Simona Halep câștigă cu Shuai Zhang, începe convingător la Madrid

Radu Marina | 28 aprilie 2022

Simona Halep trece de incomoda Shuai Zhang, începe cu bine la Madrid, primul ei turneu de zgură în 2022. Și prima competiție cu Patrick Mouratoglou în boxa ei.
Sorana și Irina au fost eliminate.

După cinci săptămâni de pauză, la primul ei meci pe zgură din 2022 și la prima competiție alături de Patrick Mouratoglou, noul ei antrenor, Simona Halep a debutat cu bine la Madrid: 6-2, 6-3 cu Shuai Zhang, o adversară care i-a pus probleme în trecut.

Simona, care a câștigat turneul de la Madrid în 2016 și în 2017 (mai are și două finale, precedenta în 2019), a părut la un nivel fizic bun, a servit bine și a fost dinamică și agresivă de pe linia de fund – de unde a condus adesea jocul.

Or asta nu e mereu simplu în fața unei jucătoare ca Shuai Zhang (locul 40 WTA), o adversară care a mai învins-o pe Simona de două ori, ambele ocazii în 2016, de fiecare dată pe hard: la Australian Open și la Beijing. 

Zhang, care a câștigat în luna februarie la Lyon, poate răni pe oricine, însă azi, pe zgura indoor de la Madrid (din cauza ploii, s-a jucat sub acoperiș), Simona a obligat-o să alerge mult, să lovească din poziții dificile și din ce în ce mai riscant, iar asta a forțat-o pe jucătoarea din China să greșească.

În condițiile astea, primul set s-a scurs repede. Al doilea a fost mai echilibrat, Zhang a profitat de primele greșeli ale Simonei, a făcut break și a avut trei mingi pentru 3-0, însă Simona a întors acel game și a făcut imediat rebreak. De aici încolo, Halep a pus din nou stăpânire pe joc, a închis socotelile cu un simplu 6-2, 6-3 și poate fi mulțumită: sezonul ei de zgură și parteneriatul ei cu Mouratoglou au început promițător.

Cu această victorie, Simona a preluat conducerea la întâlnirile directe cu Zhang, dar mai important este că a făcut asta printr-un dominant, după un joc curat, fără prea multe semne de întrebare. În schimb, Simona a luat mingea devreme și a avut dese accelerări, care nu i-au permis adversarei să pună presiune pe ea. De fapt, aproape fiecare departament a funcționat azi contra lui Zhang: de la serviciu (în primul set a pierdut doar cinci puncte cu primul serviciu) la retur (a avut un procent de peste 50% la punctele câștigate cu returul) și până la jocul de anduranță de pe fundul terenului. Simona a construit răbdător, așa cum știe să fac mai ales pe zgură, a presat în repetate rânduri cu returul și nu a lăsat nepedepsită nicio minge scurtă. 

Aceasta ar putea fi, de altfel, și obiectivul ei în colaborarea cu Mouratoglou: să devină o jucătoare care să-și câștige mai facil punctele; să nu depindă atât de mult de jocul ei de uzură, în schimbă să arate mai multă agresivitate controlată – agresivitate în intenții și în așezarea din teren.

Schimbările importante nu vor apărea peste noapte, dar după acest meci rămânem cu sentimentul că în jocul Simonei nu s-a văzut pauza ei de cinci săptămâni: a avut o evoluție solidă, în care intensitatea și ritmul au fost unde trebuie. 

Adevărata provocare pentru Simona la acest turneu va urma în turul următor, când o va întâlni pe Paula Badosa, favorită principală a competiției (după retragerea Igăi Swiatek).

Simona și Badosa nu s-au întâlnit niciodată până acum, așa că meciul se anunță cu atât mai atractiv. Mai ales că pentru Badosa, Madrid e locul de unde a început ascensiunea ei anul trecut, când a ajuns până în semifinale. După acest rezultat, ea a câștigat primul turneu WTA, a ajuns în sferturi la Roland Garros, s-a impus la Indian Wells și s-a calificat la Turneul Campioanelor, unde a ajuns până în semifinale. 

Va fi un meci dur. Și chiar dacă Badosa nu are un start de sezon tocmai grozav (dacă ar fi să-l comparăm cu cel de anul trecut), jocul ei se pliază excelent pe zgură: se apară bine, atacă, contraatacă, e dispusă să acopere terenul oricât. Asta s-a văzut și în victoria ei simplă cu Veronika Kudermetova, un 6-3, 6-0 care i-a bucurat pe puținii suporteri spanioli zgribuliți în tribunele acoperite.

Sorana și Irina, eliminate în primul tur

Tot la Madrid, Sorana Cîrstea și Irina Begu au pierdut în două seturi cu Nuria Parrizas-Diaz, respectiv Belinda Bencic.

Sorana a fost învinsă în primul meci al zilei, un 6-4, 6-2 în care iberica Parrizas-Diaz a jucat mai bine punctele importante. Sorana n-a putut profita de rarele momente slabe ale adversarei ei, care a jucat îngrijit, dar suficient de agresiv pentru a nu-i lăsa Soranei prea multe oportunități.

Meciul Irinei a avut o dinamică similară, cu un prim set echilibrat (6-4), dar cu un al doilea în care adversara ei, Belinda Bencic, a controlat lucrurile fără dificultate: doar 11 puncte a adunat Irina într-un 6-1 în care Bencic a făcut o mulțime de puncte câștigătoare.

Foto: @Jimmie48 Photography

https://twitter.com/WTA/status/1519383153667944448?s=20&t=tmG6Mh-IeRF75FQxCE53Jg


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi