Simona Halep pierde cu o Aliaksandra Sasnovich impresionantă

Treizecizero | 11 octombrie 2021

Sasnovich a făcut un meci foarte bun, a profitat și de momentele de scădere din jocul Simonei, și a fugit cu o victorie neașteptată în două seturi: 7-5, 6-4.

Început cu o victorie încurajatoare, drumul Simonei Halep la Indian Wells a fost oprit în turul al treilea de o jucătoare bielorusă care ne-a reamintit în cel mai prost moment că poate atinge din când în când un tenis greu de oprit. Sasnovich a făcut un meci foarte bun, a profitat și de momentele de cădere din jocul Simonei, și a fugit cu o victorie neașteptată în două seturi: 7-5, 6-4.

Bielorusa confirmă astfel succesul din turul anterior cu Emma Raducanu, în vreme ce Simona rămâne fără rezultatul dorit și cu lucruri de reglat înainte de ultimele ei două turnee ale anului, Moscova și Cluj.

Simona a căutat să fie agresivă încă din start, să ia inițiativa cât mai repede, o atitudine necesară, pentru că Sasnovich a venit să joace, nu să asiste. Bielorusa a lovit cu scop și cu multă agresivitate încă din start, răspunzând cu venin încercărilor Simonei de a domina de pe baseline. Cele două și-au împărțit hold-uri relativ sigure în startul de meci, iar seria asta putea să continue tot așa probabil până într-un eventual tiebreak, dacă lucrurile n-ar fi deviat de la plan în game-ul șapte. Atunci, de la 40-0 pe serviciul ei, Simona și-a pierdut serviciul, pe un mix de erori și agresivitate ridicată a oponentei, plus un strop de neșansă la un forehand splendid în cross care, în loc să fie punctul meciului, a ieșit în out. Dar pierderea serviciului a fost înlesnită de pierderea limpezimii; Simona întâi s-a grăbit să încheie punctele, apoi s-a grăbit să le pornească. Ca în atâtea alte ocazii, graba și neliniștea nu i-au folosit la nimic în particular. 

Cu un break avans și cu mingi noi, Sasnovich și-a ținut serviciul la zero, prelungind apoi o perioadă improbabilă cu 11 puncte câștigate din 12 jucate. La 3-5 și 0-30 pe propriul serviciu, Simona a oprit, în sfârșit, mica perioadă de derută și a început să întoarcă, încet-încet, setul, spre un echilibru ceva mai apropiat de ce se jucase în start. Un echilibru care s-a reflectat curând și pe tabelă pentru 5-5, pentru că Sasnovich a clipit când a servit pentru set (o dublă și o eroare neforțată în fileu). Dar cu mingi lungi și retururi luate repede, Sasnovich a continuat să provoace stricăciuni pe serviciul Simonei, procurându-și imediat alte mingi de break și fructificând-o pe a treia, fără să se emoționeze după ce Simo le salvase frumos pe primele două. 

Că, în ciuda tuturor bunelor ei intenții, Simona nu a putut pune piciorul în prag la 5-5 și n-a putut să stabilizeze situația în acel moment care îi era favorabil, lucru pe care l-ar fi făcut probabil în 9 cazuri din 10, e un bun indicator despre unde e ea, de fapt, acum. Astfel de situații specifice, în care o adversară într-o zi inspirată bate puternic la ușă și nu are de gând să se dea înapoi chiar dacă a ratat o primă ocazie, sunt situații pe care nu le poți antrena. Trebuie să treci prin ele și redevii pregătit pentru ele după ce le găsești soluții. Deocamdată, Simona nu e încă reconectată, explicabil, la tensiunea competitivă a unor astfel de momente punctuale, iar jocul nu e ca un buton pe care apeși, iar el apare ca prin minune. 

Cu un set în mână, Sasnovich a continuat să joace pe val și să atace dezlănțuită, lovind cu și mai multă forță în startul setului secund, în care s-a desprins prompt cu break. Simona a oprit pierderile de pe tabelă într-un final și, din nou, a părut că poate întoarce meciul. O serie de trei game-uri câștigate de ea la rând putea – și trebuia – să continue. La 3-2, Simona presa în mod evident pentru un al doilea break consecutiv, dar game-ul acela a fost pierdut pe un drive-volley trimis la adversară, permițându-i acesteia un passing din defensivă bun pentru highlights. Sasnovich scăpase din încercuire și credit ei pentru că a apucat momentul și nu i-a mai dat drumul. La 4-4, Aliaksandra a jucat un game a la Rosol din meciul cu Nadal, plesnind totul inspirat și fără speranțe pentru Simona. Pusă să servească pentru meci, bielorusa, care a servit la 82 la sută pe primul, n-a clipit.

Ambele momente cheie din cele două seturi, când, de fiecare dată Simona își croise un început de momentum, numai pentru a se trezi cu ușa trântită în față, vorbesc despre lipsa ei de meciuri și lipsa de continuitate care a afectat-o în această parte de sezon. E un proces frustrant, dar prin care au trecut, sau trec, și mulți alți mari campioni.

Mai sunt, firește, și alți factori care au contat aici, nu doar jocul Simonei. Bunăoară, că Sasnovich nu e cantitate neglijabilă, iar victoria ei cu Emma Raducanu, deși pusă și pe seama mahmurelii de după triumful la US Open al britanicei, nu a fost una întâmplătoare. Bielorusa are obiceiul de a prinde ocazional pasaje de tenis în care poate deveni aproape unplayable, nu e la prima ei victorie de top. Are un joc bazat pe lovituri grele, cu ruperi de ritm, cu o poziționare avansată în teren – cu care, de exemplu, a produs daune pe serviciul al doilea al Simonei, în special în game-ul de la 4-4 în setul doi. Ocazie cu care poate observăm și că drumul Simonei spre titlul de la Wimbledon 2019 a început într-un meci mai greu decât ne amintim cu aceeași Aliaksandra Sasnovich, un meci care putea escalada lejer în trei seturi și care a fost decis, în mare, de niște momente-cheie care au mers aproape toate în favoarea Simonei, care a știut atunci să facă ajustări când Sasnovich a aruncat cu toate cele înspre ea. 

Azi n-a mers nimic în favoarea ei, și nici ajustările n-au mai venit. Mingile la linie au ieșit afară de puțin în atâtea rânduri, erorile provocate de Sasnovich i-au tăiat elanul, momentele favorabile au fost retezate din fașă, echilibrul între agresivitate și control n-a putut fi găsit pe cele mai lente terenuri de hard din tot circuitul, iar energia și pofta din startul de meci au fost înlocuite cu o lipsă de claritate în finalul lui. Sunt durerile revenirii, se întâmplă în tenis, nu e o tragedie, cu atât mai puțin în acest punct al unui sezon care a mers așa cum a mers; și sunt destui fani care probabil și-au zis ‘ok, bine că a pierdut, dar măcar e sănătoasă’, după ce au văzut-o pe Simona aplecându-se după un punct ca să-și simtă gamba accidentată în mai, la Roma. 

Nu contează atât ce ți se întâmplă, cât cum reacționezi la ce ți se întâmplă. Reacția Simonei va fi relevantă din ianuarie încolo.

https://twitter.com/simona_halep/status/1447390832269606912?s=21

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi