Simona Halep găsește, cu ceva emoții, prima victorie de la revenirea în circuit

Treizecizero | 17 august 2021

A fost un meci început solid, continuat cu o perioadă îngrijorătoare și încheiat în forță. Pauza de ploaie survenită la mijlocul setului doi – la 4-2 în setul secund pentru poloneză – a prins bine; cu probleme la coapsă acuzate la mijlocul setului secund, când a primit un medical time-out, românca a beneficiat de pauză pentru a se regrupa și a reveni în meci cu o altă intensitate.

Simona Halep a reușit prima victorie în circuitul WTA după trei luni și jumătate de la precedentul succes, învingând-o pe Magda Linette în primul tur la Cincinnati, 6-4, 3-6, 6-1.

A fost greu înainte să devină ușor, dar astfel de lucruri sunt de așteptat în reveniri la nivel înalt precum cea pe care o încearcă Simona acum. Sunt de așteptat să apară și căderi temporare de nivel, precum cea din startul setului al doilea, cât și eventuale noi probleme medicale, pe care corpul le suportă atunci când încearcă să se reobișnuiască cu nivelul de efort presupus de tenisul la cel mai înalt nivel.

Simona a câștigat primul set, cu un tenis în general solid și așezat, cu răspuns prompt la singurul serviciu cedat, dar mai interesant era de văzut ce avea să se întâmple după câștigarea primului set – mai ales în contextul primului meci jucat de la revenire, în care de asemenea a luat primul set, dar a găsit dificil să mențină același ritm și pe mai departe.

Și, pentru o vreme, problemele s-au întors. Întâi în ce privește jocul, care și-a pierdut din intensitate și din claritate. Simona a părut reținută, fără să fie neapărat investită în efort, lucru explicabil prin lipsa acelui match fitness elementar în astfel de turnee. Apoi corpul a părut să o trădeze din nou. O problemă la coapsa dreaptă care a părut, în primă fază, mai serioasă decât s-a dovedit a fi într-un final; cel puțin așa a indicat în primă fază limbajul corpului Simonei, care a primit un medical timeout pe teren, la 4-1.

Curând după aceea a intervenit pauza provocată de ploaie, după ce Simona reușise un hold pentru 2-4. O pauză care s-a lungit la o oră, dar care s-a dovedit una din rarele ocazii în care o astfel de întrerupere din motive de vreme o ajută pe Simona. I-a oferit șansa regrupării, unui tratament suplimentar, s-a putut convinge de seriozitatea accidentării și a putut discuta cu echipa.

La reluare, Linette și-a ținut serva în două rânduri și a dus cu bine setul la capăt, iar poloneza, un baseliner agresiv care servește bine și lovește destul de plat, a părut pregătită să-și facă mutarea. Linette i-a mai luat un set Simonei, într-un meci la Roland-Garros, și a amenințat din startul decisivului, când și-a procurat trei mingi de break cu retururi tot mai agresive. Salvarea acelor trei mingi s-a dovedit cruciale, iar reacția Simonei de după hold – un pumn strâns și scuturat cu convingere – a fost semnul clar că românca e altfel investită în meci în această etapă a lui. Mai important, ea a arătat că are încredere în piciorul drept, că poate împinge în el la serviciu și că se poate deplasa fără probleme.

Poloneza intră deseori în segmente de meci în care jocul ei arată foarte bine și în care e destul de greu de oprit, dar, în același timp, are și tendința de a-și arăta în cele din urmă clasamentul. Un astfel de moment s-a petrecut la 15-15 în game-ul al doilea din decisiv, când Simona s-a apărat în disperare de cauză cu o minge foarte înaltă, era scoasă mult din teren, dar Linette a greșit voleul cu reverul, trimițând mingea în fileu. Simona a profitat aproape instantaneu și a pus piciorul în prag. Întâi break, apoi alt hold, venit de asemenea după trei mingi de break salvate, apoi alt break, iar orice urmă de echilibru se risipise.

Serviciul Simonei va lua caimacul laudelor azi, și pe bună dreptate – nu în fiecare zi vedem 11 ași de la ea, plus alte servicii utile venite în momente în care avea nevoie mare de un punct gratis. Dar cel puțin la fel de important a fost să revedem felul în care Simona a jucat tot setul decisiv. Cu ajustările tactice – mai puțin pe reverul excelent al polonezei, câteva mingi fără ritm în start de set, care au produs erori prețioase, cu injecțiile de putere în câteva schimburi prelungite de pe baseline -, dar și cu ajustările emoționale. Simona a fost din nou acea jucătoare care nu concepe să piardă și transmite cât se poate de clar mesajul acesta dincolo de fileu. Iar când prinde acea stare, e un semn cât se poate de promițător.

E, firește, o victorie foarte prețioasă, întâi pentru că îi oferă încă un meci în plus în turneu, îi oferă o validare pentru munca făcută și îi înlătură destule dubii (și o scutește de altele noi), plus încredere în corpul ei.

Rezolvările situațiilor grele din meciuri nu se pot testa la antrenamente, iar astăzi, chiar și cu assist-ul primit de la ploaie (era și timpul!), Simona a avut destule situații grele de gestionat. Iar faptul că a făcut-o cu bine o să o ajute să-și reclădească match fitness-ul. Simona e încă devreme în revenire și totul trebuie privit în continuare cu o oarecare reținere, până când meciurile se mai adună – la fel și informațiile. Dar acest rezultat e cum nu se poate mai bine venit.

În runda următoare, Simona Halep o va întâlni pe învingătoarea dintre două jucătoare în formă excelentă: Jessica Pegula și Camila Giorgi, recenta campioană de la Montreal; cele două s-au întâlnit chiar în semifinale la turneul din Canada.

https://twitter.com/WTA/status/1427698378993848321?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi