Simona Halep câștigă iar două meciuri într-o zi! Se califică în semifinale la Cincinnati după ce o învinge pe Tsurenko

Adrian Țoca | 18 august 2018

O va întâlni în această fază pe Aryna Sabalenka, care a învins-o pe Madison Keys. Cealaltă semifinală e Petra Kvitova – Kiki Bertens.

Simona Halep a depășit uzura mentală, programul încărcat și un start neinspirat, învingând-o pe Lesia Tsurenko, 6-4, 6-1.

Liderul mondial a câștigat acum 17 dintre ultimele 18 meciuri jucate, pe trei suprafețe diferite.

Simona se califică astfel pentru a treia oară în semifinale la Cincinnati; în precedentele două ocazii în care a ajuns în această fază, Simo a jucat și finala.

A fost al doilea meci jucat și câștigat azi de Simona, după victoria în două seturi cu Ashleigh Barty, 7-5, 6-4.

https://twitter.com/simona_halep/status/1030617549006925825?s=21

*

Sezonul Simonei începe să capete genul acela de dimensiuni pe care-l vedeam adesea la “intangibili”, fără să ne închipuim că el ar putea fi atins și de o jucătoare din România. Dar după titlul de la Roland Garros, orice pare posibil. Inclusiv această campanie cu aer de marș triumfal pe care Simona o execută în tăcere în America de Nord, ajunsă acum la opt victorii consecutive. Avem, mai nou, și un alt indicator: Simona a reușit azi pentru a doua oară în aceste două săptămâni să câștige două meciuri în aceeași zi. Atât de sus a ridicat ștacheta. Și, în ciuda acestui program neobișnuit de sever, Simona va fi sâmbătă în postura de a juca pentru a doua finală la rând. 

E greu și ca suporter să urmărești această nebunie; cu toate amânările și reprogramările impuse de ploaie, noaptea s-a făcut zi pentru fanii români, iar șirul meciurilor pare interminabil. Jucătorii intră și ies de pe teren, încercând să țină pasul, dar porțiile duble de meciuri, deși sustenabile din punct de vedere fizic de către acești atleți bine pregătiți, nu-s dorite de nimeni. Turneul are de pierdut dintr-o asemenea harababură de programare, iar calitatea meciului are de suferit: toată lumea caută să termine meciul cu cât mai multe resurse salvate.

Dar dacă nouă ne este greu să mai știm în ce tur ne aflăm, oare cum îi e Simonei, cea care conduce în aceste ultime două săptămâni când vine vorba de raportul meciuri / zile?

Aveam să aflăm în începutul de meci cu Lesia Tsurenko, în care Simona a arătat, ei bine, ca un om obosit. Când suntem nedormiți, de exemplu, pierdem din luciditate și tindem să nu mai avem răbdare. Simona și-a pierdut-o repede, i-au fost necesare câteva erori ca să nu mai aibă stare. Ea a construit bine încă din start, dar i-a lipsit clarviziunea alegerilor când trebuia să închidă punctul. Tsurenko n-a părut în particular o amenințare, dovadă că a cedat destul de ușor breakul câștigat în startul de meci cu o serie de erori neforțate. Dar Simona avea în sine un obstacol mult mai mare. La 1-2, ea a scăpat din mână un game pe care-l avea în mână și în care a condus cu 40-15. La 1-4, după alte greșeli, Simona avea deja un ritm Kyrgioscian la serviciu. Se grăbea și căuta să fie nenecesar de agresivă, probabil în speranța subconștientă a unei victorii rapide, care s-o scoată cât mai repede de pe teren.

“Nici nu mai știu cum a fost până la 4-1!”, a admis ea la interviul de pe teren, de după meci. Dar intervenția lui Darren Cahill, din nou scurtă, menită s-o recalibreze, a avut iar efectul scontat, Simona creditându-l pentru că “mi-a reamintit cum trebuie să joc”, admițând că nu fusese tocmai limpede în acele prime cinci game-uri.

La 1-4 și 0-40, o situație în care în alte ocazii din altă epocă probabil că ar fi dispărut, Simona s-a îndârjit să nu cedeze acel game și recompensa avea să fie imensă. Precum Nadal, cel pe care Cahill îl folosește ca inspirație pentru Halep, ea a acceptat că trebuie să sufere înainte de a recăpăta controlul. Și ca să compenseze pentru lipsa prospețimii și a lucidității, Simo a adăugat nerv, îndârjire și ceva răutate în joc, întotdeauna o veste proastă pentru adversarele sale. A înfipt picioarele în teren și agresivitatea ei a câștigat eficiență, nu doar intenție. Jocul a redevenit coerent și legat, susținut de acel superb joc de picioare ca o simfonie. 

După cele patru mingi de break și de 1-5 pe care le-a salvat, Simona avea să revină foarte repede întâi la egalitate, apoi în control complet. Cele câteva raliuri foarte lungi pe care le-a impus au stabilit cine-i șefa pe teren, reamintindu-ne de cuvintele lui Cahill, care spunea că Simona are mereu la îndemână alternativa de a face meciul o încercare fizică, la care puține adversare au un răspuns. Tsurenko, deja cu ceva probleme care au afectat-o la serviciu, nu se numără printre acelea. Am putut-o vedea de câteva ori aplecându-se ca să-și tragă sufletul, epuizată. 

Dincolo, Simona căpăta viață și reîncepea să vadă lucrurile clar. La 4-4, a continuat să pună presiune pe retur și a variat mult în schimburi, adăugând mingi înalte, cărora Tsurenko nu le-a găsit un răspuns, altul decât mingi scurte, taxate corespunzător. 

A urmat o dezlănțuire a Simonei, care n-a mai ridicat piciorul de pe pedală până la final, când a cedat serviciul la 6-4, 5-0. 

“Sper să nu mai am parte de situații ca asta”, a râs Simona, descoperind la interviul de după meci că a devenit specialistă în a câștiga două meciuri pe zi. E drept, nu s-ar fi supărat nimeni dacă n-ar fi venit la Cincy, sau majoritatea ar fi înțeles dacă n-ar mai întors de la 0-3 cu două break-uri în decisiv cu Tomljanovic, sau dacă acel 1-4 de azi s-ar fi prefăcut într-un meci scăpat de sub control. Ocazii au tot fost ca seria ei de victorii – 8 la număr acum și 17 din ultimele 18 – să se oprească. Logica era și ea acolo, cu US Open la doi pași distanță.

Dar refuzând să se lase intimidată de acest task imens pe care-l are în față, Simona onorează locul pe care-l stăpânește acum indubitabil. Joacă cu motivație și cu poftă, își dorește această dublă Montreal – Cincinnati. În plus, află lucruri noi despre ea și se călește în condiții grele. Darren mereu a spus că Simona e mult mai puternică decât realizează ea; zilele astea, ne lămurim din nou cât de adânc e rezervorul Simonei.

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți sunt disponibile. Livrări din 25 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi