Simona Halep câștigă semifinala românească de la Budapesta, e în a treia finală în cinci săptămâni!

Adrian Țoca | 13 iulie 2013

Din 1993 nu s-a mai întâmplat să avem două românce în semifinalele aceluiași turneu.

Anterior acestei săptămâni, românii au adunat, în ultima lună, cinci titluri în ATP și WTA, două de simplu și trei de dublu, plus o finală. Săptămâna aceasta, ai noștri au supralicitat, oferindu-ne mândria unei semifinale românești. A câștigat-o artizana celor mai spectaculoase rezultate la simplu, Simona Halep, cea care își continuă sezonul de vis în același ritm imperturbabil. 

Mult mai relaxată și mai încrezătoare, Simona funcționează acum la niște parametri diferiți. Precum jucătoarele mari, ea intră încă din start cu atitudinea și siguranța învingătorului, ceea ce îi influențează dramatic în bine evoluția. Așa se face că Simona a început cu o viteză în plus, desprinzându-se rapid la 5-0, perioadă în care n-a cedat decât cinci puncte Alexandrei! Halep a dominat din toate punctele de vedere și din toate direcțiile, alternând mingile câștigătoare în cross, fie cu dreapta, fie cu reverul, cu cele în lung de linie. Deși și-a pierdut game-ul când a servit pentru set, Halep a închis prima manșă la 6-2. 

Setul secund a fost mai echilibrat, dar și mai puțin fluent, în prima lui parte mai ales, cu multe break-uri și schimbări de situație. Alexandra a făcut prima break, dar Halep a revenit și a condus cu 3-1 și 4-2. Cadanțu a început să stea mai mult în schimburi, le-a făcut mult mai fizice și a atras astfel mai multe greșeli neforțate de la o adversară care și-a mai pierdut din prospețime pe măsură ce meciul a avansat. Alexandra a recuperat până la 4-4 și a avut minge de break, dar Simona s-a scos, cumva, din situația complicată, cu ajutorul a două servicii plasate. Încă un semn al încrederii pe care o aduc rezultatele: când jocul nu mai merge, Simona s-a putut baza pe serviciu. A urmat poate cel mai disputat game al jocului, Alexandra rezistând presiunii și egalând la 5-5. N-a putut obține nimic la retur, iar la proxima ocazie în care a trebuit să servească pentru a se păstra în meci, a avut iar parte de un game lung și luptat. Simona și-a creat și o minge de meci, pe care Alexandra a salvat-o cu un excelent kick-serve.

S-a ajuns astfel în tiebreak, unde Halep a avut mai multe soluții, impunându-se clar cu 7-1. Scor final, 6-2, 7-6 pentru Simona în semifinala românească de la Budapesta. Alexandra rămâne cu satisfacția celei de-a doua semifinale a anului, după Katowice, și cu câteva victorii remarcabile, mai ales fabuloasa răsturnare din optimi, când a salvat cinci mingi de meci pentru a o învinge pe Hlavackova și a reveni de la set și 3-5. Grație acestui rezultat, Alexandra va urca 10 locuri în clasament, până pe locul 70. 

N-a fost cel mai bun meci din toată această perioadă pentru Simona, dar credit pentru asta și Alexandrei, care i-a făcut viața grea. Importantă e victoria, a 21-a din ultimele 24 de meciuri (!) și calificarea în a treia finală a sezonului, toate jucate în ultimele cinci săptămâni. 

Să sperăm că Simona va mai avea suficiente resurse cât să ducă treaba la capăt și s-o învingă în finală pe austriaca Yvone Meusburger. Din precedentele trei meciuri directe jucate, Simo a câștigat două (1-1 pe zgură), dar cel mai recent datează din 2010.

Simona este acum sigură că a mai urcat alte trei locuri. De luni, ea va ocupa locul 23 în lume. Un salt absolut senzațional. La începutul lunii mai, ea ocupa locul 65.

Precedentul din 1993

Meciul dintre Simona și Alexandra semnifică o situație onorantă pentru tenisul feminin din țara noastră: o semifinală între două românce la nivel de WTA.

În 1993 s-a întâmplat ultima oară când două reprezentante ale noastre s-au aflat în semifinalele aceluiași turneu WTA. Tot pe zgură, la Curitiba, în Brazilia, turneu jucat pe finalul lunii octombrie. Ruxandra Dragomir și Irina Spîrlea sunt cele care au reușit acel rezultat, însă ambele au pierdut meciurile cu Sabine Hack și Florencia Labat. Informația ne-a fost oferită de Departamentul de Comunicare al WTA. Halep și Cadanțu au dus azi lucrurile la nivelul următor: un meci sută la sută românesc. 

Victor Hănescu a pierdut în semifinale la Stuttgart

Seria excelentă a lui Victor Hănescu la turneul german s-a oprit sâmbătă. Întors într-o semifinală de ATP după doi ani, Victor s-a văzut învins, ca și la French Open, de Philipp Kohlschreiber, în două seturi, scor 6-3, 6-3. Meciul a durat o oră și 21 de minute. Un break venit în setul întâi, la 2-2, într-un game în care românul a avut 40-15, a fost suficient ca să decidă primul set, chit că Victor a avut două puncte de rebreak în game-ul imediat următor. În setul doi, condus cu 3-0, Hăne a dat startul unei reveniri, a egalat la 3-3 și a avut două mingi de break pentru un al patrulea game la rând. A fost, probabil, momentul-cheie al meciului. Kohlschreiber a salvat cele două oportunități, apoi n-a mai pierdut decât un punct în următoarele două game-uri, închizând meciul. Kohlschreiber îl va întâlni în finală pe Fabio Fognini și va încerca să devină primul german campion la Stuttgart după Michael Stich, în 1991. Finala celuilalt turneu masculin de zgură al săptămânii, cel de la Bastad, va fi între Fernando Verdasco și Carlos Berlocq.

Victor, care îi învinsese anterior pe Tursunov, Bellucci și Paire, nu e la primul rezultat excelent la Stuttgart, un turneu unde se simte foarte bine. În 2009, el a făcut finala aici, pierdută în trei seturi cu Jeremy Chardy și, de asemenea, tot atunci a jucat și finala de dublu, pierdută de asemenea, alături de Horia Tecău. Stuttgart nu mai are însă mult timp la dispoziție în formula actuală. 2014 va fi ultima ediție pe zgură, din 2015 turneul urmând să treacă pe iarbă.

Hăne își va păstra, de luni, locul 51 în clasamentul ATP. Săptămâna viitoare, jucătorul nostru va rămâne pe zgura din Germania, jucând la turneul de la Hamburg, acolo unde își va face revenirea și Roger Federer. Tragerea la sorți e deja efectuată, iar Victor va întâlni un jucător venit din calificări, iar în caz de victorie îl așteaptă Tommy Haas, favoritul 2.

Apropo de calificări, Adrian Ungur este un posibil adversar al lui Hăne în turul 1. Adi a trecut în două seturi de Ivo Minar și îl va întâlni pe argentinianul Schwartzman în meciul decisiv pentru calificarea pe tablou. Și tot apropo de calificările de la Hamburg, inclusiv sfertfinalistul de la Wimbledon, Lukasz Kubot, e angrenat în calificări. Iar Sergey Stakhovsky, autorul eliminării lui Federer la Wimbledon, a pierdut în primul tur al calificărilor cu germanul Stebe. Și ca să închidem cercul, interesantă tragerea lui Federer, cu, în ordine, Brands, Gulbis, Dolgopolov/F.Lopez, Janowicz, Almagro/Haas ca potențiali adversari.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi