Simona Halep nu găsește inspirația necesară pentru a o învinge pe Elise Mertens, pierde în turul al treilea la Madrid

Treizecizero | 4 mai 2021

Prinsă din urmă de nereușitele ei din meci și de o adversară bătăioasă, Simona nu a mai găsit inspirația necesară pentru a ieși cu bine la liman.


Simona Halep a fost învinsă de Elise Mertens în turul al treilea la Madrid, scor 4-6, 7-5, 7-5. Simona a condus cu 4-3 și break atât în setul al doilea, cât și în decisiv.

Primul ei test tare din turneu a fost o afacere complicată și amestecată pentru dubla campioană de la Madrid. Prinsă din urmă de propriile nereușite și de o adversară bătăioasă, Simona nu a mai găsit inspirația necesară pentru a ieși cu bine la liman.

Simona a produs câteva momente de tenis sclipitor, noi dovezi ale simțului și abilităților ei speciale pe terenul de tenis și a înțelegerii jocului de zgură. Dar, în contrast, au fost prea multe segmente de inconstanță, în care Simona nu a putut construi pe momentele bune și și-a complicat viața cu erori neforțate și alegeri neinspirate.

O explicație pentru asta este, foarte probabil, lipsa de match fitness, care nu-i totuna cu lipsa de fitness. Lipsa de match fitness înseamnă puține meciuri în picioare și lipsă de ritm în acest sezon în care prezența Simonei în circuit a fost fragmentată, fie din cauza configurației calendarului și a pauzelor mari între turnee, fie din cauza problemelor de sănătate care i-au perturbat planul de pregătire. E ceva ce nu își găsește rezolvarea peste noapte, în special la o jucătoare de profilul Simonei, care are nevoie de timp pe teren pentru a simți jocul. E o problemă pe care o jucătoare foarte constantă și, în plus, cu foarte multe meciuri în picioare precum Mertens o poate expune.

Iar această lipsă de constanță s-a resimțit cel mai vizibil în setul al doilea, când Simona a făcut un game grozav pentru a urca la 4-3, plus serviciul. Dar, cu linia de sosire în față, și-a pierdut intensitatea imediat, sfârșind prin a ceda setul al doilea cu patru erori neforțate consecutive la 5-6.

Similar, în setul al treilea, exact când Simona a părut că trece în control și a depășit un moment de răscruce cu break-ul grozav reușit pentru 4-3, situația s-a repetat aproape identic cu setul al doilea. Ea și-a pierdut busola și concentrarea, sfârșind prin a pierde și meciul. De notat aici efortul masiv depus de Simona pentru acel break de 4-3, care a cuprins câteva schimburi epuizante doar să le privești, cu o acoperire completă a terenului. Nu ar fi de mirare ca acel efort să se fi întors împotriva ei în game-ul imediat următor, pe care l-a pierdut destul de ușor pe serviciu. Mertens are aici meritul de a o fi obligat pe Simona să muncească serios pentru puncte; belgianca a făcut de asemenea o treabă bună mixând mingile în destule momente importante ale meciului, nedându-i Simonei două mingi la fel.

Una dintre formele prin care această oscilație a nivelului de joc s-a exprimat azi a fost serviciul. Cu probleme mari pe serviciul al doilea, pe care nu a găsit de fiecare dată spinul necesar, Simona a sfârșit prin a face 10 duble greșeli, câteva dintre ele costând-o scump, pentru că i-au tăiat vântul din pânze în momente propice, sau au obligat-o să muncească suplimentar ca să închidă game-uri. În consecință, Simona a înfruntat un număr foarte mare de mingi de break, 15, din care a salvat doar 7.

Dar poate cea mai elocventă statistică a zilei la Simona a fost raportul de lovituri direct câștigătoare – erori neforțate: 40 vs 48, cifre aproape nemaivăzute la Simona pe zgură. Asta ne dă o indicație despre cât de mult a căutat să închidă schimburile, adesea forțând puncte în care nu era neapărat necesar să fie jucate impecabil, pentru că le-ar fi câștigat, cel mai probabil, și cu o lovitură ‘imperfectă’.

Simțind că nu găsește ușor tenisul fluent pe care îl caută, Simona s-a lăsat dominată de frustrare mai mult decât ne-am obișnuit să vedem în ultimii ani. Însă intensitatea emoțională este o monedă cu două fețe. Pe de o parte, frustrarea și nervozitatea o pot frâna și îi pot deveni cel mai mare inamic. Însă, pe de altă parte, tot din același loc, din același vârtej emoțional se hrănește și izvorăște acel foc interior care o face o luptătoare excepțională și o campioană desăvârșită. De acolo își adună puterea pentru a genera acele reveniri speciale, care inspiră fanii. E un pachet care trebuie luat ca atare, cu bune și cu rele. Simona face o treabă excepțională gestionându-l și ridicându-se la suprafață în cele mai multe dintre situații, atunci când are nevoie mai mare, și tocmai de aceea încrederea fanilor în ea este investită justificat: pentru că, de cele mai multe ori, Simona găsește soluțiile problemelor complicate pe care le înfruntă, chiar dacă o face cu un consum enorm. Câteodată, însă, acest efort suprem nu reușește. Și e normal, pentru că nu poate reuși mereu.

Eliminarea prematură de la Madrid nu e un motiv de bucurie – și e păcat aici de toate lucrurile bune reușite în acest meci, inclusiv acele puncte de generic – dar nu e nevoie să fie percepută drept un moment de criză. Partea proastă e că Simona a pierdut devreme la unul dintre turneele ei preferate.

Cu Roma foarte aproape, deci o primă ocazie excelentă de redresare, partea bună e că are destul timp să se întoarcă la lucru, să facă ajustările necesare și să pregătească în liniște o creștere de formă pentru Roland-Garros. Pentru că obiectivele majore pentru Simona rămân Slamurile și turneul olimpic. Un vârf de formă de acum și până la vară, care să acopere toate aceste evenimente majore care urmează, e mai greu de susținut, caz în care o înfrângere la Madrid nu e cea mai groaznică veste din lume.


https://twitter.com/WTA/status/1389576547401568259?s=20

https://twitter.com/tennis_gifs/status/1389565131776880646?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1389557444850831360?s=20

Foto: Profimedia Images

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi