Simona Halep depășește o adversară dificilă și o căzătură și trece cu bine de turul întâi la Wimbledon!

Radu Marina | 1 iulie 2019

Simona Halep a învins-o pe Aliaksandra Sasnovich, 6-4, 7-5, într-un prim tur dificil, conform așteptărilor, la Wimbledon. Simona o va întâlni pe Mihaela Buzărnescu în runda următoare, într-un duel românesc de înalt nivel

Wimbledon este oferit pe 30-0 de


O căzătură la a doua minge de set din prima manșă a amenințat să-i strice ziua româncei. Atunci, Simona a alunecat și și-a întins serios piciorul, acuzând apoi dureri la glezna stângă. Dar Simona, care a avut imediat de înfruntat o minge de break, a depășit cu bine momentul, reușind să închidă setul la a treia oportunitate. În setul secund, Simo a revenit și a întors de la 2-5.

Alieksandra Sasnovich a ajuns la Wimbledon și la acest meci contra Simonei Halep cu o serie de cinci înfrângeri consecutive. Totuși, meciul era considerat unul extrem de dificil. Sasnovich, o jucătoare experimentată, cu destule victorii importante adunate de-a lungul anilor în fața jucătorelor de top, este bine clasată (36 WTA), era recomandată de o victorie anul trecut la Petra Kvitova (dublă campioană la Wimbledon) în primul tur aici. În aparițiile anterioare la Wimbledon, bielorusa ieșise o singură dată în primul tur. 

Adăugând la astea emoțiile inerente unui meci de prim tur la un Slam ori tenisul agresiv al adversarei – pus în valoare acum și mai mult de condițiile de joc și suprafață –  se contura tipul acela de partidă grea, cu destule semne de întrebare. 

Lucru care avea să fie confirmat, în cele din urmă, pentru că meciul n-a fost ușor. Au fost două seturi relativ scurte, dar pentru un prim meci de Slam, partida asta n-a fost cea mai ușoară intrare în scenă posibilă. În primul rând, adversara a fost exact acea adversară arțăgoasă și periculoasă pe care o anticipam: cu lovituri grele de pe ambele părți, cu intenții clare de a prelua controlul, dar și de a rupe ritmul cu scurte, veniri la fileu ori slice-uri de rever sau forehand. 

Faptul că în primul set s-a realizat un singur break, iar, cu mici excepții, în aproape fiecare game de serviciu Simona a fost nevoită să salveze mingi de break arată cât de echilibrat a fost setul. Break-ul, decisiv într-un final, a venit în primul game al meciului, fiind, la șase minute, cel mai lung din meci. Simona a avut mari dificultăți în a apăra acest avantaj, dar l-a putut duce cu bine la capăt. Când a fost nevoie, a pus piciorul în prag și nu i-a permis adversarei să se încarce prea mult după acele câteva atacuri bine gândite reușite de bielorusă.  

Dificultatea majoră a intervenit la 5-4, când Simo a servit pentru set. A urcat rapid la 40-15, dar, după o serie de retururi năprasnice ale adversarei, Simona s-a văzut egalată, condusă și fiind nevoită să salveze mingi de break. Aici diferența a fost făcută de o greșeală mare a adversarei, care a ratat complet o minge din apropierea fileului și o minge ușor norocoasă, tranșată de fileu în favoarea Simonei. Un gram de noroc care a mai compensat puțin acea alunecare a Simonei – pentru care a și primit îngrijiri medicale la piciorul stâng – survenită la 5-4, 40-30, înainte de a înfrunta acele două mingi de break. 

Setul doi a avut o dinamică diferită. Simona a mizat un timp pe același joc așezat din primul set, chiar ordonat în multe momente, așteptând mingea potrivită pentru a accelera. În timp ce adversara a plusat: a crescut și mai mult viteza loviturilor și a mers exclusiv doar pe atac, chiar și cu riscul de a forța și a greși. Cumva, asta era ultima varianta pentru a sparge jocul echilibrat arătat de Simona o bună parte din primul set.

În momentul în care Sasnovich a schimbat, s-a schimbat, pentru o vreme, și cursul meciului. În fața loviturilor plate ale bielorusei Simona n-a găsit, imediat, răspunsuri. A avut de partea ei doar defensiva, care n-a putut face față unui joc atât de sufocant – sufocant nu atât prin prisma loviturilor direct câștigătoare, cât a poziției avansate în teren a adversarei. Au contat, de asemenea, și durerile cauzate de căzătură și nesiguranța care ți-o aduce un astfel de episod neplăcut. 

Pe fondul acestui joc dur, Sasnovich s-a distanțat la 5-2 și părea că ne îndreptăm spre decisiv. Doar că ăsta a fost momentul în care Simona a început, la rândul ei, să pună întrebări. Dacă până în acel game șapte doar a încercat să răspundă, de la 5-2 încolo a schimbat și ea, astfel încât să nu mai stea la mâna adversarei. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să atace mai devreme, pentru a nu-i mai da timp adversarei să preia ea inițiativa. Iar a doua schimbare a presupus luarea la țintă a reverului și încercarea de a o atrage pe Sasnovich în raliuri de rever în cross, adică acolo unde ea stă extraordinar, iar bielorusa nu are nicio siguranță. 

Astea două lucruri au readus-o rapid în control, iar de la 2-5 a urmat o serie de cinci game-uri la rând, serie care i-a adus victoria. Simona a tranșat un meci greu, în care a fost jucătoarea mai agresivă (17 – 11 a fost raportul loviturilor direct câștigătoare), mai ordonată (16-34 raportul erorilor neforțate) și mult mai coerentă cu ceea ce trebuie făcut. De exemplu, când situația a cerut-o, a apelat la mingi mai înalte, mai aproape de corpul Alieksandrei și a încercat să-și scoată adversara în lateral cu un joc care s-ar fi pliat mai degrabă pe zgură. Când s-a văzut cu spatele la zid, n-a ezitat și nici nu s-a cantonat într-un anumit tipar de joc: a schimbat, a trecut rapid la un joc în viteză și lovituri incisive de pe ambele părți specifice jocului de iarbă, preluând cu ușurință controlul în schimburi. Mai pe scurt, a fost maleabilă și a schimbat din mers; dacă adversara a aruncat înspre ea cu ceva anume, a ripostat. Dacă adversara a plusat, a venit și ea cu ajustările de rigoare. 

În următorul meci, vom avea, așadar, o confruntare 100% românească. Simona se va întâlni cu Mihaela Buzărnescu, care a învins-o pe Jessica Pegula, 6-4, 6-4, obținând o victorie necesară. Cele două s-au întâlnit o singură dată până acum, în urmă cu 11 ani, la un turneu ITF, cu victoria Simonei. 

„Am simțit durere în mușchiul din spatele genunchiului, dar și la tendonul lui Ahile”

„Sunt foarte fericită că am putut câștiga acest meci, a fost foarte dificil. Primul meci din turneu e mereu greu, și știam că ea joacă bine. Am luptat până la final. Sper să nu fie o problemă piciorul, voi vedea cât de grav e. Am alunecat și nu am putut controla mișcarea. Am simțit durere în mușchiul din spatele genunchiului, dar și la tendonul lui Ahile. Voi face tratament și vom vedea cum va fi.

Obiectivul meu principal în acest turneu este să fiu pozitivă; totul este despre atitudine, iar azi am arătat că pot să lupt până la capăt. Dacă fac asta în fiecare meci aici, voi fi foarte fericită”, a declarat Simona, la interviul pentru BBC.


CELEBRATION ÎN SHOP-UL 30-0!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0!

Comandă-l de AICI. Ediție limitată!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi