Simona Halep pierde cu Elina Svitolina, se oprește în optimile de finală la US Open

Radu Marina | 5 septembrie 2021

În ciuda înfrângerii, a fost un turneu bun pentru Simona, cu un rezultat – calificarea în optimile de finală – peste așteptările multor specialiști, în contextul revenirii recente în circuit după accidentare și a incertitudinilor în ce privește nivelul ei fizic.

US Open este oferit de

Simona Halep a fost învinsă de Elina Svitolina în optimile de finală de la US Open, 6-3, 6-3.

Într-un meci în care discrepanța dintre momentele de vârf și cele nereușite ale Simonei a fost prea mare, iar energia potrivită n-a fost acolo, jucătoarea noastră nu a reușit în niciun moment să-și creeze momentum și nu a găsit, până la urmă, soluțiile cu care să desfacă jocul solid de pe baseline al Svitolinei. O lipsă de consistență care e explicabilă și în contextul în care n-a avut multe meciuri tari în acest sezon.

Simona a fost jucătoarea mai proactivă, mai agresivă (24-16 la winners), dar nu a putut să lege momentele bune. Asta, în ciuda unui start mai bun, în care a făcut prima break pentru 2-1 în primul set. Dar l-a cedat imediat înapoi, într-un serviciu în care n-a făcut cele mai bune alegeri. La 3-3 în primul set, Simona a avut două mingi de break ratate, în ceea ce s-a simțit drept un moment psihologic al meciului. Odată acele șanse ratate, primul set s-a dus, în contextul a două game-uri slabe ale Simonei, iar al doilea set a urmat același șablon de una caldă-două reci pentru Simona. Svitolina a simțit momentul oportun când să injecteze mai multă energie în joc și viteză în lovituri și, în ciuda a două BP salvate de Simona, a făcut iar break-ul care a rupt orice altă speranță a Simonei.

În contextul unor cifre excelente la serviciu (71 la sută puncte câștigate pe primul, vs 52 la Simona) și a unui număr mai mic de erori neforțate (14 vs 22), Svitolina a meritat cu siguranță victoria și a doua ei calificare în sferturi la USO.

În ciuda înfrângerii, a fost un turneu bun pentru Simona, cu un rezultat – calificarea în optimile de finală – peste așteptările multor specialiști, în contextul revenirii recente în circuit după accidentare și a incertitudinilor în ce privește nivelul ei fizic.

*

Primul set a fost un set al șanselor ratate de către Simona. Ea a fost jucătoarea mai bună, cu mai multă inițiativă și cu primele șanse în începutul de meci. Agresivitatea controlată a Simonei, cu lovituri tari stânga-dreapta, a dat impresia că îi sădește dubii Svitolinei, suficient încât să preia controlul în set. 

Asta părea să indice break-ul făcut de Simona la 1-1, dar și cele două mingi de break avute la 3-3: că Svitolina înoată în niște ape tulburi. Cele câteva ratări pe mingi ușoare ale acesteia sugerau că nu se simte neapărat în siguranță. Svitolina este o jucătoare de dispoziție, care se hrănește din anumite puncte și își extrage încrederea din pasaje de joc. Dar și invers: se demoralizează când observă că adversara are mai multe soluții, mai mult joc, decât poate oferi ea. 

Dar la cele două mingi de break consecutive de la 3-3, Simona a ratat. Și a făcut-o destul de ușor, împotriva cursului jocului. E genul de ezitare a cărei origine o putem găsi în lipsa de meciuri tari anul acesta, lipsa de match fitness, lipsa testelor.

Ieșirea din încercuire a Svitolinei la 3-3, fără a juca la un nivel extraordinar, a fost frustrantă pentru Simona și s-a văzut imediat, în game-ul de serviciu pe care l-a cedat ușor apoi, ceea ce i-a oferit ocazia ucrainiencei să servească pentru set. Dacă până la 3-3 Simona a făcut doar trei erori neforțate, de la 3-3 încolo și până la finalul setului Simona a comis 10. 

Deși ambele au arătat multă încordare, Simona a fost mai ezitantă și n-a găsit acel mic echilibru ofensiv-defensiv, despre care vorbeam în preview-ul meciului. L-a tot căutat, a încercat să rămână solidă de pe linia de fund, să contraatace, dar să și preia inițiativa. Însă în repetate rânduri a sfârșit prin a fi atrasă de Svitolina într-o luptă surdă de pe linia de fund în care uneori era în control, apoi îl ceda ușor, uneori lovea foarte puternic, alteori se vedea obligată să alerge din colț în colț, pierzând inițiativa în puncte pe care părea să le domine. 

Tipul acesta de joc sacadat și fragmentat nu avea cum să aducă ceva bun. Și în special nu în fața unei jucătoare precum Svitolina, care speculează orice slăbiciune și reușește cu ușurință să-și forțeze adversara să comită erori. 

Setul doi n-a fost o poveste mult diferită față de primul. Aici Simona a avut, din nou, momente bune de joc, dar nesusținute: a recuperat un break, a egalat la 3-3. Și, exact când venea după un pasaj foarte bun de joc în care a agresat și a reușit niște puncte superbe, a scăzut din nou nivelul. Asemănător primului set, diferența s-a făcut în același game șapte, când Simona și-a cedat serviciul, iar de acolo Svitolina a câștigat următoarele două game-uri la rând, implicit și meciul. 

Astăzi, Svitolina a fost, per total, jucătoarea mai bună, mai în formă și mult mai sigură pe execuții. S-au simțit toate meciurile câștigate din ultima vreme, nouă la rând cu acesta. S-a simțit că joacă cu încredere și se află într-o perioadă bună a carierei – poate una dintre cele mai bune, cu tot cu bronzul olimpic recent câștigat. În cazul Simonei, s-a văzut, de asemenea, cum se traduce lipsa unor astfel de meciuri, s-a văzut și pauza foarte mare avută. A fost, poate, cea mai bună ilustrare a unuia dintre multele efecte ale revenirilor: i-a fost greu să susțină același nivel bun în momentele importante, iar între momentele excelente de tenis arătate și momentele slabe a existat o diferență mult prea mare pentru a avea vreo șansă într-un meci cu o adversară de calibrul Svitolinei.  

Cum scriam și în preview, contextul acesta al pauzei îndelungate a Simonei nu trebuie ignorat, chiar dacă victoriile apar între timp. Lucru, de altfel, anunțat și de ea, spus într-un moment fericit (victoria cu Rybakina), nu după un eșec: „Simt că sunt încă departe de tenisul meu cel mai bun”.

Faptul că, la al treilea turneu de la revenire, Simona a învins două jucătoare în mare formă (Giorgi, Rybakina) și a ajuns în săptămâna a doua a unui Grand Slam pe un traseu tare greu, e îmbucurător. Și la fel de îmbucurător e și nivelul pe care l-a găsit în turneu, chiar și azi, în câteva momente cu Svitolina. Aceste momente au fost izolate și rare, e adevărat, dar ele au existat și demonstrează că Simona nu e deloc atât de departe de a-și regăsi tenisul cel mai bun și de a-l aduce în mod constant atunci când are nevoie de el. 

Simona: „Am avut un turneu bun”

La conferință, Simona a spus că a simțit că n-are multe resurse azi. „Svitolina n-a greșit, s-a mișcat foarte bine, a jucat mai bine și a meritat să câștige. Dar eu am avut un turneu bun”.

În ce privește continuarea sezonului, ea a spus că se va consulta cu medicii și cu echipa și se va reevalua după acest USO, dar că, în principiu, va vrea să meargă la Indian Wells (6-18 octombrie).

https://twitter.com/usopen/status/1434569595713515526?s=20

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi