Simona Halep: „Dacă m-ai fi întrebat înainte de Wimbledon ce o să fac, n-aș fi zis semifinală. Nu e un pas înainte; sunt mai mulți!”

Adrian Țoca | 7 iulie 2022

Simona: „Consider că astea patru săptămâni au fost extraordinare, am muncit mult, am jucat bine, încep să-mi schimb jocul, să progresez pe ce am de făcut și astăzi cred că am și obosit un pic, împingându-mi limita în fiecare zi și schimbând anumite treburi, nu este ușor să păstrezi aceeași intensitate. Și azi nu prea am reușit.”

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

(Londra)

Cum o face de fiecare dată după înfrângerile în meciurile mari, Simona Halep a explicat și de această dată cu deschidere stările prin care a trecut și unde și de ce crede că a pierdut. A vorbit despre dificultățile pe care le-a avut la serviciu contra Rybakinei și despre câștigurile pe care le ia din acest turneu.

Natural, prima întrebare a fost despre ce crede că ar fi putut face diferit.

„Să servesc”, a zâmbit ea. „Ar fi trebuit să servesc mai bine. M-am îmbunătățit mult în ultimele trei luni, dar azi am simțit că am revenit la un nivel anterior. Multe duble greșeli și prea moale. Cu siguranță dacă aș fi servit mai bine, ar fi fost mai bine pentru mine azi. Dar se întâmplă. Am avut trei luni de schimbat lucruri, așa că probabil e nevoie de mai mult timp să fixez aceste schimbări și să le aplic zi de zi. Azi probabil am fost un pic obosită și n-a mai mers.” 

Am întrebat-o, mai apoi, dacă problemele de pe serviciu au avut mai mult de-a face cu retururile și presiunea exercitată de Rybakina, sau a fost o problemă care a ținut mai mult de Simona.

„Am simțit că am avut brațul blocat, nu știu de ce m-am crispat așa pe serviciu. Dar și ea a pus presiune de-a lungul meciului, iar eu am crezut că nu pot să câștig dacă serviciul meu e atât de slab. Dar acum, sincer, după ce am vorbit și cu antrenorul, cred că aș fi avut o șansă, dacă chiar credeam mai mult, chiar și fără serviciu. Dar ea a jucat incredibil, a jucat un tenis foarte bun, un nivel foarte ridicat, și pe toată durata meciului a stat la fel. Eu am dat multe duble, multe cadouri; a fost greu să joc sub presiunea ei. Returnează bine, stă aproape de linie și nu e ușor. ” 

Simona a continuat, mai apoi, să-i dea credit Rybakinei, ca răspuns la o altă întrebare: „Cu siguranță că nivelul ei a fost foarte ridicat azi. A jucat foarte bine, a fost constantă, foarte solidă. Nu și-a scăzut deloc nivelul. Dar nici eu n-am făcut multe. Cumva, cred că i-am dat mingea perfectă ca să-și facă jocul, să se simtă confortabil pe teren. Tot creditul pentru ea. A meritat să câștige azi la cum a jucat.”

Cum vede finala?

„Va fi interesant. E greu să răspund, acum, că mă gândesc, pentru că nu știu cum va răspunde Rybakina jocului lui Jabeur, care îți schimbă ritmul, îți rupe ritmul cu multe slice-uri, servește bine. Nu pot să spun că Rybakina va păstra același nivel, dar probabil că, dacă se va simți cu adevărat încrezătoare, o va face. Va fi interesant de văzut, și mă voi uita.” 

Am întrebat-o dacă vede turneul drept un pas înainte pentru ea, dincolo de felul în care s-a încheiat el.

„Au fost câțiva pași înainte, nu doar unul. Dacă m-ai fi întrebat înainte de Wimbledon ce o să fac aici, nu aș fi zis semifinală, pentru că, așa cum știm cu toții, n-a fost ușoară perioada care a trecut. Dar consider că astea patru săptămâni au fost extraordinare, am muncit mult, am jucat bine, încep să-mi schimb jocul, să progresez pe ce am de făcut și astăzi cred că am și obosit un pic, împingându-mi limita în fiecare zi și schimbând anumite treburi, nu este ușor să păstrezi aceeași intensitate. Și azi nu prea am reușit.”

Oboseala despre care vorbește e una fizică sau mai degrabă mentală? – am întrebat.  

„Mentală. Mentală, pentru că să-mi schimb obiceiurile de atâția ani nu este ușor. Și tot timpul vreau mai mult, mai mult, mai mult, iar la un moment dat obosești. Chiar dacă nu-ți dai seama, atunci când dai de puțin greu, te blochezi pe anumite părți. Și serviciul e puțin vulnerabil, iar astăzi n-am reușit.”

Simona a vorbit despre lucrurile bune pe care le-a adunat în aceste săptămâni la Wimbledon, lucrurile de care e bucuroasă.

„Jocul meu. Faptul că am jucat rapid, am schimbat direcțiile destul de bine, m-am mișcat bine pe iarbă, fizic sunt bine, nu am nicio accidentare. Cred că am progresat pe toate părțile. Și mental am fost bine în multe meciuri. Astăzi a intervenit oboseala, dar sunt foarte multe lucruri pozitive.”

Și a continuat:

„Am progresat mult față de 2019, când am câștigat, chiar am primit o statistică de la antrenor, dar repet, azi n-am fost acolo și de aceea nu am putut să câștig. Tot jocul meu e mult mai agresiv față de 2019, ceea ce e un lucru bun, e ceea ce-mi doresc și sper să pot să mențin același nivel, zi de zi.”

Întrebată despre planurile ei în perspectiva trecerii pe hard, Simona a spus:

„Obiectivul e să joc și să câștig cât mai mult, dar în primul rând vreau să joc cum am jucat în precedentele două meciuri aici; să joc așa și pe hard. O să fie o suprafață nou, dar dacă aici am jucat bine, consider că pot să o fac și pe hard.” 

Însă, întâi de toate, vrea să respire puțin.

„Ținta mea în acest moment e o vacanță, pentru că am muncit din greu și am nevoie de puțină vacanță. Dar, altfel, obiectivul meu e la fel ca atunci când am venit aici: să mă îmbunătățesc și să fac lucrurile pe care mi le doresc pe teren: să fiu mai agresivă, să fiu creativă, să îmi păstrez același nivel zi de zi. Am reușit aici, dar azi n-a fost suficient de bine. Eu n-am fost suficient de bună azi.”

Am întrebat-o, la final, în cât timp crede că îi va fi deja dor să fie pe teren, iar răspunsul ei pare unul relevant pentru perspectiva acestui moment.

„Nu știu, dar acum chiar vreau o vacanță, pentru că după meciul ăsta, după ce am terminat cu totul, parcă simt că am 100 de kilograme greutate pe mine. Sunt obosită, au fost patru săptămâni intense, mai ales după episodul de la Roland-Garros, n-am avut pauză deloc, am muncit zi de zi tot mai mult și acum m-a ajuns oboseala. Vreau să stau un pic”.

Foto: Profimedia Images

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi