Simona Halep pierde prima dată în circuit cu Karolina Pliskova, se oprește în sferturi de finală la Madrid

Radu Marina | 10 mai 2018

Simona câștigase ultimele două ediții ale turneului de la Madrid. În pofida înfrângerii de azi – doar a doua din opt întâlniri cu Pliskova, precedenta venind în Fed Cup –  cel mai probabil sezonul ei de zgură va fi judecat în funcție de rezultatul de la Roland Garros.

Simona Halep și-a văzut întreruptă seria de 15 victorii consecutive pe zgura de la Madrid, după ce a pierdut pentru prima dată în circuitul WTA contra Karolinei Pliskova. Cehoaica s-a impus, 6-4, 6-3, și merge în semifinale, unde o va întâlni pe învingătoarea dintre Kvitova și Kasatkina, meci programat în această seară.

În ciuda eșecului, Simona va fi pe locul 1 și săptămâna viitoare, când va participa la turneul de la Roma.

*

Simona a început bine cu Pliskova, s-a grăbit la 2-0 și totul părea să meargă la fel ca-n ultimele întâlniri cu Karolina: lin. A fost doar o senzație. Cehoaica a profitat de câteva greșeli atipice din partea Simonei, și-a luat înapoi break-ul și a început să lovească așa cum îi place – tare și plat. Și lângă linie.

Simona și-a pierdut serviciul în game-ul șapte și n-a mai găsit nicio portiță să se întoarcă în set – un singur punct a mai rătăcit Pliskova în următoarele patru game-uri pe repunerea ei (cu un procentaj de peste 80%, nici nu-i de mirare).

A fost un prim set în care Simona a greșit mai mult decât adversara ei și mult mai mult decât în zilele ei bune. Și lucrurile au continuat la fel și în setul al doilea: Pliskova a făcut break devreme, pentru 2-1, și n-a privit înapoi nici când a fost plimbată dintr-o parte în alta, nici când Simona a început – încurajată de Darren Cahill – să lovească puțin mai rotund.

Halep s-a apropiat de rebreak doar în game-ul opt, când a condus cu 30-0 pe serviciul advers și a dat semnale că este încă în joc. Cu ceva noroc, Pliskova a închis și acea ușă.

*

,,Poate că ar trebui să încerc ceva diferit față de ce am jucat în ultimele meciuri împotriva ei”, mărturisea Karolina Pliskova, înaintea meciului cu Simona din sferturi.

Declarația Karolinei venea în contextul în care pierduse toate cele șase meciuri jucate în circuitul WTA contra Simonei, iar după ultima înfrângere, cea de anul acesta la Australian Open (3-6, 2-6), a lăsat impresia că s-a resemnat cu ideea de a o învinge vreodată pe Simona. Cu Halep mă simt atât de inconfortabil. Mă rog să nu mai fie pe partea mea de tablou data viitoare”, declara deznădăjduită cehoaica după meciul de la Melbourne.

Doar că spre deosebire de multe alte întâlniri, cea de azi a fost diferită. Pliskova venea după un titlu câștigat pe zgură și opt victorii la rând pe această suprafață. Adică suficiente motive pentru a fi luată în seamă și a fi considerată o adversară periculoasă, chiar și pentru Simona, care a dominat-o în mai toate meciurile. Pe lângă toate astea, Pliskova a încercat să se mai lege de un lucru: meciul jucat la Roland Garros, considerat la acea vreme cel mai bun meci făcut de ea pe zgură. ,,Uneori mă întorc la acel meci jucat la Paris. M-am simțit bine acolo, e un meci bun de revăzut. Nu am lovit tare, am stat în schimburi, dar în același timp mi-am păstrat agresivitatea; așteptam mingile scurte și apoi atacam. Așa vreau să joc, dar poate că nu va fi suficient”.

Făcând  acum o paralelă între discursul Karolinei dinainte de meci  și jocul arătat de ea azi, o singură concluzie se desprinde: execuția planului i-a reușit.

Probabil că lucrurile ar fi stat altfel dacă Simona ar fi confirmat break-ul reușit chiar în debut și s-ar fi dus la 3-0. Probabil acel avant luat de Simona i-ar fi tăiat din aripi. Sau poate că nu, poate ar fi continuat să spere și să-și dea șanse. Cert e că azi a fost una din acele zile în care tenisul Simonei nu s-a legat. Cu excepția debutului impecabil de meci, loviturile n-au avut nici asprime, nici lungime și s-a lăsat dominată de prea multe ori de Pliskova. Toate aceste lucruri au alimentat-o pe cehoaică, iar odată ce i s-a deschis portița, n-a mai putut fi scoasă afară. A început încet și sigur să-și pună în funcțiune planul, ajutată desigur și de Simona, care voia să închidă repede punctul, lovea prea drept  și încerca lovituri complicate (multe dintre erori au venit din dorința de a schimba brusc în lung de linie după 2-3 raliuri jucate în cross).

Pliskova nu a făcut niciun pas greșit azi. Au fost și multe puncte norocoase, în special în setul doi, care puteau la fel de bine să fie ale Simonei, dar per total, pentru evoluția de astăzi trebuie să-i dăm creditul cuvenit. A venit cu lecțiile învățate, a profitat de pasivitatea Simonei și a știut în permanență ce are de făcut, când să atace, când să aștepte. Iar dacă procentajele avute la serviciu nu miră pe nimeni (80% puncte câștigate cu prima servă, 70% cu a doua), la retur și în defensivă a fost de nerecunoscut. Toate retururile au fost puternice și sufocante, în special pe serviciul doi al Simonei (doar cinci puncte a izbutit Simo cu serva a doua) și foarte rar a ratat. Multe dintre punctele câștigate de ea au pornit de la returul foarte bun, cu care își crea avantaj imediat în punct, era într-o poziție confortabilă și putea ataca. Dacă raliul se prelungea, punctul era al Simonei. Dar aici a fost problema, că astfel de puncte au fost puține spre deloc. Iar când totuși Simona reușea să scape de returul virulent și încerca să țină de minge și să o deplaseze, părea surprinsă de câte mingi întoarce Pliskova.

Defensiva cehoaicei e de fapt reprezentată, în mare parte, de acele slice-uri de rever aparent haotice, dar care sunt foarte lungi și eficiente, iar dacă nu ai răbdare, riști să cazi în capcană și să fii surprins de efectul imprimat mingi. Ceea ce s-a întâmplat și azi cu Simona.

Un moment care ar fi făcut meciul tare interesant s-a petrecut la 3-4, 30-30, în setul doi: Simona era în controlul punctului, o plimba stânga-dreapta pe Pliskova și părea că punctul va fi al ei, punct care i-ar fi adus o minge de break. Pliskova s-a apărat aproape disperat cu acele slice-uri lungi, Simona a vrut să atace, a fost suprinsă de săritura mingii și forehand-ul s-a dus în fileu.

De acolo, au mai urmat câteva puncte care puteau merge la fel de bine în dreptul Simonei, dar atunci când nu e ziua ta, chiar nu e ziua ta, oricât te-ai strădui și te-ai agăța. S-a ajuns la 5-3, moment în care Pliskova a pus toată energia rămasă în fiecare retur și a obținut facil trei mingi de meci consecutive.

Finalul partidei parcă a vrut să pună punctul pe lovitura care a făcut diferența în acest meci și care a contribuit masiv la victoria cehoaicei, Pliskova închizând meciul cu un retur foarte lung, fix pe tușă, care nu a mai putut fi întors de Simona.

Simona pleacă astfel mai devreme anul acesta de la Madrid, dar nu e timp de regrete. Marile bătălii continuă, iar ea e pregătită pentru asta, drept dovadă atitudinea sănătoasă afișată după meci: „Sigur, sunt tristă că am pierdut, dar fiecare meci e important dacă știi cum să îl iei.”

Foto: Jimmie48Photography

 

 

***

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi