Simona Halep egalează recordul Irinei Spîrlea: de luni este locul 7, cea mai bună clasare românească din istorie

Adrian Țoca | 20 februarie 2014

Eliminarea Jelenei Jankovic din sferturile de la Dubai a consfințit calculele de la începutul săptămânii: Simona mai sare două locuri în clasament și e la doar 55 de puncte de locul 6!

După atâtea turnee câștigate, iată acum și o recompensă primită fără să fie nevoie de un trofeu: Simona Halep va deveni de luni, oficial, noul număr 7 mondial, postură din care va ataca luna martie și ale sale două turnee foarte mari, Indian Wells și Miami. Și asta, deși Simona a fost eliminată, săptămâna aceasta, din primul tur de la Dubai, după ce s-a retras în setul doi al meciului cu Alize Cornet. 

Simona a început anul de pe locul 11, ca urmare a parcursului de excepție pe care l-a reușit în 2013. Sfertul de finală de la Australian Open i-a deschis ușa în Top 10, iar titlul de la Doha a mai săltat-o un loc, ea începând această săptămână de pe locul nouă.

Pentru cei mai puțin inițiați în secretele clasamentului: cum e posibil un salt de două locuri fără vreo victorie în această săptămână? După titlul câștigat la Doha, Simona se apropiase oricum vertiginos de grupul de jucătoare din zona locurilor 6-8,  jucătoare care au rămas fără punctele câștigate în aceeași perioadă a anului trecut și n-au pus altele în loc.

Astfel, Sara Errani, locul 10, ar fi putut s-o depășească pe Simona dacă făcea finala la Dubai, dar Sorana Cîrstea a rezolvat asta în turul 2. Campioană anul trecut la Dubai, Petra Kvitova avea nevoie de o finală ca să se păstreze în fața româncei, dar jucătoarea din Cehia a pierdut, de asemenea în turul 2, la Carla Suarez Navarro. Iar Jelena Jankovic, rămasă fără punctele de anul trecut de la Bogota, unde a câștigat titlul, ar fi avut nevoie de o calificare în semifinale, dar Serena Williams a pus capăt traseului Jelenei cu un categoric 6-2, 6-2. Astfel, Simona urcă alte două locuri și nu e prea departe de următoarea clasată: Angelique Kerber, locul 6, este la doar 55 de puncte de Simona.

Pentru fanii mai noi, care ar putea vedea saltul drept unul conjunctural, indirect, obținut cu ajutorul altor jucătoare, trebuie spus că progresul Simonei este 100 la 100 meritul ei. Clasamentul WTA este alcătuit pe baza punctelor obținute în ultimele 52 de săptămâni calendaristice, iar totalul punctelor adunat de Simona este al șaptelea cel mai bun din lume. Nimic conjunctural aici. În plus, Simona are victorii directe și clare la toate adversarele pe care le-a depășit, ba chiar și la cele de deasupra: Radwanska, Kerber, Jankovic, Kvitova, Errani, toate se numără, printre altele, pe lista celor care au pierdut la Halep.

Top 10 de săptămâna viitoare:

1. Serena Williams – între 12.660 – 12.850 puncte
(în funcție de rezultatul final de la Dubai)

2. Na Li – 6.795

3. Agnieszka Radwanska – 5.705

4. Victoria Azarenka – 5.681

5. Maria Sharapova – 5.206

6. Angelique Kerber – 4.490

7. SIMONA HALEP – 4.435

8. Jelena Jankovic – 4.380

9. Petra Kvitova – 4.365

10. Sara Errani – 4.195

Săptămâna viitoare se joacă două turnee mici, la Acapulco și Florianopolis, fără implicații în această zonă a clasamentului. Cum Serena Williams nu va juca Indian Wells, Simona va fi cap de serie numărul 6 la unul dintre cele mai mari turnee din lume. Superbe timpuri pentru noi toți. 

Cea mai bună de la Irina Spîrlea

Ultima româncă ajunsă atât de sus în ierarhia mondială a fost Irina Spîrlea, care a urcat pe locul 7 pe 13 octombrie 1997, adică acum mai bine de 16 ani. În ceea ce a fost cel mai bun sezon al carierei, Irina a avut o constanță remarcabilă, jucând sferturi de finală la Australian Open, optimi la Roland Garros și la Wimbledon și semifinale la US Open, în acel faimos meci cu Venus Williams, în care românca a ratat două mingi de meci și de calificarea în finală. Tot în 1997, Irina Spîrlea a jucat finala la Indian Wells, cel mai important turneu în care a jucat o finală, pierzând, 2-6, 1-6 cu Lindsay Davenport. 

Meritul major al Irinei este că a ajuns pe locul 7 în lume într-o epocă remarcabilă. Top 10 WTA în acea zi arăta astfel: 1.Martina Hingis, 2.Jana Novotna, 3.Monica Seles, 4.Iva Majoli, 5.Amanda Coetzer, 6.Lindsay Davenport, 7.Irina Spîrlea, 8.Mary Pierce, 9.Arantxa Sanchez-Vicario, 10. Conchita Martinez. Steffi Graf era pe 14, iar Ruxandra Dragomir, a doua româncă în ierarhia perioadei, era pe 16. Le mai regăseam pe Venus Williams (26), Anna Kournikova (27) sau Jennifer Capriati (34). O a treia româncă era pe locul 87: Cătălina Cristea.

În ciuda rezultatelor foarte bune la Slamuri din acel an, Irina nu are un bilanț de titluri atât de remarcabil precum cel reușit de Simona. Spîrlea și-a încheiat cariera cu patru titluri WTA, toate obținute în event-uri ceva mai mici (Palermo – 2, Amelia Island, Strasbourg), plus șase finale.

Virginia Ruzici: „Va avea un clasament și mai bun!”

În toate declarațiile de la Doha și Dubai, Simona a reiterat că se gândește cu măsură la pașii următori, propunându-și să se păstreze în prima parte a clasamentului. „Obiectivul meu este să rămân în zona Top 10 și să ajung într-o semifinală de Slam, dar va fi foarte greu. Începutul de an a fost dificil, dar cred că la Doha am jucat tenisul meu cel mai bun”. Managerul Simonei, Virginia Ruzici, cea care rămâne cea mai titrată jucătoare din istorie, e convinsă că progresul Simonei va continua: „Ea a făcut progrese fantastice în ultimul an, iar acum așteptăm o fază nouă, una în care să le întâlnească tot mai des pe cele mai bune jucătoare din lume, cu care se va putea testa la un nivel și mai înalt. Cu siguranță, Simona va ajunge la un clasament și mai ridicat”, a declarat Virginia Ruzici pentru Treizecizero.ro. Un material mai amplu pe această temă va fi pe site săptămâna viitoare.

 

Irina Begu, în sferturi la Rio; Sorana, eliminată de Wozniacki

Într-un meci în care puține lucruri au funcționat, Sorana Cîrstea a pierdut, 6-1, 6-2, în sferturile de la Dubai, cu Caroline Wozniacki. Meciul a durat doar o oră și două minute, iar Sorana n-a reușit niciun moment să intre în ritm, căzând pradă jocului de regularitate al danezei. „Am intrat în meciul de azi cu așteptări mai mari de atât, dar credit lui Caroline. A jucat foarte bine azi. Cred că a făcut unul dintre cele mai bune meciuri din cele jucate împreună și a meritat cu siguranță să câștige”, a spus românca. Sori rămâne pe locul 27 după această săptămână și o vom revedea, de asemenea, la Indian Wells. Semifinalele de la Dubai sunt Serena Williams – Alize Cornet și Venus Williams – Caroline Wozniacki. Ultima oară când Serena și Venus au jucat o finală se întâmpla în 2008, la Doha. 

La Rio, Florin Mergea și Oliver Marach au pierdut în turul 1 la dublu, dar Irina Begu a reușit cel mai bun rezultat al ei în acest sezon, calificându-se în sferturi de finală, după o victorie obținută azi în trei seturi, 6-3, 5-7, 6-1 cu V.Cepede. Următoarea adversară: T.Pereira sau P.Mayr. Irina mai e pe tablou și la dublu, unde joacă în sferturi în această seară (alături de M.Irigoyen), la fel ca și Raluca Olaru, tot sferturi (alături de A.Panova).

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi