Simona Halep câștigă duelul românesc cu Alexandra Dulgheru, revine în semifinale la Roma

Camelia Butuligă | 15 mai 2015

Simona Halep a învins-o pe Alexandra Dulgheru, 6-1, 6-0 . Este a doua prezență a Simonei în semifinalele de la Roma, după cea din 2013. În semifinale, Simona o va întâlni pe Carla Suarez Navarro. Simona conduce cu 5-4 în h2h-ul cu Carla Suarez Navarro (0-3 pe zgură).

Într-un meci special pentru fanii români, Simona a învins-o pe Alexandra în sferturile de la Roma, 6-1, 6-0. Până acum, Simo n-a pierdut decât 7 game-uri în cele trei meciuri jucate. A doua semifinală la Roma din cariera Simonei vine la un moment cât se poate de important, asigurându-i româncei un momentum bun înainte de Roland Garros. Acum doi ani, Halep venea din calificări și ajungea până în semifinale aici, întrecându-le pe Hantuchova, Radwanska, Vinci sau Jankovic, înainte de a pierde cu Serena. Ulterior a început ascensiunea care a dus-o din afara Top 60 până pe locul 2 în lume.

Alexandra rămâne cu satisfacția unui parcurs excelent la Roma, turneu pe care l-a început, de asemenea, în calificări. Alex le-a învins pe Safarova și pe Makarova în drumul către sferturi și va urca până pe locul 51, cea mai bună clasare a ei de după accidentările suferite în anii anteriori.

***

Ce e de spus despre un meci ca acesta? Abia a început, că s-a și terminat. Fiecare și-a luat serviciul până la 2-1 și apoi Simona Halep a trecut la o viteză superioară. Era singurul game pe care avea să-l câștige Alexandra până la sfârșitul meciului, 56 de minute mai târziu.  

Alexandra va regreta probabil șansele de break nefructificate, cinci la număr, dar Simona a avut și ea o contribuție, ridicându-și nivelul serviciului când se afla în dificultate. Halep a fost jucătoarea mai clară și mai hotărâtă, atacând prima liniile în stilul său caracteristic și scoțând-o repede pe adversara ei din poziție. 21 de lovituri câștigătoare față de 5 ale lui Dulgheru, 5 puncte câștigate la fileu din 5 urcări, 5 breakuri din 9 șanse. 

Judecând după precizia chirugicală și concentrarea cu care a jucat, Simona are planuri mari cu zgura. Pare înfometată de victorii și foarte pregătită de luptă. Această mentalitate este reflectată de jocul ei, compact și necruțător. Acele puncte direct câștigătoare au fost făcute în moduri foarte diverse : cu forehandul, cu backhandul, cu scurte, cu volee, din poziții defensive sau ofensive. Tactic, Simona Halep știe ce vrea pe teren și nu stă pe gânduri. Navratilova, comentatoarea transmisiei pe care am urmărit-o, a spus în repetate rânduri aceste cuvinte: beautiful shot selection. A mai lăudat de asemenea mișcarea și calitățile atletice ale Simonei, inteligența ei pe teren și frumusețea jocului său în general. Navratilova este, să nu uităm, o comentatoare care nu se sfiește să critice deschis orice jucătoare, indiferent cât de top 10 este. Nu poate fi bănuită că nu are o atitudine obiectivă și fair. Ascultând aceste foste glorii entuziasmându-se de ce văd că joacă Simona este revelator : Halep este o jucătoare mare.  

Alexandra rămâne cu satisfacția unui parcurs extrem de bun la Roma, început în calificări. Simona așteaptă să i se decidă adversara din semifinale, între Petra Kvitova și Carla Suarez-Navarro. Contra Carlei a avut meciuri strânse, iar Kvitova este un fel de Andy Murray, noua senzație pe zgură anul acesta. Oricine iese din acest sfert, Simona va avea o provocare foarte interesantă.

 

Halep-Dulgheru 6-1 1-0 But the winner is this kid 🙂

A photo posted by Angelica Fratini (@angelikf) on

Simona vs Carla Suarez Navarro: 5-4

Surez Navarro are un an excelent până acum. Tocmai a învins-o pe Kvitova cu 6-3 6-2 (a treia oară în 2015),  şi este prima jucătoare care a atins 30 de victorii în acest an. Până la această oră a adunat 2420 de puncte, cu 10 mai mult decât tot anul trecut! OK, Carlita, suntem numai ochi şi urechi.

E adevărat, Kvitova n-a mai fost în forma înspăimântător de bună de la Madrid (era de aşteptat), dar nici n-a jucat rău azi, doar că a avut ghinionul să dea peste o expertă în jocul de zgură care a fost dispusă să-i dea nişte lecţii gratis.

 

 

Partea bună? Că Simona este pregătită. După victoria asupra Alexandrei Dulgheru, Halep a declarat că îi cunoaşte bine jocul Carlei, se aşteaptă la un meci greu şi este pregătită să stea 3 ore pe teren. N-au mai jucat niciodată pe zgură, dar au o întâlnire recentă la Indian Wells, un meci disputat de trei seturi (5-7, 6-1, 6-1) care ne-a trecut prin toate chinurile. Spuneam atunci că Simona pare a le găsi mai repede ac de cojoc jucătoarelor care lovesc în forţă decât celor care-i seamănă şi sunt mai creative şi agile, precum Suarez-Navarro. Meciul acela a fost, vizual cel puţin, o treabă încurcată. Au fost „puncte ireale, câştigate federerian la fileu sau contorsionat djokovician sau cu nişte passinguri nadaliene. Dar printre ele, presărate, au fost şi împleticeli, piruete sucite, servicii neanticipate, sliceuri pe care nu le mai putea dezgropa.” Acel meci a fost câştigat cu capul şi cu picioarele. Probabil la asta se referea Simona când spunea că este pregătită să alerge 3 ore mâine.

 

Victoria expeditivă de astăzi se poate să-i prindă foarte bine în economia generală a programului. Simona are aproape o zi întreagă liberă şi plănuieşte să se relaxeze la o sesiune de shopping pentru a-şi cumpăra rochia pentru petrecerea jucătoarelor de la Roland Garros. E bine să-şi cureţe mintea de tenis, chiar şi doar o după-amiază, pentru că mâine o va aştepta acest gen de lovituri:

 

 

Pe de altă parte, nici Simona n-a început să joace ieri: 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi