Simona Halep face istorie | Al doilea titlu în două săptămâni! Ce performanță

Adrian Țoca | 22 iunie 2013

Simona Halep a câștigat turneul de la Hertogenbosch, al doilea titlu consecutiv în tot atâtea săptămâni, după cel cucerit la Nurnberg. Românca urcă pe locul 32 în clasamentul WTA, cea mai bună clasare a carierei.

Când au intrat pe teren pentru finala de la Hertogenbosch, Simona și Kirsten Flipkens au fost întâmpinate de DJ-ul arenei cu o piesă cumva potrivită, I love it (I don't Care), de la Icona Pop. Nici că se putea mai potrivită pentru româncă. Pentru că Simonei nu i-a păsat nici de vremea capricioasă, un vânt încurcă-lume, umezeală, condiții dublate apoi de ploaia care a și întrerupt meciul. Simonei nu i-a păsat de faptul că publicul, pentru a doua sâmbătă consecutivă (ce privilegiu, să joci două finale la rând!), i-a fost potrivnic, sau că adversara ei se simte aici ca acasă: doar locuiește la mai puțin de o oră de mers de locul finalei. Simonei nu i-a păsat de momentele complicate ale meciului, când a avut parte de ezitări sau când jocul se putea întoarce împotriva ei. Nu i-a păsat de pauza lungă intervenită exact când se pregătea să servească pentru primul set. Nu i-a păsat nici de eventuala oboseală care sigur s-a acumulat în această serie de vis. În general, Simona n-a lăsat nimic să intervină în calea ei, în drumul spre al doilea trofeu din tot atâtea săptămâni. Pe care l-a obținut, spre imensa ei satisfacție și marea noastră bucurie.

Simona a început finala în forță, continuând de unde s-a oprit ieri, în semifinale. 3-0 cu dublu-break reprezintă mai mult decât un start de vis, în contextul în care Simona a intrat mult în teren, a ținut-o pe Flipkens departe de baseline și a păstrat aceeași lungime considerabilă a mingilor, punctând cu reverul atunci când a avut ocazia. A urmat apoi o ușoară scădere. Întâi și-a pierdut serviciul, apoi Flipkens, care a început să varieze, s-a apropiat la 2-3, având și două șanse de 3-3. ratate pe fondul unor veniri neinspirate la fileu, taxate de Simona, și a altor erori neforțate. 

Scăpată din momentul greu, de ușoară scădere de ritm, Halep a reînceput să pună presiune pe serviciul advers, Flipkens arătând din nou stresată în execuții și limbajul corpului. Simona a avut minge de break în game-ul șapte, a făcut un hold la zero și apoi și-a oferit două șanse de set la 5-3, ratate însă, prima, după un raliu senzațional, a doua, cu un forehand în fileu. Apoi a venit ploaia, și, odată cu ea, o pauză de mai bine de o oră.

Când a revenit, Simona n-a mai stat la discuții: a închis primul set cu un serviciu sigur, apoi s-a desprins rapid în cel de-al doilea, un avantaj pe care nu l-a mai pierdut până la final: 6-4, 6-2. Și titlu pentru Simona. ALT titlu pentru Simona. Momentul de vârf al carierei ei. Două săptămâni de vis, două săptămâni în care Simona a repus pe hartă tenisul românesc, în care și-a editat o carte de vizită fantastică și și-a câștigat respectul întregului vestiar, plus un loc binemeritat în elita tenisului mondial. Iar pe noi ne-a făcut mândri că am putut fi martori la o astfel de performanță fantastică. Mândri că am putut urmări evoluțiile ei, bucuroși că am putut scrie și comenta despre, încântați că un român ne arată cât de greșite sunt prejudecățile cu care singuri ne luăm peste picior.

Mulțumim, Simona! Mergem. Mai. Departe.

„Simona e în al șaptelea cer!”

„E incredibil să joc atât de bine pe iarbă imediat după zgură. Azi am jucat bine, am fost un pic nervoasă la început, dar am încercat să lupt pentru fiecare punct. Kirsten are un stil care e incomod pentru mine, cu multe slice-uri, dar am muncit pentru fiecare punct și a ieșit bine. Sunt foarte fericită. Vreau să mă bucur de seara asta”, a spus Simona, pentru site-ul WTA.

„Nu mă așteptam la toate astea. Am jucat bine la Roma, apoi am pierdut în primul tur la Paris. Ăsta-i tenisul. Vreau să continui să mă bucur de ceea ce joc și să îmi îmbunătățesc jocul. Plec în seara asta spre Wimbledon, așa că o să amân sărbătorirea acestui titlu pentru după Wimbledon”. N-ar fi frumos să aibă altceva de sărbătorit după Wimbledon?

Și Flipkens a fost foarte drăguță în ce-o privește pe Simona: „Simona e în forma vieții. A câștigat săptămâna trecută pe zgură, acum pe iarbă, nu prea contează pe ce suprafață joacă la momentul acesta, e un pic în al șaptelea cer acum, iar azi a făcut un meci excelent”. 

Cifrele Simonei

1982

este anul în care s-a mai întâmplat ca o jucătoare din România, nimeni alta decât Virginia Ruzici, a reușit să câștige două titluri în două săptămâni consecutive. Virginia Ruzici a câștigat atunci titlurile de la Monte Carlo și Kitzbuhel, pe 12 și 19 iulie.

16

victorii din ultimele 18 meciuri are Simona Halep, începând cu meciurile de calificare de la Roma și până acum. Singurele două înfrângeri: Serena Williams, semifinale Roma și Carla Suarez Navarro, turul 1, Roland Garros. 10 dintre aceste victorii sunt consecutive.

54

este media locurilor ocupate în clasament la acea dată de jucătoarele pe care le-a învins Simona Halep în această serie, pe tablourile principale de la Roma, Nurnberg și s'Hertogenbosch. Printre ele, Svetlana Kuznetsova (37), Agnieszka Radwanska (4), Roberta Vinci (15), Jelena Jankovic (18), Lucie Safarova (30), Roberta Vinci (11), Carla Suarez Navarro (19), Kirsten Flipkens (20).

32

este locul din clasamentul WTA pe care urcă Simona. Acum două săptămâni era pe locul 58. Ea nu are nimic relevant de apărat în partea a doua a sezonului, doar un tur 2 la US Open, așa că e de așteptat să poată urca și mai mult până la finalul anului.
Mai relevant e că Simona ocupă locul 20 în Race to WTA Champs, clasamentul care ilustrează cel mai bine situația reală a sezonului.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi