Simona Halep câștigă cu Nastasja Schunk, avansează în turul 2 la Roland Garros

Andrei Năstase | 24 mai 2022

Simona Halep a început greu, a trebuit să vină din urmă în primul set, l-a pierdut clar pe al doilea și a înfruntat mingi de break în startul decisivului. Dar le-a depășit pe toate și a câștigat până la urmă cu Nastasja Schunk, 6-4, 1-6, 6-1, în primul tur de la Roland Garros 2022. Simona […]

Roland Garros este oferit de

Simona Halep a început greu, a trebuit să vină din urmă în primul set, l-a pierdut clar pe al doilea și a înfruntat mingi de break în startul decisivului. Dar le-a depășit pe toate și a câștigat până la urmă cu Nastasja Schunk, 6-4, 1-6, 6-1, în primul tur de la Roland Garros 2022.

Simona n-a făcut cel mai bun meci al ei în turul inaugural al unui Slam. Dar la interviul de pe teren s-a declarat mulțumită că a trecut acest test, „cu o adversară care a jucat foarte bine. Toate meciurile din primul tur sunt foarte grele”. Întrebată despre obiectivele ei la acest Roland Garros, Simona a răspuns simplu: „Să joc mai bine în meciul următor”.

*

Pe o arenă Simonne Mathieu cu adevărat superbă – un triumf arhitectural, cum spun francezii – Simona n-a pornit bine. Iar tânăra Nastasja Schunk (19 ani, locul 165 WTA), o stângace puternică, a intrat în teren relaxată și încrezătoare. A venit să joace. A lovit lung, liftat și cu intenții clare: să o împingă pe Simona în spate, să joace puncte scurte și să ne arate că are, în forehand-ul ei, multă calitate.

Primele trei game-uri așa s-au scurs – cu Simona luată repede, agresată. Și cu Schunk instalată în mijlocul terenului ca într-un centru de comandă: la stânga, la dreapta, iar la stânga – a dictat ea. Și după 12 minute, Simona s-a văzut condusă cu 3-0. Abia aici, pe game-ul ei de serviciu, a putut sta mai aproape de linia de fund. A luat mingea ceva mai repede, și-a deplasat mai mult adversara și a forțat-o să și greșească.

După primul ei game câștigat, Simona a început să mai așeze lucrurile la locul lor. A făcut imediat și rebreak-ul pentru 2-3, și i-a dat timp lui Schunk să se gândească puțin la dificultatea sarcinii ei. S-a gândit, jucătoarea din Germania, dar s-a decis să continue în termenii ei: dominantă cu forehand-ul ei de stângace, pentru care s-a deplasat adesea până în culoarul de dublu.

Schunk a făcut imediat un nou break, s-a dus la 4-2 și i-a făcut pe ziariștii germani din tribună să ridice sprânceana a mirare: nu se așteptau la asta.

Nici suporterii români din cochetul „Simonne Mathieu Court” nu se așteptau. Dar n-au apucat să devină îngrijorați, că Simona a început să pună stăpânire pe joc. Nu s-a mai lăsat împinsă atât de mult în spate, în schimb a plimbat-o pe Schunk și a pus-o să lovească din poziții mai complicate. Când în jocul nemțoaicei au apărut erorile, când nici măcar cu forehand-ul n-a mai găsit mingile câștigătoare, avântul ei din startul meciului s-a mai domolit.

Dincolo, Simona a legat cu ușurință trei game-uri consecutive, a salvat două mingi de break în game-ul al 10-lea și a închis setul cu două servicii nereturnate.

Am crezut, la fel ca ceilalți norocoși de pe Simonne Mathieu, că furtuna a trecut cu totul. Însă Schunk n-a plecat nicăieri. A început tare și setul al doilea, a făcut break pentru 2-0, la capătul unui game foarte spectaculos, în care ambele jucătoare au construit câteva puncte grozave. La finalul unui dintre ele, Simona s-a descătușat cu un strigăt de luptă spre boxa ei. De acolo, Patrick Mouratoglou i-a răspuns cu pumnii strânși.

Tribunele au răspuns și ele, căci jocul s-a încins serios: ambele jucătoare și-au crescut nivelul, dar tot Nastasja Schunk a fost ceva mai inspirată. Și nu doar cu forehand-ul, așa cum făcuse în debutul meciului, dar și cu reverul: la fel de puternic, la fel de estetic. Și aproape la fel de eficient.

Desprinsă la 3-0, Schunk nu s-a oprit aici. A profitat de un game de serviciu slab al Simonei, a făcut un nou break și a început parcă să stea mai bine chiar și-n schimburile lungi. La capătul unui astfel de schimb, în care s-a apărat de trei ori la rând cu slice-ul de forehand, a închis și al cincelea game: 5-0.

În tribune, aplauzele au fost înlocuite de rumoare. Poate și din cauza stropilor de ploaie care-au vizitat, în trecere, grădina în care e amplasat acest teren. Afară s-a și răcit simțitor, însă asta n-a oprit-o pe Schunk în drumul ei spre un 6-1 impresionant.

Înaintea decisivului, Simona și-a anunțat numele scandat, în mai multe rânduri, din tribună. Cu o bluză mai groasă pe ea, Simo s-a întors pe teren ca s-o găsească pe adversara ei într-o dispoziție schimbată.

E drept, Schunk a avut două mingi de break în primul game din setul 3, dar Simona le-a salvat pe ambele – în ceea ce s-a dovedit a fi un moment important al meciului. Pentru că de-aici încolo, ritmul jucătoarei din Germania a scăzut.

Poate că a fost oboseala; și fizică, dar mai ales mentală. În tot cazul, timing-ul de la serviciu i-a dispărut, picioarele n-au mai ajutat-o să se așeze la timp pentru lovituri, iar Simona a profitat imediat. Ea a făcut break pentru 2-0, și-a ținut apoi serviciul și s-a așezat pe bancă mai liniștită.

Când, doar două minute mai târziu, a făcut al doilea break din decisiv, pentru 4-0, din rezistența nemțoaicei a dispărut cu totul.

Simona a câștigat setul 3 fără emoții, 6-1, dar chiar a fost testată azi. Dacă asta îi va prinde bine pentru meciurile următoare, rămâne de văzut.

Ea va juca în turul 2 cu altă adolescentă curajoasă, chinezoaica Qinwen Zheng, pe care Simona are însă avantajul că o știe mai bine decât pe adversara de azi, după ce a învins-o la startul anului, la Melbourne, în turneul Summer Set pe care l-a și câștigat.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1529171864366596102?s=20&t=2B-OFMPIWWIZ_IKx2i06mw


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi