Simona Halep o mai învinge o dată pe Barty, trece în sferturi la Cincinnati

Radu Marina | 17 august 2018

În sferturi, Simona o va întâlni la noapte pe Lesia Tsurenko, din Ucraina, care le-a eliminat anterior pe Collins, pe Muguruza și pe Makarova.

Simona o conduce cu 4-0 pe Tsurenko în meciurile directe, cel mai recent fiind în 2014, la Wimbledon.

O săptămână a fost prea puțin timp pentru Ashleigh Barty să găsească soluții în fața liderului mondial. Simona Halep a învins-o pentru a doua oară în 6 zile pe Ashleigh Barty, eliminând-o în optimi la Cincinnati, după ce făcuse același lucru în semifinale la Montreal.

Și acum, ca și atunci a fost un prim set mai strâns, urmat de un al doilea în care Simona s-a desprins, ratând câteva oportunități de a face scorul mai clar. A fost 7-5, 6-4 pentru Simona.

*

Punctul de la care trebuie plecat după această victorie e faptul că Simona a obținut-o fără să fie nevoie să acceseze un nivel foarte înalt. Sunt niște zile care trebuie gestionate cu grijă, pentru că ele implică un volum mare de meciuri într-un interval de timp foarte scurt.
Problemele fizice inerente, combinate cu inevitabila uzură mentală i-au mai scăzut din precizie, i-au luat și din viteza de execuție, dar partea bună e că rămâne în continuare greu de învins.

Sau, altfel spus, adversara trebuie să facă ceva special pentru a putea avea câștig de cauză, chiar și în aceste condiții. Atât de puternică e Simona zilele astea.

Ash Barty nu a intrat într-o astfel de categorie, chiar dacă a încercat multe lucruri și i-a putut ține piept Simonei o vreme, motiv pentru care se vede învinsă pentru a doua oară consecutiv de Halep, în minimum de seturi, într-un interval de șase zile. De altfel, povestea meciului de la Cincinnati nu a fost cu mult diferită de cea de la Toronto: scorul a fost mai strâns, dar impresia că Barty nu are cu ce să o deranjeze pe Simona a rămas aceeași.

Dacă la Toronto Simona a dominat cap-coadă, de data asta Barty a avut momente în care a fost în avantaj; în primul set a condus cu 3-1, în setul doi cu 2-0. Nu a putut folosi acest avantaj în niciuna din situații, Simona reușind imediat să-și ia break-ul înapoi. Deocamdată, nimic din jocul ei nu o poate răni dramatic pe Simona, motiv pentru acea frustrare de pe final a lui Ashleigh. Australianca are multe opțiuni, are timing în lovituri, se simte confortabil și pe linia de fund și în preajma fileului, dar jocul Simonei este mult prea așezat și puternic pentru o jucătoare ca Barty. Aici nu e vorba doar de faptul că orice ar face sau încerca Barty, Simona poate face și mai bine, ci pur și simplu vorbim de o Simona care e la cu totul un alt nivel în acest moment. În meciul de astăzi, singura armă cu care Barty a putut face, în câteva rânduri, diferența a fost forehand-ul. A fost singura lovitură la care Simona a răspuns mai greu sau a fost surprinsă de plusul de viteză, în rest, tonul a fost dat de liderul mondial, care prin victoria de azi s-a calificat în al 10-lea sfert de finală din 12 turnee jucate până acum în 2018 și își duce seria de meciuri fără înfrângere la șapte.

Concluzia cu care ar trebui să rămânem după un astfel de meci e aceea că Simonei nu i-a fost simplu (nu pentru că adversara a făcut un meci din cale afară de spectaculos, ci pentru că fizic nu a fost acolo), dar a făcut să pară că e în siguranță tot timpul și că deține controlul. Iar asta se datorează modului în care reușește să-și gestioneze și să-și folosescă resursele.

Partea la care Simona a progresat vizibil în ultima perioadă este această gestionare a resurselor, despre care a și amintit după titlul câștigat la Montreal.  “Știam că voi pierde setul doi, Sloane a dominat în acel set, dar mai aveam ceva rezerve și mi-am zis că trebuie să le folosesc inteligent”, spunea Simona după finală.

Mai precis, Simona pare că a ajuns în acea zona specifică jucatoarelor mature, cu o carieră rotundă, care știu în permanență când să pluseze, când să  tureze motoarele și când să o lase mai moale. Tocmai de asta e și foarte greu de învins, chiar și în condițiile în care se observă cu ochiul liber că nu e în cea mai bună zi, nu în cea mai bună formă fizică sau apar mici probleme: ea gestionează inteligent situațiile în care se află, știe să-ia șansele odată apărute și e capabilă să treacă brusc, când te aștepți mai puțin, la cu totul un alt nivel.

Pe Lesia Tsurenko, următoarea sa adversară, Simona a învins-o de patru ori în patru meciuri, ultimul meci fiind la Wimbledon, în 2014, câștigat de Simona în trei seturi. Ca și Barty, și Tsurenko nu prea are cu ce să o rănească pe Simona, dar traseul avut de ucrainiancă la Cincinnati, cu victorii la Danielle Collins, Garbine Muguruza, Ekaterina Makarova, o face să fie o adversară deloc de neglijat.

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți sunt disponibile. Livrări din 25 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi