Simona Halep câștigă și la New Haven, al patrulea titlu al anului!

Adrian Țoca | 24 august 2013

Simona își continuă netulburată un sezon de vis: are acum titluri pe zgură, pe iarbă și pe hard. New Haven e cel mai prețios dintre ele. A ajuns la a cincea victorie la o jucătoare de Top 10, locul unde, dacă o ține așa, va ajunge în mod sigur. De luni va ocupa locul 19.

Povestea Simonei Halep capătă proporții care nu mai au nicio legătură cu cuvintele frumoase spuse despre ea până acum. A trecut deja la un alt nivel. A intrat într-o altă ligă. Nu mai vorbim de un sezon foarte bun, ci despre unul istoric. Pentru că așa trebuie numit un sezon în care Simona Halep câștigă patru titluri. Și nu oricum, ci pe toate suprafețele pe care a jucat. S-a impus pe iarbă, pe zgură și pe hard, devenind singura jucătoare din lume care a reușit asta până acum în 2013. Un sezon în care se impune în 31 de meciuri din ultimele 36 jucate, în care învinge campioane de Slam și jucătoare de Top 10 cu o ușurință incredibilă.

Un sezon în care adună patru trofee în trei luni și sare aproape 40 de locuri în clasament, devenind prima româncă de la Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir care intră în top 20. Și, în fine, un sezon în care devine prima jucătoare din România care câștigă patru turnee într-un singur an.

Simona a câștigat, așadar, cel mai important titlu al carierei, turneul din categoria Premier de la New Haven, după un 6-2, 6-2 fantastic cu Petra Kvitova. Imediat după un meci în care jucătoarea mai slab clasată o învinge pe cea mai bine poziționată, publicațiile de limbă engleză au obiceiul de a da titluri de genul „Halep upsets Kvitova”. Adică a „surprins-o”. Dar adevărul e că n-a fost nicio surpriză pentru nimeni, poate doar pentru cei care nu s-au uitat la tenis de mai bine de un an. N-a fost nimic surprinzător în ce s-a întâmplat pe teren. S-a impus jucătoarea mai bună azi, mai cerebrală, mai inteligentă și mai încrezătoare.

Doar patru game-uri a durat echilibrul, timp în care mă gândeam că este o finală care îi va da Simonei o foarte bună indicație despre nivelul ei actual. S-a început tare, Kvitova a încercat să transmită repede un mesaj, genul de start cu care vrei să-ți intimidezi adversarul. Și cehoaica poate fi intimidantă atunci când jocul îi merge la parametri maximi. Primele minute ne-au arătat o Kvitova dispusă să continue de unde se oprise în semifinala cu Zakopalova. Foarte agresivă, cu lovituri plate, dure și cu o adâncime bună, Petra a dictat cu forehandul, și-a făcut cu autoritate primele două servicii și a avut câte două mingi de break în primele două game-uri jucate pe serva Simonei.

„Românește” este ca atunci când dăm peste un adversar mai bine făcut fizic, mai impunător și mai fioros, tindem să cedăm repede tot terenul, uneori aproape fără luptă. Sau cel puțin așa spune mitul. Simona este însă dintr-un alt material.

A jucat încă o dată un tenis foarte inteligent în toate acele patru mingi de break, salvându-le cu puncte făcute, nu primite cadou. A stat sus, refuzând să se ascundă departe de baseline. Și-a asumat loviturile și a găsit lunguri de linie cu o ușurință fantastică. A teleghidat lovituri direct câștigătoare și cu reverul, și cu forehand-ul, s-a apărat precis și a inventat și câteva puncte de efect din poziții foarte dificile. Iar la 2-2 a ridicat ritmul, a făcut un game foarte solid și a obținut break-ul. Moment cu care i-a luat tot vântul din pânzele Petrei.

S-a văzut, în acel prim moment de cotitură al meciului (până la urmă, a fost și singurul) ceea ce spuneam ieri. Că Kvitova suferă mult la încrederea în sine, exact punctul forte al Simonei din această perioadă. Kvitova s-a prăbușit fără niciun fel de avertisment și a încetat să-i mai pună vreo problemă româncei. Simona și-a văzut de treabă, a jucat exact același tenis cerebral, fără să se teamă, fără să-și facă griji, fără vreun scurtcircuit, și a construit o serie de nouă game-uri consecutive, cu care s-a desprins la 6-2, 4-0. A fost un moment în care un set alb se profila tot mai clar la orizont, dar Kvitova a evitat dezastrul. Nu și înfrângerea. Cu mult calm și luciditate, Simona a încheiat meciul în puțin peste o oră, și cu doar șase erori neforțate. L-a închis cu un as, ca marii campioni. Categorie căreia Simona dă tot mai multe semne că îi aparține.

Ce a spus la conferință și ce urmează la US Open

După meci, Simona nu-și mai încăpea în piele de bucurie. A spus că e conștientă că Kvitova n-a fost în ziua ei cea mai bună, dar e la fel de conștientă și de faptul că ea a jucat bine. A spus că primul titlu de Premier înseamnă mult de tot pentru ea și că, în loc să-l trimită acasă, o să păstreze trofeul cu ea. A mai spus că e mai nervoasă la conferințele de presă decât pe teren și că e foarte, foarte fericită cu nivelul tenisului pe care l-a arătat la New Haven.

„Am vrut doar să mă mențin focusată pe fiecare punct. Nu m-am gândit la scor, am lovit mingea, iar serviciul și returul m-au ajutat mult azi. La începutul anului nu mă gândeam la Top 20, dar acesta a fost visul meu mereu. Vreau să mă bucur de acest moment. Este pur și simplu de necrezut pentru mine. Mă simt nemaipomenit și nu vreau decât să mă bucur de moment și de fiecare meci în parte. Mă bucur să merg la New York, sper să joc bine acolo”, a mai spus Simo.

De luni, Simona va fi la US Open, primul ei Slam în calitate de cap de serie. Deja va avea mai mulți ochi pe ea decât de obicei, ceea ce reprezintă o situație nouă pentru ea. Să câștigi trei titluri precum cele de la Nurnberg, Hertogenbosch și Budapesta e admirabil, însă un titlu pe teritoriu american, mai ales înainte de Flushing Meadows, e ceva care te aduce în vizorul presei și a celorlalte jucătoare. Dintr-o dată, fata noastră e luată în seamă. Simona va deschide turneul de la Flushing Meadows cu Heather Watson, o jucătoare de talent și cu perspective frumoase, dar care are un an foarte greu, după ce a fost diagnosticată, la începutul lui, cu mono. Heather a revenit, însă e departe de nivelul ei obișnuit, iar rezultatele ei din ultima perioadă suferă. Spre exemplu, a fost și ea la New Haven, dar a pierdut încă din primul tur de calificări.

Dacă totul va fi ok cu Watson, pentru Simona va urma, cel mai probabil, Donna Vekic. Puștoaica din Croația e, mai mult ca sigur, o jucătoare cu material de Top 10, impresionează cu talentul și cu ușurința cu care evoluează deja fără probleme contra unor sportive mult mai în vârstă decât ea, dar, cel mai probabil, mai are nevoie de mult timp ca să se coacă. Iar la ora actuală, între cele două e o diferență mult prea mare de valoare, de formă și de experiență. Maria Kirilenko e cel mai important nume în proximitatea Simonei, apoi le regăsim pe Sara Errani și pe Caroline Wozniacki în drumul spre eventualele sferturi. E de preferat să nu anticipăm și să o lăsăm pe Simona să joace fiecare meci în parte și atât. Însă e aproape inevitabil să nu visăm la ceva mare, mare de tot. Dar tot ce contează la acest moment este ca Simona să fie sănătoasă și să își păstreze prospețimea. Și, în mod cert, și-a făcut singură un mare serviciu din acest punct de vedere, câștigând finala într-un timp atât de scurt. Dacă Simona câștigă lupta cu oboseala, restul va veni de la sine. 

Deocamdată, e bine că are două zile de pauză (nu e programată în ordinea de joc de luni de la US Open). 

Cifrele Simonei

– De la Roma încoace, Simona are 11 victorii și 4 înfrângeri în meciurile cu jucătoare din Top 20. Înfrângerile sunt la Serena (2 – Roma, Cincy), Na Li (Wimbledon) și Suarez Navarro (RG).

– 31 de victorii din ultimele 36 de meciuri, începând cu turul 1 de calificări de la Roma. Da, la vremea aceea avea nevoie de calificări.

– Pe 6 mai, Simona ocupa locul 64. De luni va fi pe locul 19. Nu are practic nimic relevant de apărat de acum și până în luna mai a anului viitor, deci perspective clare ca să mai urce.

– Este abia a 4-a româncă ajunsă în Top 20, dar prima care câștigă 4 turnee într-un an.

– Bilanțul Simonei în finale este acum de 4-3 (cele trei pierdute sunt la Fes 2010, 2011 și Bruxelles 2012). New Haven este primul titlu de Premier.

– Printre victimele ei de prestigiu din 2013: Radwanska, Stosur, Kuznetsova, Jankovic, Vinci, Suarez Navarro, Flipkens, Wozniacki, Kvitova.

– Este singura jucătoare din lume care a câștigat titluri pe toate suprafețele în 2013.

– Le-a egalat pe Irina Spîrlea și pe Ruxandra Dragomir la titluri, pe locul 2 în clasamentul turneelor câștigate de românce. Conduce Virginia Ruzici, cu 12, urmată de Irina, Ruxandra și Simona, câte 4. Alexandra Dulgheru are 2 titluri, iar topul e încheiat de Sorana Cîrstea, Irina Begu și Monica Niculescu, fiecare cu câte un titlu. Văzând cât de puține sunt, totuși, româncele cu titluri la activ, performanța Simonei de anul acesta capătă proporții și mai mari.

– Simona are 21 de ani și joacă în circuitul WTA din 2009. A câștigat titlul la Roland Garros, juniori, în 2008, într-o finală românească, versus Elena Bogdan.

| Aici: Titlul Simonei Halep în viziunea Cip și Ciargi 

 

Reacții pe Twitter

 

Înregistrarea meciului

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi