Simona Halep, la primul interviu ca numărul 1: „Nu am încetat să cred. Jocul l-am avut mereu, dar atitudinea e mult îmbunătățită acum”

Treizecizero | 7 octombrie 2017
Ce spune Simona

„Sigur că am crezut asta. Eu nu spun lucruri în care nu cred. Prefer să tac din gură, mai degrabă. Așa că dacă spun ceva, înseamnă că aia simt. Da, le-am spus băieților că trebuie să muncim în continuare. Simțisem de mult prea multe ori că eram foarte aproape. De aia cred că am avut puterea să continuu și să tot muncesc. Am avut oameni minunați în jurul meu care mi-au repetat zi de zi că pot face asta. Așa că e foarte important pentru mine. Echipa e importantă, și familia e importantă.”

WTA Insider Courtney Nguyen, jurnalista care a urmărit-o îndeaproape pe Simona și care a fost mereu prezentă la toate conferințele de presă, indiferent dacă a fost un turneu mare sau un turneu mic, a făcut și primul interviu al Simonei Halep în calitate de lider mondial, la câteva zeci de minute după victoria reușită în semifinalele de la Beijing cu Jelena Ostapenko.

Iată-l, tradus, în cele ce urmează; ascultă-l aici în versiunea originală.

Credit WTA Insider

 

Asta a fost a patra oară când ai jucat un meci care a avut ca miză locul 1 mondial. Ultimele trei dăți nu ai putut concretiza șansa și a părut că a fost destul de dureros. Vorbește-mi puțin despre atitudinea pe care a trebuit să ți-o asumi ca să treci peste lunile astea?

Încă mai spun că cel mai dificil moment pe teren a fost la finala de la Paris. Era o oportunitate să fiu și numărul unu și să și câștig primul meu Grand Slam. Am fost dărâmată după acel meci. Apoi doar am continuat să muncesc. Mi-am spus că se va întâmpla într-o zi, că trebuie să intru pe teren și să muncesc mai mult, ceea ce am și făcut. Apoi a venit imediat Wimbledon. Am ajuns foarte aproape, la două puncte de a obține locul 1. Am pierdut. Cred că am jucat foarte bine în sezonul american.

Pur și simplu, nu am încetat să cred. De asemenea, echipa mea este nemaipomenită. Toți oamenii din jurul meu, Darren mi-a spus mereu că dacă muncesc constant, pot să reușesc. Așa că astăzi am reușit lucrul ăsta după foarte multe momente dificile.

Mai cred că m-a ajutat și meciul de la US Open împotriva Mariei Sharapova, m-a ajutat să devin mai puternică și să am o viziune mai bună asupra a ceea ce vreau să fac în cariera mea. Am înțeles că vreau să muncesc mult și să cred ca va veni ziua în care voi fi numărul 1 în lume.

Dupa finala de la French Open, la câteva minute după ce ai pierdut, ai spus echipei tale că trebuie să continuați să munciți pentru că șanse vor mai apărea. Chiar credeai asta în momentele alea?

Sigur că am crezut asta. Eu nu spun lucruri în care nu cred. Prefer să tac din gură, mai degrabă. Așa că dacă spun ceva, înseamnă că aia simt.

Da, le-am spus băieților că trebuie să muncim în continuare. Simțisem de mult prea multe ori că eram foarte aproape. De aia cred că am avut puterea să continuu și să tot muncesc. Am avut oameni minunați în jurul meu care mi-au repetat zi de zi că pot face asta. Așa că e foarte important pentru mine. Echipa e importantă, și familia e importantă.

Serviciul tău a fost foarte bun toată săptămâna. Ai spus că ai revăzut meciul cu Sharapova de la US Open și ai simțit nevoia să îți îmbunătățești serviciul. Crezi că asta a fost ce trebuia să faci, de fapt?

După acel meci am vorbit cu Darren și mi-a spus că serviciul meu a fost ca naiba și de aia am pierdut. Așa că am zis, ok, dacă asta e tot ce trebuie să îmbunătățesc ca să o bat, atunci voi munci pentru asta. Așa că acum pot să zic: am stat pe teren câte o oră pe fiecare zi doar pentru servicii. Darren zicea să mă potolesc, că o să mă accidentez, iar eu i-am zis că nu (râde). Mi-am dorit foarte, foarte mult. Cu toată ființa mea. De asemenea, am fost motivată, pentru că toată lumea mi-a spus că va veni vremea mea. Așa că de aceea am avut puterea să muncesc. 

În conferința de presă ai spus că cineva în mod specific te-a ajutat să crezi după French Open. Poți să elaborezi?

Nu vreau să spun numele, pentru că ea știe cine a fost. E psihologul meu. De asemenea, am lucrat în România cu un bărbat, care m-a ajutat după acea perioadă. Vreau să le mulțumesc cu adevărat, pentru că mi-au arătat ce trebuie să îmbunătățesc și ce trebuie să schimb ca să fiu mai bună pe teren. Și credit lor pentru asta.

Crezi că sezonul 2017 a fost mai mult despre mental sau despre îmbunătățirile pe care le-ai făcut în jocul tău?

Pe primul loc e puterea mentală. Jocul l-am avut mereu. Am fost de multe ori aproape, precum în 2014, în Singapore. Dar mental nu am fost la fel de aproape. Acest an a fost cu siguranță anul în care m-am comportat cel mai bine pe teren. Atitudinea pe care o am acum pe teren mă bucură. Nu îmi mai e rușine de mine.

Ți-a mai fost rușine în trecut?

Da, cu siguranță. După Miami, după alte câteva meciuri din trecut. Pentru că nu mi-am putut controla emoțiile, nu am putut să mă controlez. Eram prea dură cu mine, îmi ziceam lucruri urâte. Nu merit asta, pentru că muncesc din greu și trebuie să mă apreciez mai mult.

Ce înseamnă să fii prima româncă numărul 1 WTA în istorie?

E nemaipomenit. Știu că Virginia a câștigat un Grand Slam, dar sunt prima și singura, până acum, care a ajuns pe primul loc în lume. Ilie mi-a trimis un mesaj să-mi spună că e mândru de mine. Amândoi am făcut istorie pentru România, ceea ce e grozav și cu siguranță că pentru mine înseamnă enorm.

Ai vreo idee despre cum sunt reacțiile acasă?

Nu știu. Nici nu vreau să mă gândesc, pentru că mâine mai am un meci, care o să fie foarte dificil de jucat. Dar după mâine voi merge acasă și cu siguranță că voi sărbători cu toată lumea.

Dacă te uiți în urmă, care-i cea mai mare lecție pe care o iei din acest sezon?

Cea mai mare lecție din întreaga carieră, de fapt, a fost despărțirea de Darren de după Miami. A fost un șoc pentru mine. În acea zi am zis, ei bine, am făcut ceva greșit și trebuie să accept că am greșit și să încerc să schimb ceva, ca să pot să-l aduc înapoi în echipă. Asta pentru că m-a ajutat și mă ajută enorm. Aceea a fost cea mai bună lecție, nu doar pentru tenis, ci și pentru viață, în general.

Ai apucat să vorbești cu el?

Bineînțeles. După meci, l-am sunat; după duș, de fapt, pentru că aveam nevoie să mă eliberez de emoții. E foarte fericit. Eu-s al treilea lui număr 1, dar prima fată. El a spus că a avut cel mai tânăr număr 1 (pe Lleyton Hewitt) și pe cel mai în vârstă număr 1 (pe Andre Agassi), iar eu i-am spus că eu-s Numărul 1 de mijloc. Era foarte fericit, era cu familia lui și sărbătoreau. Sunt tristă că nu e aici, dar e ok, vom sărbători în Singapore.

Credit WTA Insider

Foto: Jimmie48Photography

***

Nou! Tricourile votate de voi sunt de acum în Shop. Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”, două tricouri care marchează o performanță istorică.
Sărbătorește locul 1, sărbătorește un moment minunat al tenisului! 😉

 

Onederful 

 

Onederful Black

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi