Simona Halep o învinge clar pe Lesia Tsurenko, trece în săptămâna a doua la Roland Garros

Radu Marina | 1 iunie 2019

Simona Halep a învins-o cu 6-2, 6-1 în 54 de minute pe Lesia Tsurenko, sâmbătă, pe Chatrier, în turul al treilea la Roland Garros. După ce pierduse setul al doilea în precedentele două tururi, Simona n-a mai avut nicio problemă în fața unei adversare pe care a dominat-o categoric de-a lungul meciurilor directe; aceasta a fost a opta victorie a Simonei din tot atâtea întâlniri cu jucătoarea din Ucraina.

Roland Garros este oferit de

Al optulea meci cu Lesia Tsurenko, a 8-a victorie la rând pentru Simona, care merge în a doua săptămână la Paris pentru a cincea oară în carieră, după un meci convingător în fața unei adversare pentru care a găsit cheia potrivită de multă vreme. A fost scurt, dominant, și fără complicații, adică exact ce trebuie înaintea marilor bătălii care vor urma în a doua săptămână de competiție.

Până acolo însă, să ne bucurăm de victoria de azi. Deși e o victorie care a venit mai ușor, nu trebuie scăpat din vedere că vorbim de o întâlnire cu o adversară clasată în primele 30 de jucătoare ale lumii. Tsurenko, favorită 31 anul acesta la Paris, s-a văzut limitată fizică după meciul epuizant de ieri întins pe două zile, dar s-a pregătit și a venit cu lecțiile învățate. Că nici acum nu i-a ieșit, se datorează în special Simonei, dar și faptului că toate rezervele de energie au fost folosite ieri, în meciul dramatic cu Aleksandra Krunic.

După șapte înfrângeri la rând în fața Simonei, dar și după maratonul de ieri, Tsurenko a venit la meci cu o altă abordare tactică – lucru remarcat și de Simona la conferința de presă -, dar execuția a lăsat de dorit. Ceea ce am văzut astăzi nu a fost jocul ei obișnuit, ci o tentativă de a-și scoate adversara, cumva, din zona de confort: toate acele retururi agresive și lovituri aspre imediat după serviciu nu sunt niște scheme pe care ea le aplică regulat în alte meciuri. Intențiile ei au fost clare de la prima minge a meciului, încercând să evite din start să intre în jocul Simonei. Soluția pe care a găsit-o a fost mărească viteza loviturilor încă de la retur. Mai precis, a intrat în meci aplicând planul B, și nu jocul ei obișnuit.

Lesia se încadrează în tiparul jucătoarelor counter-puncher, cu un tenis relativ echilibrat, o defensivă solidă și cu accelerări doar în anumite momente. Or, în fața Simonei, care poate face toate lucrurile astea mai bine, mai des și la o intensitate mult mai ridicată, acest joc A al ucrainiencei devine complet ineficient. Tsurenko a înțeles de multă vreme asta, probabil pentru ea e un coșmar să joace împotriva Simonei, știind înainte de începerea meciului că prea mult lucruri nu depind de ea. Iar astăzi, mai ales pentru că starea fizică nu i-a permis, a încercat altceva.

Însă acest “altceva” n-a putut schimba soarta nici a partidei, nici a matchup-ului complet nefavorabil. Ea a mers în marea majoritatea timpului pe atac și lovituri decisive, dar aceste forțări i-au adus, la trasul liniei, mai multe erori decât puncte – ceea ce e perfect explicabil când încerci să te transformi, peste noapte, dintr-o jucătoare de contraatac, într-o jucătoare agresivă în stare pură (în cele 55 de minute de joc, Tsurenko a strâns 32 de erori neforțate).

Așadar, nici de data asta, Simona n-a fost incomodată cu nimic din jocul ucrainencei. A pedepsit serviciul doi slab al acesteia (un singur punct a reușit adversara în tot meciul), s-a folosit de întregul teren pentru a o deplasa și și-a impus cu ușurință jocul, din nou. A făcut ce trebuie, date fiind condițiile, pentru a obține o victorie concludentă, care o duce în săptămâna a doua la Paris. Cu o singură excepție (2016), ori de câte ori a depășit acest prag la Roland Garros, s-a mai oprit doar în finală.

Pentru revenirea în sferturile de finală, Simona va juca cu învingătoarea meciului Monica Puig – Iga Swiatek. Cu niciuna dintre ele Simona nu s-a mai întâlnit niciodată până acum, însă ce ar fi de subliniat: Monica Puig are mai multă experiență, are un tenis care poate răni și e pe un trend ascendent odată cu venirea sezonului de zgură. În timp ce Swiatek are doar 18 ani, n-are așteptări mari, dar are un tenis mai spectaculos, cu mai multe dimensiuni si fără vulnerabilități evidente.

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi