a fost ordonată și a jucat cap-coadă fără mari căderi. 

Tenisul Simonei a fost destul de rigid în începutul de meci și, foarte important în meciurile cu Kerber, prea liniar – fapt ce i-a permis nemțoaicei să-și pună în funcțiune jocul. Toate acele lovituri drepte, plate și ușor razante pe care Simona le-a încercat o vreme au alimentat-o pe Kerber, care are această capacitate de a se folosi de forța adversarei, redirecționând apoi mingea în orice parte a terenului.  

În rivalitatea Halep – Kerber, ăsta mi se pare un detaliu foarte important: cu cât viteza de joc e mai mare și loviturile sunt mai dure, cu atât șansele Simonei la o victorie cu Kerber scad (nu e tocmai întâmplător că pe iarbă Kerber s-a impus în ambele întâlniri). Cea care poate stabili acest ritm e Simona, de ea depinzând în mare măsură modul în care poate curge partida – și am primit azi o nouă confirmare în acest sens. 

Concret: Simona a început meciul lovind plat, cu retururi luate din urcare și încercând să fie jucătoarea care dictează și deține controlul. Ce a făcut Kerber? S-a folosit incredibil de bine de forța primită de la Simona și a răspuns cu aceeași monedă: alimentată de loviturile Simonei, a redirecționat mingea fie spre lateralele terenului, fie în unghiuri cât mai scurte. Așa s-a ajuns la 4-1 cu dublu break pentru Kerber. 

La acest scor, Simona a cerut intervenția antrenorului. Primul lucru pe care i l-a spus Daniel Dobre Simonei a fost să pună mai mult efect în lovituri, nuanțând apoi: “Stai pe minge, nu pleca prea repede. Ai mai multă răbdare”, i-a transmis Dobre. 

Imediat după această intervenție, Simona a adăugat mai mult top spin, a căutat mai mult centrul terenului și a început astfel să adune puncte valoroase. De la 4-1 cu dublu break s-a făcut repede 4-3. În acest interval, ceea ce s-a schimbat față de începutul meciului a fost intensitatea și răbdarea: Simona a așteptat, a construit și n-a mai încercat să forțeze de la primele lovituri. 

În alte cuvinte, Simona a mers pe un joc ușor pasiv, menit să o oblige pe Keber să creeze și să-și asume, adică două aspecte cu care nemțoaica nu se simte deloc confortabil. De-a lungul timpului, jucătoarele care i-au pus cele mai mari dificultăți lui Angie au fost cele care au obligat-o să forțeze, să atace și care s-au folosit enorm de centrul terenului și mingi încărcate de top spin, în încercarea de a o face să lovească de la nivelul umărului. Când o jucătoare îi oferă ritm și lovituri aspre, Kerber o va copleși cu lungimea generată, cu precizia și unghiurile găsite. Când o jucătoare caută să joace un tenis simplu – lovituri moi, înalte, fără viteză – , Kerber e scoasă brusc din zona de confort și are mari probleme (vezi meciurile jucate săptămâna trecută la Mallorca cu Ysaline Bonaventure, Belinda Bencic sau cel cu Rebecca Peterson din urmă cu două zile).  

Simona n-a putut menține acest tip de joc. În ambele seturi, cea care a pornit mai bine a fost Kerber, în timp ce Simona doar s-a apropiat de ea (de la 1-4 cu dublu break la 3-4 în primul set, de la 0-3 cu dublu break la 2-3 în setul secund), dar n-a reușit să o și depășească. Poate și pentru că ieri a jucat două meciuri lungi în care a consumat multe resurse de energie a făcut posibil acest lucru: deși a înțeles ce anume îi aduce puncte, intențiile Simonei au fost tot timpul unele agresive și impresia a fost că vrea să închidă punctul cât mai repede, fie prin scurte, fie prin lovituri pe care le-a accelerat mai devreme decât a fost cazul. 

În fața unei jucătoare care nu i-a oferit nicio breșă și a jucat impecabil tot meciul, multe lucruri nu sunt de reproșat. Poate un start mai bun ar fi schimbat dinamica meciului și ar fi pus-o pe Kerber pe gânduri, însă avantajul clar luat de ea în ambele seturi i-au adus o relaxare care s-a reflectat în teren prin câteva lovituri pur și simplu remarcabile: de la passing shot-uri la acele lovituri de dreapta în lung de linie marca înregistrată Kerber. Kerber a fost jucătoare mai liniștită, care a dat drumul complet la lovituri și a lovit cu brațul relaxat. Simona a fost tot timpul grăbită să închidă punctele repede și să nu cedeze inițiativa, chiar și cu riscul de a forța și a greși. 

Pentru Simona urmează acum Wimbledon, iar înfrângerea asta nu-i afectează în vreun fel șansele acolo. O victorie azi în fața campioanei en titre de la Wimbledon, șansele Simonei nu ar fi variat în vreun fel la turneul londonez. Sigur, o victorie aduce încredere, o înfrângere rămâne o înfrângere. Dar iarba e imprevizibilă și rămâne o suprafață pe care Halep nu o stăpânește deplin, lucru recunoscut chiar de ea. 

La trasul liniei, după săptămâna asta, Simona rămâne cu câteva victorii bune, în meciuri în care a încercat în permanență să se acomodeze și să-și adapteze jocul la această suprafață. Jocul ei nu-i croit natural pentru iarbă, rămâne în continuare vulnerabilă în fața multor jucătoare capabile să câștige meciuri doar cu două lovituri (iarba favorizează lucrul acesta), dar e remarcabil că e dispusă să experimenteze și alte lucruri – iar săptămâna asta am văzut-o venind la fileu, apelând des la slice, punând scurte, căutând să fie decisivă cu prima lovitură după serviciu – , astfel încât să fie cu adevărat eficientă și pe suprafața asta. Cu puțin noroc și mai multă inspirație în momentele importante, Wimbledon se anunță un turneu interesant pentru ea. 

Deocamdată, Simona mai are treabă la Eastbourne, unde va juca semifinalele la dublu alături de Raluca Olaru, împotriva lui Flipkens/Mattek-Sands.

https://twitter.com/WTA/status/1144229910417825793?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1144232278458896385?s=20

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi