Simona Halep e gata de start: "Mă simt pregătită. Oricine din Top 20 poate câștiga titlul!"

Adrian Țoca | 17 ianuarie 2015

În prima conferință de la Australian Open, Simona a vorbit despre offseason și schimbările pe care le-a pregătit și cum vede primul turneu de Grand Slam al anului.

Simona a apărut proaspătă și reîncărcată la conferința de presă care precede Australian Open, turneu care debutează duminică noaptea și la care românca este a treia favorită. Media Day este, ca la orice Slam, rezervat exclusiv numelor grele ale competiției (sau, uneori, jucători/jucătoare din țara organizatoare, sau cu un impact major la public) și numai prezența la acest mic eveniment semnifică un nivel ridicat al așteptărilor pentru jucătorii invitați să ia parte. Simona s-a învățat însă deja cu așteptările și spune că nu se simte deloc sub presiune, chiar dacă discuțiile despre șansele ei la titlul australian capătă viteză pe fiecare oră care trece. 

Media Day-ul australian e un pic special, pentru că el înseamnă revederea jucătorilor cu grupul de jurnaliști care îi însoțesc aproape peste tot în lume la turneele mari. Ca în prima zi la școală de după vacanță, aproape toți sportivii au fost întrebați cum se simt și cum le-a priit off-season-ul, sau care sunt așteptările lor de la noul an. 

Nici Simona n-a făcut excepție, mai ales după retragerea de la Sydney, de săptămâna trecută: „Mă simt bine acum, sunt aproape recuperată în totalitate, gata să încep turneul. Mai am două zile la dispoziție, ca să mă simt 100 la 100. Pauza a fost bună, m-am simțit foarte bine acasă, mi-am reîncărcat bateriile. Multe jucătoare preferă să meargă acolo unde e vremea bună, dar mie îmi place mai mult acasă, lângă familia mea. Au fost în jur de 20 de zile de pregătire intensă, alergat în zăpadă. A fost bine pentru mine că am jucat în Shenzhen, unde n-a fost tocmai cald”, a spus Simona, făcând referire la o trecere graduală la temperatura foarte încinsă, specifică acestei perioade în Australia. „Când treci de la iarnă la căldura de aici, poți să treci prin stări de amețeală în timpul zilei. Dar sunt ok, încerc să mă adaptez foarte rapid”. 

Simona a vorbit și despre schimbările la care a lucrat în perioada de pauză.

„Am lucrat mult la serviciu, atât ca viteză, cât și ca plasament. Mi-am schimbat un pic tehnica la serviciu. Cred că a fost bine în Shenzhen din acest punct de vedere. De asemenea, am lucrat la forehand. Cred că mă mișc mai bine ca anul trecut. Muncesc din greu pe fiecare zi. Am făcut schimbări în echipă pentru că simțeam nevoia să fac asta și de fiecare dată când am luat astfel de decizii în trecut, a ieșit foarte bine. Victor este foarte relaxat, comunicăm bine, lucrurile merg bine în echipă. Nu e ca și cum ascultă de mine, dar înțelege și ia în calcul ce am nevoie sau ce simt că trebuie să fac într-o zi anume. Cred că e cel mai bun mod de a lucra cu un antrenor”.

Vizavi de șansele la Australian Open, Halep vede un turneu deschis și nu pare preocupată prea mult de discuțiile care se poartă în jurul statutului ei de favorită: „Nu simt presiune, tot ce vreau e să îmi fac jocul meu și să văd cât de bună pot să fiu, cât de departe pot să ajung, câte meciuri pot să câștig. Așa că obiectivul meu e să ajung din nou în Singapore și să câștig cât mai multe meciuri cu jucătoarele de top. Fără presiune”.

Tot despre presiune a vorbit și Mats Wilander, într-un interviu exclusiv acordat Gazetei Sporturilor pe tema șanselor Simonei la Melbourne: „Aş spune că presiunea de a cîştiga un turneu major e foarte puternică pentru ea în România. Cred că ea trebuie să înţeleagă că nu e o presiune în plus din afară, exceptînd-o pe aceea care se pune de obicei pe numărul 2, 3 sau 4 mondial. Simona trebuie să se gîndească mai puţin la presiunea pe care o pune România pe ea fiindcă restul lumii nu o grăbeşte să cucerească un trofeu de Mare Şlem chiar acum!”

Într-un turneu obișnuit cu surprizele, Simona vede posibilă perpetuarea obiceiului: „Cred că toate jucătoarele au o șansă bună aici. Chiar mă gândeam acum câteva zile că, deși sunt pe locul trei, asta nu înseamnă că-s garantat în semifinale sau în finală. Cred că oricine din Top 20 are șansa ei să câștige trofeul. Ați văzut-o pe Pliskova săptămâna trecută jucând foarte bine. La fel și Kvitova. E un turneu deschis pentru oricine”.

Surpriza plăcută de la Marius Copil

Cu programul primei zile deja stabilit, Simona Halep a aflat că va inaugura practic turneul pe Rod Laver Arena, meciul ei cu Karin Knapp fiind programat primul în sesiunea de zi, de la ora 11, ora locală (ora 2:00, ora României, în noaptea de duminică spre luni). E al patrulea Grand Slam consecutiv în care Simona debutează jucând pe cea mai importantă arenă.

Tot duminică noaptea, Alexandra Dulgheru joacă în primul meci de pe Margaret Court cu Jarmila Gajdosova, de la aceeași oră 2:00, ora României. După modificările de infrastructură, Margaret Court e considerată acum a doua arenă din complexul de la Australian Open. Învingătoarele celor două meciuri, Halep – Knapp și Dulgheru – Gajdosova se vor confrunta apoi în turul secund.

Al treilea meci pe Margaret Court este cel dintre Irina Begu și Angelique Kerber, favorita 9, cel mai probabil după ora 6:00, ora României. De asemenea, Sorana Cîrstea, a cărei adversară din calificări a fost decisă în persoana rusoaicei Alexandra Panova, va intra pe teren în ultimul meci al zilei de pe terenul 19, probabil în jurul orei 9:00 AM, luni dimineața în România.

La masculin, Marius Copil a reușit să facă saltul pe tabloul unui turneu de Grand Slam, după ce și-a câștigat și al treilea meci din calificări, contra lui Omar Jasika, 7-6, 6-2. Copil a fost repartizat pe sfertul de tablou al campionului en-titre, Stan Wawrinka, cu care s-ar putea întâlni în turul al doilea, în cazul în care va trece, marți, de Pablo Andujar. Cei doi au mai jucat o singură dată, în 2011, la București, când spaniolul s-a impus în două seturi.

Programul primei zile a Australian Open 2015 îi mai implică pe Nadal, Federer și Murray de pe tabloul masculin, Ana Ivanovic, Maria Sharapova sau Eugenie Bouchard, de pe tabloul feminin.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi