Simona Halep nu mai găsește soluțiile cu Ons Jabeur, este oprită în sferturile de la Madrid

Treizecizero | 4 mai 2022

Madrid rămâne însă un punct de plecare foarte bun pentru Simona în noul capitol început, cu trei victorii excelente și un parcurs încurajator la revenirea după o lună de absență.

Simona Halep și-a văzut oprit parcursul excelent de la Madrid, învinsă de jucătoarea cu cel mai bun clasament dintre cele rămase pe tablou, tunisianca Ons Jabeur. În a doua lor întâlnire din acest sezon, Jabeur și-a luat revanșa pentru eșecul de pe hard de la Dubai, câștigând în două seturi, 6-3, 6-2.

Simona a pornit meciul cu break pentru 2-1, dar Jabeur a preluat controlul curând, cu o serie de patru game-uri, și nu i-a mai dat drumul.

Ons e întotdeauna o adversară dificilă, în special pentru o jucătoare ca Simona, și e complicată chiar și când greșește, pentru că nu dă ritm, prin shot-selection-ul ei. „Nu tocmai, pentru că nu știi niciodată la ce să te aștepți”, răspundea Simona înainte de sferturi, întrebată dacă-i place să joace cu Ons. La 2-1 pentru Simona, Jabeur avea deja 12 erori neforțate, majoritatea venite pentru că a avut alegeri de lovituri complet neinspirate. Dar acest cadou a fost unul otrăvit, pentru că nu i-a permis Simonei să simtă și să-și calibreze loviturile. Jabeur a reușit să-și curețe foarte repede jocul de erori și a început să domine, legând o serie de 12 puncte la rând, bazându-se din nou și din nou și din nou pe scurtele imposibile cu care a măcinat-o pe Simona.

Dar n-au fost doar scurtele. Tunisianca a dominat, în partea asta a meciului, și schimburile lungi, asta și pe fondul unei diferențe de intensitate fizică pe care cu siguranță că Ons a simțit-o; de altfel, a și menționat, la interviul de pe teren că s-a simțit fizic mai bine față de întâlnirile lor anterioare. Simona nu a mai avut aceeași prospețime fizică precum în precedentele trei evoluții din turneu – lucru care poate fi cauzat fie de lipsa meciurilor în picioare, fie de vreo eventuală altă problemă minoră -, iar asta s-a tradus și printr-o lipsă de claritate în alegeri. Simona fie a fost reactivă, fie s-a grăbit, fie nu a mai reușit să fie ea cea care să scurteze punctele și să preia inițiativa.

Jabeur nu a slăbit ritmul nici în setul al doilea, când a făcut repede break și a continuat să exceleze la scurte. Serviciul i-a susținut planul de joc, la adăpostul unui 78 la sută pe prima servă, fără oportunități de break pentru Simona în acest set. Singurul moment când Simona s-a apropiat periculos a fost în acel game de 3-2, când Jabeur a avut 40-0, dar dubla câștigătoare de la Madrid s-a apropiat amenințător, egalând după ce a câștigat schimbul meciului, pedepsind-o pe Jabeur pentru larghețea cu care a tratat o altă scurtă din situație de finalizare.

A fost un reminder despre ce poate face Simona chiar și când nu multe lucruri îi funcționează în joc, și cu certitudine că Jabeur a primit mesajul și a realizat că nu e cazul să se joace cu o adversară pe care o respectă. Dar Simona nu a apucat să vadă și o minge de break în acel game. Ons a servit bine în continuare și a trimis pe mai departe scurtă după scurtă, mai bine de 20 de astfel de execuții, gestionând perfect un moment care ar fi putut să devină unul de răscruce. Curând avea să urmeze și un al doilea break, asigurator, iar Jabeur a dus treaba la capăt în siguranță.

Tunisianca a încheiat cu 25 de lovituri direct câștigătoare și 31 de erori neforțate, versus 8 la 20, raportul Simonei.

N-a fost acesta meciul pe care Simona să-l întoarcă, dar el poate oferi informații prețioase și ei, și lui Patrick Mouratoglou. Știm acum că Simona nu e încă la nivelul la care să treacă printr-un turneu de 1000 susținând aceeași intensitate pe toată perioada săptămânii. Și e perfect normal să fie așa. Treaba asta se obține într-un timp mai îndelungat, or Simona e încă abia la început, după o lună de pauză și e departe de a-și fi adunat meciurile în picioare de care are nevoie. Când a întâlnit o jucătoare în vervă, cu un bilanț de 10-2 pe zgură, și cu un stil de joc oricum complicat, neortodox pe alocuri, pe care, ca să-l poți contracara, trebuie să fii, la rândul tău, în formă excelentă, Simona n-a mai putut repeta evoluțiile foarte bune din precedentele trei meciuri. Vârful ei de formă actual a fost atins mai devreme în turneu, dar e incredibil de încurajator că l-am văzut în toată splendoarea lui și știm că Simona îl poate accesa din nou. Misiunea următoarelor săptămâni este ca Simona să ajungă într-un vârf de formă și de intensitate la Roland-Garros, preferabil, firește, în fazele avansate.

Jabeur se califică astfel în semifinale la Madrid, a doua ei prezență într-o semifinală WTA 1000, unde o va întâlni pe învingătoarea dintre Anisimova și Alexandrova, în vreme ce Simona se pregătește pentru turneul de la Roma.

„Simona este o mare campioană, niciodată nu e ușor împotriva ei. Dar am fost mai agresivă de data aceasta, față de restul întâlnirilor noastre și fizic am fost mai bine. Scurtele m-au ajutat mult”, a spus Ons, la interviul de după meci, adăugând că-și dorește să câștige turneul.

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1521808555766161411?s=20&t=RZPt3OYQPhcrXZf-6qCfqg

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi