Simona Halep câștigă primul meci al anului, trece de Caroline Garcia la Sydney. Meci util de ajustare, cu obstacole depășite

Camelia Butuligă | 12 ianuarie 2016

Un debut de sezon amânat, multe îngrijorări, un set secund pierdut, un timeout medical, durere și, în cele din urmă, motive de bucurie și un zâmbet larg la final: Simona Halep a câștigat primul meci al anului 2016, învingând-o pe Caroline Garcia în trei seturi, 6-4, 2-6, 6-1. Dacă va putea continua turneul, Simona o va întâlni în sferturi pe Karolina Pliskova, pe care a învins-o de două ori în sezonul precedent, în primele întâlniri directe.

Un meci bun acest prim tur contra lui Caroline Garcia. Bun și ca rezultat, și ca nivel, și ca luptă, și mai pentru că a expus-o pe Simona la provocările pe care le va avea contra jucătoarelor de forță tot anul acesta. Dintre acestea, cele mai importante sunt presiunea serviciului propriu, presiunea de a manevra constant adversara pentru a nu-i da ocazia de a se așeza la minge, presiunea de a-și păstra suflul după raliurile prelungite, presiunea de a ataca decisiv în puținele deschideri care i se prezintă. Toate acestea necesită o prezență mentală continuă, un consum neîntrerupt. Practic, fiecare scădere de ritm o va costa, pentru că o adversară de genul acesta năvălește înapoi în meci și recuperează destul de repede terenul pe care Simona a muncit din greu să-l ocupe. 

Garcia este o jucătoare puternică, dar de asemenea are un grad de versatilitate mai mare decât te-ai aștepta de la specia ei. Joacă dublu constant și asta adaugă câteva dimensiuni jocului ei în forță din spatele terenului. De asemenea este destul de egală pe ambele părți; au fost niște dueluri îndrăcite atât pe dreapta cât și pe rever în cros de-a lungul meciului. Spre sfârșitul setului unu a început să urce la fileu cu succes și m-am întrebat dacă asta va fi tactica cu care o va destabiliza pe Simona. Nu a fost așa; în loc, Garcia a ales să apese pe loviturile din spate și s-o împingă în felul acesta pe Simona în defensivă.

De câte ori se întâmplă acest lucru, Simona are o perioadă de derută, în care totul jocul îi este destabilizat, inclusiv serviciul și returul. În acest meci asta s-a întâmplat la sfârșitul setului doi, unde a dat breakul și apoi setul destul de rapid. Dar tenisul este prin excelență un sport ciclic și Simona este genul de boxer care se trezește la un moment dat din pumni și se trezește destul de nervoasă. A început să fie mai insistentă în lovituri și mai ales să-și recapete claritatea mentală. Jocul ei este esențialmente bazat pe acest lucru: atâta timp cât are mintea limpede ȘI corpul poate să o susțină, poate bate pe oricine. Setul trei a fost un exemplu de manual în acest sens. Simona a redevenit combinativă și o idee mai agresivă și jocul Garciei, care nu este o jucătoare de mental puternic, s-a prăvălit destul de repede. 

Ce mi-a plăcut la jocul Simonei în acest meci: procentajul ridicat pe primul serviciu (peste 70 %), poziția foarte avansată la returul pe serviciul unu al adversarei (chiar pe baseline, spre deosebire de Caroline, care stătea la doi metri mai în spate), reverul cu care deschis unghiuri constant și care rezistat foarte bine în schimburi cu presiune și cele două forehanduri din alergare în cros din primul set, statement shots, sau pe românește, genul de lovituri care închid gura.

Concluzii: meci de ajustare, în care l-a chemat pe Darren, în care a cerut și două time-out-uri medicale pentru piciorul stâng și în care a primit masaje la mușchii pulpei (să sperăm că nu este nimic grav). Mai ales, un meci în care a trebuit să depășească pierderea unui set și să găsească soluții pentru o big-hitteriță minoră. Foarte util tot acest demers, mai ales că mâine dimineață o așteaptă o big hitteriță medie spre majoră, în persoana Karolinei Pliskova.

„Nu vreau să mă opresc”

„Mă așteptam la un meci greu, pentru că ea servește bine și lovește mingea puternic. Da, am avut dureri în setul al doilea, dar trebuie să încerc să nu mă gândesc prea mult la ele. În decisiv n-am mai simțit deloc dureri. RMN-ul a arătat că e o inflamație. Nu vreau să mă opresc, vreau să rămân concentrată. Abia aștept să întâlnesc adversare puternice. Știu cum joacă Pliskova, deci știu ce trebuie să fac mâine”, a spus Simona, la conferință.

 

Monica, Raluca și Florin rămân în cursă

Alți trei români continuă turneele acestei săptămâni. La Hobart, Monica Niculescu o va întâlni pe Heather Watson, în turul al doilea, după ce a eliminat-o pe Christina McHale. În turneul de dublu de la Sydney, Raluca Olaru, care face pereche cu Yaroslava Shvedova, le întâlnesc pe Babos/Srebotnick, în sferturi. Și tot la Sydney, Florin Mergea și Rohan Bopanna au trecut de Istomin/Kontinen și îi așteaptă în sferturi pe învingătorii dintre Bolelli/Cuevas și Groth/Peers.

Horia Tecău și Jean Julien Rojer, favoriții 1 de la Sydney, au pierdut cu Reid/Thompson în primul tur. Încep și calificările la Australian Open, unde Marius Copil îl întâlnește pe Gianluca Naso. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi