Simona Halep, în semifinale în Canada după o nouă victorie prețioasă! Plan de joc nou al lui Gauff, același rezultat

Treizecizero | 12 august 2022

Cu un bilanț de 29-9 în sferturile de finală jucate în carieră în turneele WTA 1000, Simona își consolidează dominația la acest capitol dintre jucătoarele active.


Simona Halep e din nou în semifinale în Canada!

La unul dintre turneele la care joacă în mod tradițional foarte bine, Simona se califică pentru a cincea oară în semifinale, după o nouă victorie excelentă, 6-4, 7-6 cu Coco Gauff. 

Fără set pierdut până acum în turneu, Simona își trece în cont a șaptea semifinală a sezonului. 

Într-un meci de un nivel foarte ridicat, și complet diferit ca dinamică tactică față de precedentele lor trei întâlniri, deznodământul a fost același: Simona a primit și a rezolvat provocarea strategică, a găsit soluțiile potrivite când a contat.

A fost o nouă victorie în două seturi cu Gauff, a patra la rând pentru Simona. Dar s-a simțit pe alocuri ca și cum ar fi fost obținută după un thriller de trei seturi, ceea ce e un compliment și pentru Gauff, care n-a contenit să încerce să escaladeze un zid de netrecut pentru ea până acum, dar și pentru Simona, care a continutat să rămână lucidă și să găsească soluțiile potrivite, atunci când a contat mai mult.

Și a venit cu răspunsurile în repetate rânduri exact când ai fi suspectat-o că e vulnerabilă la o cădere: în game-ul de la 4-3 din primul set, din nou la 4-3, dar în setul al doilea, în tiebreak-ul setului secund, după ce servise fără succes pentru victorie în două ocazii.

Surpriza zilei a fost planul tactic al americancei, complet schimbat față de precedentele trei întâlniri. De fapt, încă de la Madrid Gauff se îndepărtase o idee de ritmul oarecum neutru în care a purtat duelurile cu Simona la Wimbledon și, anul acesta, la Indian Wells. Era un plan relativ cuminte, care n-o poate deranja pe româncă și cu care Coco nu poate avea sorți de izbândă în fața Simonei nici în cea mai proastă zi a acesteia. N-o putea învinge cu defensiva, n-o putea învinge nici atacând; în ambele lumi, Simona făcea totul mai bine.

Azi, Coco a dus mult mai departe ce a încercat pe alocuri în primăvară, pe zgura de la Madrid. La 1-0, 30-0 pentru Simona, americanca a început brusc să atace virulent fiecare minge. Forehanduri masive, veninoase. O poziționare foarte agresivă în teren. O lungime a mingii deranjantă pentru Simona, căreia a încercat constant să-i ia din timp cu lovituri rapide. Peste toate, elementul de noutate au constituit-o numeroasele veniri la fileu. Gauff a urcat constant în față, ba chiar a făcut și serviciu-voleu în câteva ocazii.

Cu toate aceste opțiuni, Gauff a vrut s-o grăbească și s-o bruscheze pe Simona, și pe alocuri i-a reușit cu succes. Dar Simo n-a fost tocmai surprinsă. S-a redresat, a primit repede lupta și așa a rezultat o bătălie pasionantă în prima parte a primului set, o perioadă despre care senzația a fost că e mai importantă decât a părut. Pentru că, dacă Gauff ar fi reușit să-și impună condițiile din timp, asta ar fi însemnat o confirmare pentru ea, o conștientizare că noul plan merge și dă rezultate. Simona a căutat să-i răspundă cu aceeași intensitate, direcționând majoritatea mingilor pe forehand, partea mai vulnerabilă a lui Gauff. A încercat să-i taxeze venirile la fileu, și deși n-a făcut-o de fiecare dată cu succes, a provocat suficiente daune cât s-o facă să se gândească de două ori.

Pe cât de agresive au fost unele din forehandurile lui Gauff, lovitura asta râmâne oscilantă, iar când e forțată, dă ocazional rateuri spectaculoase. Când erorile au început să curgă, Simona a fost acolo să profite. Break-ul desprinderii a venit în game-ul cinci și a fost apărat apoi la 4-3, într-un serviciu tare greu pentru Halep, care a avut de salvat două mingi de break acolo. Ieșită din dificultate, Simona a servit în siguranță restul setului, închizându-l cu un as.

Explicabil când un plan nou nu dă rezultate, Gauff a traversat un deșert de încredere în startul setului doi, când a părut lipsită și de idei, și de orice speranțe, și s-a întors la o pasivitate care n-avea ce să-i aducă bun. Simona s-a desprins repede la două break-uri avans, dar meciul nu era gata. S-au întors mingile apăsate, pe corp, s-au întors venirile la fileu, s-a întors acea agresivitate sufocantă a lui Gauff, care chiar a început să câștige unele dintre schimburile mai lungi. Iar nivelul meciului a crescut dramatic.

A fost un set care putea fi foarte bine și pierdut; am mai văzut asta în trecut la Simona, când, odată prinsă din urmă, scapă și setul cu totul. Dar a fost o ocazie în care s-a văzut ce important e să aibă multe meciuri în picioare, să aibă încrederea victoriilor numeroase obținute recent. Din nou la 4-3 pe serviciul româncei, un game aproape tras la indigo cu cel din primul set de la același scor, în care Gauff a aruncat cu tot ce-a avut înspre Simona. N-a făcut break-ul aici, deși a câștigat punctul meciului, un rally purtat pe toate dimensiunile terenului, privit de fani cu sufletul la gură. Dar a făcut-o la 5-4. Și, ulterior, la 6-5. Simona n-a jucat neapărat rău ocaziile astea în care a servit pentru meci, cât mai degrabă americanca și-a luat punctele, aruncându-se all-in în fiecare schimb.

Dar tiebreak-ul, început într-un moment în care vântul și-a făcut iar apariția, a fost gestionat perfect de Simona (7-2), care a evitat astfel un decisiv în care ar fi rămas favorită, dar care era nenecesar.

Serviciul nu i-a mai mers la fel de bine ca în alte ocazii recente – de altfel, Simo a rămas apoi la antrenament ca să-l mai lucreze. Dar toate celelalte au fost la înălțime. Acea construcție minunată a punctelor, cu lovituri limpezi de ambele părți, tennis-iq-ul în situații critice, defensiva cu care a câștigat schimburi grele și cu care a ieșit din încercuire, unghiurile sublime găsite în numeroase ocazii. Intensitatea. Returul, cu care a adus-o pe Gauff de la 72 la sută pe primul serviciu în turneu, la doar 47 la sută azi. Concentrarea menținută din nou pe toată durata meciului. Asta-i o victorie valoroasă, în fața unei oponente de calitate. Iar seria Simonei continuă.


Simona o va întâlni pentru un loc în finală pe Jessica Pegula, care a trecut și ea în două seturi de Yulia Putintseva. Va fi prima întâlnire dintre cele două.

Cu un bilanț de 29-9 în sferturile de finală jucate în carieră în turneele WTA 1000, Simona își consolidează dominația la acest capitol dintre jucătoarele active. 

https://twitter.com/WTA/status/1558166804396011526?s=20&t=AOg_cy7razhUtu4hRozbhw

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi