Simona Halep obține o victorie excelentă cu Jabeur, se întoarce în semifinale la Dubai. Urmează o reîntâlnire cu Ostapenko

Radu Marina | 17 februarie 2022

Victorie foarte importantă pentru Simona Halep, care merge în semifinale la Dubai trecând de Ons Jabeur, numărul 10 mondial, 6-4, 6-3. În cele două ocazii anterioare când Simona a ajuns în semifinale la Dubai, ea a mers până la capăt.

Victorie foarte importantă pentru Simona Halep în sferturile de finală de la Dubai; ea a învins-o pe Ons Jabeur, numărul 10 mondial, 6-4, 6-3.

E prima victorie vs o jucătoare de Top 10 a anului pentru Simona, care-și îmbunătățește bilanțul sezonului la 11-1 și se califică într-o nouă semifinală la Dubai, turneu pe care l-a câștigat în două rânduri în trecut; e a doua semifinală a anului, din trei turnee jucate.

Simona a controlat ambele seturi și a gestionat bine momentele complicate, precum cel din finalul primului set, când a făcut singurul ei game cu adevărat slab, scăpând un 30-0 pe propriul serviciu la 5-3. De asemenea, cel din startul setului doi, când Jabeur a început cu break, dar Simona a replicat cu o serie de cinci game-uri consecutive. Mereu periculoasă, Jabeur a rămas până la urmă doar cu seria aproape interminabilă de scurte impecabil executate, negăsind alte soluții pentru a o pune în pericol în mod constant pe româncă.

„Chiar dacă a fost în două seturi, s-a simțit un meci mult mai greu de atât”, a spus Simona la interviu, complimentând tenisul lui Jabeur și admițând că s-a gândit la meciul dintre cele două de la Dubai de acum doi ani.

Simona se va întâlni pentru un loc în finală cu Jelena Ostapenko, o jucătoare de numele căreia se leagă inevitabil două momente cruciale în cariera Simonei: atât unul negativ, eșecul dureros din finala RG 2017, dar și victoria din toamna aceluiași an, de la Beijing, care a adus-o pe Simona pentru prima oară pe primul loc în lume. Cele două nu s-au mai întâlnit de atunci.

Ostapenko a învins-o pe Petra Kvitova într-un meci lung și dramatic, de 2 ore și 40 de minute, 7-6 în decisiv, după ce letona a salvat și o minge de meci. Ostapenko este într-un reviriment care a trecut cumva pe sub radar în ultimele luni. Ea are un bilanț de 8-3 în acest sezon.

Vondrousova – Kudermetova este cealaltă semifinală.

Ce înseamnă această victorie. Simona Halep merge pentru a treia oară în carieră în semifinale la Dubai cu o altă victorie convingătoare, precum au fost toate săptămâna aceasta, în fața talentatei Ons Jabeur. Simona bifează astfel prima victorie în fața unei jucătoare din top 10 din octombrie 2020 încoace, când o învingea pe Karolina Pliskova în finala de la Roma. 

Chiar dacă aceste rezultate încă nu se reflectă în clasament (Simona poate urca în clasamentul WTA abia în cazul unei calificări în finală sau a unui titlu), mai important decât atât e ceea ce arată și cum arată jocul Simonei în aceste săptămâni și în acest început de sezon. 

Meciul propriu-zis. Spre deosebire de precedenta lor confruntare, tot la Dubai, în 2020, care s-a încheiat după trei ore cu un tiebreak decisiv imens, partida de astăzi a curs doar în direcția Simonei, fără mari complicații. Chiar și așa, meciul a fost mai dificil decât o spune scorul. Simona s-a dovedit a fi solidă, iar jocul ei, prea consistent pentru Jabeur, care i-a pus la încercare răbdarea, a fost creativă, a încercat să surprindă și a avut momente de joc spectaculoase. 

Partida aceasta e un indicator suficient de bun pentru a înțelege că Simona traversează cu adevărat o perioadă bună, iar fizic se apropie de nivelul ei cel mai bun. Acest lucru s-a văzut în maniera în care a respins și rezistat primelor 2-3 lovituri venite din partea tunisiencei (care au fost virulente, plesnite, dure), fiind puternică pe picioare și reușind de cele mai multe ori să redirecționeze mingea, să contraatace și să-și determine adversara să joace în termenii impuși de ea. 

Multe din cele 45 de erori făcute de Jabeur în meci au fost erori forțate de jocul solid al Simonei; ea a rezistat bine ritmului, a răspuns și preluat inițiativa și a refuzat să se lase împinsă în spatele liniei de fund de agresivitatea adversarei. Multe dintre punctele câștigate de Simona au urmărit același tipar: rezista primelor schimburi, punea totul în defensivă, treptat câștiga teren, se află în controlul raliului și în felul acesta își obliga adversara să lovească încă o minge și încă o minge până când apărea erorea. 

Unde s-a făcut diferența. A existat un singur moment cheie al meciului, pe care Simona l-a trecut cu bine. Momentul acesta s-a petrecut la 5-4 în primul set, Jabeur revenind de la 2-5 și având șansa să egaleze, după ce Simona avusese 5-3 și 30-0 pe serviciul ei. Ar fi fost o revenire importantă pentru tunisiancă și ar fi împins setul în prelungiri. De la 5-4, 30-30, Simona a întors în teren toate mingile, a respins toate atacurile adversarei și a obligat-o să forțeze, Jabeur pierzând următoarele trei puncte la rând după trei erori cu lovitura de dreapta. 

Odată ce a depășit acest moment, Simona a continuat în setul doi ceea ce făcuse până la 5-2 în primul set.

La ce să ne așteptăm de la meciul cu Ostapenko. Pentru o nouă finală la Dubai, Simona trebuie să treacă, în prima lor întâlnire din 2017 încoace, de Jelena Ostapenko, cu care are un istoric foarte special.

Cu Ostapenko însă nimic nu e sigur, fiecare meci e atât de imprevizibil, pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla sau cum va evolua partida. Tenisul letonei e atât de riscant, iar loviturile ei pot fi atât de precise – sau de imprecise – încât, indiferent de ziua ei, multe lucruri nu depind de adversară. Tot Ostapenko e cea care face sau desface. 

Jocul acesta agresiv, sufocant, bazat pe lovituri foarte grele, care o pun imediat în defensivă, nu îi convine Simonei. Dacă e ceva ce nu îi place la o jucătoare e fix acest easy-power, cele care generează forță din nimic și o destabilizează doar dintr-o singură lovitură. 

În mod categoric, Ostapenko va încerca să nu o lase să joace, va plusa și o va ataca necontenit. Însă va fi important pentru Simona să se scuture și, asemănător meciului de azi, să reziste tăvălugului, care de obicei e foarte puternic doar în primele schimburi. Cu cât raliul capătă intensitate, cu atât Ostapenko va fi mai predispusă să greșească. Pe de altă parte, Simona poate găsi o breșă în serviciul letonei. Serviciul Jelenei e punctul nevralgic și de acolo se pot câștiga foarte multe puncte ușoare. 

E meci de luptat, pentru că e o semifinală de turneu important, iar Simona are de înfruntat o adversară care se apropie de nivelul ei cel mai bun; Ostapenko va reveni în top 20 pentru prima dată din 2017.

Dar Simona are tot ce trebuie să câștige acest meci; a mai învins-o, e bine pregătită fizic și înțelege mult mai bine ce anume trebuie să joace pentru a o răni, spre deosebire de primul lor meci, jucat într-un set de circumstanțe cu totul unice, complet diferite de contextul de azi. 

https://twitter.com/WTA/status/1494347050846019590?s=20&t=nEiClEWfWwYgyRDJIPqjQA
https://twitter.com/WTA/status/1494359579311759377?s=20&t=nEiClEWfWwYgyRDJIPqjQA

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi