Simona Halep evită emoțiile la reluarea cu Tomljanovic, se califică în turul al treilea la Cincy

Codruț Baciu | 16 august 2018

În turul al treilea, Simona se va revedea pentru a doua săptămână la rând cu Ashleigh Barty, pe care a învins-o la Montreal în semifinale. Inițial programat ultimul în programul de joi (aprox. 4:00 AM, ora Ro), meciul a fost mutat, din cauza ploii, primul în programul de vineri (18:00, ora Ro). E al doilea turneu la rând pe care Simona îl începe cu un astfel de program răvășit de ploaie.

Întrerupt aseară de ploaie, meciul Simonei Halep din turul al doilea la Cincinnati cu Alja Tomljanovic a avut parte de finalul ideal pentru Simona la reluarea din această seară: Simona a făcut breakul imediat și a închis meciul cu 4-6, 6-3, 6-3, evitând astfel să petreacă prea mult timp pe teren.

Meciul ei cu Ash Barty, inițial programat vineri dimineața la 4, ora Ro, a fost mutat pentru vineri seara la 18:00, primul pe Centre Court în programul zilei de vineri.

https://twitter.com/simona_halep/status/1030272375764463616?s=21

***

”Haaai revino, e toamnă iar / Cu ploooi și soareeeee”

Dar mai mult cu ploi, deocamdată. Dacă e ceva ce mă sâcâie la seria asta de turnee americane, este faptul că ele anunță finalul verii. Și totul culminează cu primele tururi ale US Open-ului, care pun capăt, în mod oficial, celei mai frumoase perioade a anului. Încă nu-mi dau seama cum de suntem dispuși să trăim într-o țară cu numai trei luni de vară pe an, și nici alea așa cum trebuie. Normal că o luăm razna și ne insultăm pe forumuri. Iar peste toate, avem fusul ăsta orar și ocazionalele ploi din versurile lui Minculescu. Dacă reiese din toate astea faptul că-s puțin cătrănit, ei bine, asta-i pentru că sunt. Și de vină este, ca de obicei, tenisul. După ce că m-am trezit ieri din 20 în 20 de minute, să văd dacă a început meciul Simonei, și după ce că a pierdut primul set și iar a stat bosumflată cu Darren lângă ea, ei bine, m-am trezit că era 6 dimineața, iar eu ascultam Iris. IRIS!!! Am stricat relații cu turnee pentru mult mai puțin, Cincinnati! Dar în fine, iată-ne aici, plouați și cu meciul Simonei în sfârșit isprăvit. Viața nu-i mereu un SABR câștigător, iar tenisul nu e mereu amor. Uneori, viața poate fi un Djokosmash și tot ce putem face este să ne dăm ochii peste cap.  Deal with it, tweeps!

Tomljanovic părea a fi o adversară potrivită pentru a ataca o nouă săptămână cu miză în circuit pentru Simona. Ajla dă tare în minge, însă este departe de constanța jucătoarelor care îi fac probleme Simonei în mod obișnuit. Iar ultima oară când am verificat-o ochiometric, australianca pierdea la Mihaela Buzarnescu, în sferturile de la San Jose. 

Buba a fost deplasarea. Ne-am dat seama încă din primul set, azi-noapte, că pe teren nu e Simona de la Montreal, ci e o versiune diminuată a ei. În plus, am descoperit iarăși că graba strică treaba. Între puncte, rezerva Simonei de răbdare părea epuizată încă după primele game-uri. Nu își acorda răgaz să gândească sau să ajusteze conștient ceva în jocul ei. Iar dacă o vezi greșind mult fără să se enerveze, ceva este clar în neregulă acolo. De exemplu, serviciul doi nu i-a făcut nicio favoare aseară, câștigând numai 45% din punctele jucate cu el. Iar cu numai o minge de break convertită din șase încercări, jocul la retur nu a fost nici el la capacitate optimă în primul set.

Așa cum știm, Simonei nu îi place să vorbească, ci mai mult să asculte ce are de spus Darren, în timpul OCC-urilor. Iar dacă vorbește, o face monosilabic, privind în zare. În OCC-ul din debutul setului doi, a putut fi auzită cum își întrerupea antrenorul cu întrebarea ”How?”. Sarcastică și cu acel ”how” pe buze, părea debusolată și, mai mult, gata să intre iarăși în zona aia rea care pentru noi, privitorii, seamănă cu afurisenie și țâfnă. Din fericire, Simona a învățat până unde să întindă coarda cu antrenorul, iar Darren s-a obișnuit și el cu ea și cu faptul că fata detestă să piardă. Dacă alergia la înfrângere ar fi o condiție medicală, așa ar arăta: Simona gata să-și repeadă mentorul și prietenul, în văzul lumii. E o relație pe care n-o s-o pricepem noi pe de-a-ntregul nici în momentele de on-court coaching, nici de pe Instagram. Ea există, face istorie și atât. Iar de data asta, sfaturile australianului au fost ”hai cu mai mult topspin!”, ”lasă mingea să vină la tine” și, la capitoul mental, ”new set, reset!”.

A funcționat. În primul rând, Simona a atacat mingile înalte ale lui Tomljanovic, pentru a prelua controlul în puncte. În general, când oboseala și durerile își dau mâna peste mușchii unui tenisman, acela este momentul în care comentatorii încep să se îndoiască de tot. De game, de set, de meci, de săptămâna toată, de toate turneele blestemate care vor veni. La fel a fost și cu Simona când se ținea de șale și avea postura unui om terminat. În ciuda oboselii însă, și în ciuda loviturilor plate și arătoase ale Ajlei (care, apropo, ar fi scos din joc majoritatea fetelor din circuit), Halep a făcut break pentru 3-2 și a ascultat atent, din nou, sfatul lui Cahill: ”Muncește cum trebuie la primele două puncte ale fiecărui game”. Simplu, de bun-simț, genial. Combinația obosită-nesuferită s-a mai estompat la OCC, picioarele au început să capete iarăși mai multă voioșie, iar la 5-3, a făcut iarăși break, egalând la seturi. 

Jocul incomod al Ajlei Tomljanovic s-a păstrat și în decisiv. Poate am fi tentați să folosim aici clișeul cu ”e mai bună decât o arată clasamentul”, dar adevărul este că atunci când ai în față un lider rănit și obosit, ai tendința să joci mai aprig și mai bine decât de obicei. Valabil și pentru locul 58 WTA. Ajla a plecat ca din pușcă în setul 3 și a urcat rapid la 3-0, cu două breakuri avans. Simo n-a câștigat decât două puncte din primele 12 jucate, moment în care mulți dintre somnoroșii României luau în calcul să mai bage vreo 30 de minute de somn recuperator înainte de muncă. 

Însă după câte un Medical Time Out luat de fiecare jucătoare, Simona a revenit în set, în felul acela în care fanii ei mereu cred, indiferent de adversară. Nu doar că a recuperat ecartul de trei game-uri, dar a luat și al patrulea game la rând. Iar când rechinul simte miros de sânge (știți foarte bine, că prindeți toți Discovery), toate cicatricile recente dor mai puțin. Dintr-o dată, Simo se mișca mult mai bine, iar durerile păreau a-i fi dat pace. Fix atunci, însă, ploaia și vocea arbitrei Cicak s-au auzit: ”Slippery, too dangerous”, iar meciul a fost oprit. 

Din fericire, cum spuneam, Halep 2018 nu e Halep 2015, iar momentele astea, specifice tenisului, în care vremea poate influența clasamente, sunt mult mai bine controlate de Simona. La reluare, în seara asta, a pierdut doar un punct și a câștigat cele două game-uri pentru a merge mai departe. 

Hai revino, finală, iar, cu ași și soare!

 

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți. Preț promoțional primele 36 de ore. Livrări din 25 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi