Simona Halep, altă viteză în victoria foarte bună cu Veronika Kudermetova. Simo e în optimi la Australian Open

Treizecizero | 12 februarie 2021

Simona Halep a reușit să mute jocul cu totul în termenii ei, a împins-o pe Kudermetova în schimburi lungi, pe care apoi le-a controlat cu mult echilibru. Semne bune înaintea unei posibile revederi cu Swiatek.

Simona Halep a învins-o pe rusoaica Veronika Kudermetova, 6-1, 6-3 obținând calificarea în optimile de finală ale Australian Open.

Este a 19-a oară în carieră când Simona se califică în săptămâna a doua a unui turneu de Grand Slam.

Kudermetova (23 de ani) aducea la acest meci un record de 3-0 în fața jucătoarelor de Top 5 și, chiar dacă nu mai întâlnise niciodată vreuna într-un turneu de Grand Slam, rusoaica a a pornit dezinvoltă, cu loviturile apăsate pe care ni le-a arătat (mai ales) în ultima vreme. Știam că poate închide punctele de pe ambele părți, fără să aștepte permisiunea adversarei, și exact asta a căutat să facă făcut în primele minute: șase puncte din primele șapte schimburi. Până când Simona – cu lovituri mai rotunde, dar bine direcționate – a oprit-o în loc: și-a salvat primul game de serviciu de la 0-30, apoi a făcut break la zero, pentru 2-1.

Favorita 36 a pornit din nou, și-a făcut rost de alte două mingi de break, însă Simona le-a salvat pe ambele și, în spatele unor servicii excelente, și-a confirmat break-ul de mai devreme. Asta spre încântarea celor doi antrenori din loja ei: Arti mai sprinten, Darren mai cumpătat, dar ambii mulțumiți de ce-au văzut până aici. 

Iar ce a urmat a fost o grozăvie de tenis din partea Simonei: dezlănțuită și cu o dispoziție excelentă de joc, a fost de departe cel mai bun set al anului pentru ea.

Simona a reușit să mute jocul cu totul în termenii ei, a împins-o pe Veronika în schimburi mai lungi, cel puțin trei-patru mingi, schimburi pe care apoi le-a controlat cu mult echilibru, luând inițiativa fără să caute musai liniile. Făcuse asta în primul set din turul precedent, când a adunat 22 de greșeli neforțate, nu putea să o repete în fața unei Kudermetova ofensivă, însă nu la fel de agresivă (sau inspirată) cum fusese Ajla Tomljanovic.

E greu să o întreci pe Simona Halep dacă nu cauți mereu inițiativa – sau chiar tușele -, iar asta a devenit limpede până la finalul setului, un 6-1 în care datele statistice au făcut un bun rezumat al jocului: 14 lovituri direct câștigătoare și doar șase greșeli neforțate pentru Simona, care a și servit mult mai bine decât adversara ei: 85% procentajul primului serviciu pus (cu intenție) în teren, față de doar 42% pentru Kudermetova. Poate tocmai de aici au plecat problemele rusoaicei, care a greșit mult (14 neforțate) și a închis direct doar opt puncte.

Setul doi a început cu un schimb rapid de break-uri, înainte ca Simona să-și facă serviciul la 2-1, într-un game în care Kudermetova a continuat să împrăștie mingi. Și părea să rămână în zona asta de generozitate, când Simona a avut alte două mingi de break. Din păcate, n-a profitat de ele, iar Veronika și-a ridicat dintr-o dată – parcă de nicăieri – nivelul de joc. Și-a salvat game-ul, apoi a făcut break la zero pe serviciul Simonei, parcă pentru a ne demonstra încă o dată ce repede se pot schimba lucrurile în tenis. 

Și s-au schimbat. Măcar pentru o clipă. Mingi care în urmă cu câteva minute i-au ieșit Veronikăi două palme afară au căzut acum pe linie, iar pe figura ei a început să se vadă din nou, după vreo 50 de minute de exasperare, speranța că se poate.

A văzut asta și Simona, care, cu experiența ei, a simțit și importanța momentului. A pus imediat piciorul în prag, a dus în prelungiri game-ul șase și apoi, la prima șansă, și-a luat break-ul înapoi: 3-3. 

Ea și-a ținut următorul game de serviciu (chiar dacă rusoaica a condus cu 30-0) și s-a decis să forțeze desprindere imediat. A ratat din nou primele două mingi de break – a doua de la fileu, dintr-o poziție foarte avantajoasă -, pe a treia a salvat-o Kudermetova, însă pe a patra a fructificat-o Halep, care a închis imediat ușa: 6-1, 6-3, un meci scurt, de doar 80 de minute, care o păstrează proaspătă înaintea unui încercări care se anunță mult mai complicate în turul următor. 

În turul următor, Simona o va întâlni pe învingătoarea dintre Iga Swiatek și Fiona Ferro. Dacă cu Ferro nu s-a mai întâlnit, cu Swiatek ar fi prima întâlnire după înfrângerea suferită de Simona în optimile RG și o posibilitate de revanșă pentru Simona.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1360160751722373121?s=20

Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi