Simona, final de serie. E timpul să-și savureze victoriile

Adrian Țoca | 18 iulie 2013

Singurul mod în care Simona Halep a putut fi oprită? Problemele medicale. Simona s-a retras în turul 2 de la Bastad, la 6-4, 5-7, 0-2 cu Flavia Pennetta. De luni, ea va ocupa locul 22 în ierarhia WTA.

Final de serie, dar început/continuare de poveste. O poveste cu care Simona ne-a făcut vara mai frumoasă. După trei titluri și 23 de victorii din ultimele 27 de meciuri, Halep s-a oprit în turul 2 la Bastad. Dar nu pentru că ar fi fost jucătoarea mai slabă, ci pentru că, ajuns din urmă de efortul fizic supraomenesc din ultimele săptămâni, corpul ei i-a impus să se oprească. Drept urmare, jucătoarea noastră s-a retras la 1-1 la seturi și 0-2 în decisiv cu Flavia Pennetta.

Nu că ar fi lipsit prea mult pentru ca Simona să mai obțină o victorie. La 5-5 în setul doi, ea a avut două mingi de break, break care, dacă ar fi fost obținut, i-ar fi permis să servească pentru meci și pentru calificarea în sferturi. La prima dintre ele, Pennetta s-a apărat cu un efort disperat, apoi a mai câștigat alte trei puncte la rând. Câteva minute la rând, italianca își apropia setul doi, unul care a fost mult timp în bătaia vântului, cu destule răsturnări de situație. Până atunci, Simona a jucat bine, deși s-a simțit lipsa de prospețime. A fost jucătoarea mai inteligentă, care a dat tonul în primul set, unul pe care îl putea câștiga chiar mai clar decât a făcut-o. După ce a ratat două șanse de dublu break la 4-2, românca s-a văzut egalată la 4-4, dar a răspuns imediat cu un alt break. La 5-4, Simona a cerut un medical time-out, probabil aceleași probleme lombare care au sâcâit-o și la Wimbledon, în meciul cu Na Li.  Revenită pe teren, ea a închis superb setul, dar și-a pierdut un pic din viteză în startul setului secund, când Pennetta, o jucătoare cu mare experiență și, mai ales, o campioană cu multă mândrie, a prins viteză. Halep a început să potolească furtuna la 4-2, când a fost din nou foarte aproape de rebreak, apoi a revenit cu o serie puternică, de la 2-5 până la momentul de la 5-5 descris un pic mai sus. Ulterior, în startul setului decisiv, impresia că Simona nu va duce meciul la capăt devenise cumva tot mai pregnantă. După o scurtă discuție cu trainerul, jucătoarea noastră a luat decizia corectă. Dacă e vreo înfrângere a ei pe care să n-o regretăm, asta este. 

Dacă ar fi câștigat azi, Simona și-ar fi asigurat singurul salt care ar mai fi fost matematic posibil la Bastad, locul 21. Așa însă, ea va fi numărul 22 de luni, încă un loc săltat față de săptămâna trecută. Diferența de un loc este, in the big picture, irelevantă. Simona are mize mai mari de acum înainte, motiv pentru care cred că pauza forțată pe care și-a luat-o azi e, dintr-un punct de vedere, cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla. Numărul enorm de meciuri jucat într-o perioadă foarte scurtă a solicitat-o mult, la fel ca și presiunea cumva inerentă care se formează când astfel de serii prelungite de victorii capătă proporții: media e mai atentă la tine, adversarele se mobilizează mai mult, apare presiunea de a continua să câștigi. Dacă ar fi trecut și de Pennetta, pe româncă ar fi așteptat-o alte două meciuri extrem de la îndemână, și, cel mai probabil, o nouă finală. Dar efortul fizic depus pentru alte potențiale trei meciuri ar fi fost mult prea mare, iar pauza care ar fi urmat, mult prea mică. Simona este programată să apară în circuitul nord-american de hard mai întâi la Washington, apoi Toronto, cu focusul pe US Open, Slam la care va fi cap de serie și are șansa unui parcurs care s-o salte și mai mult în clasament.

Urmează o vară încărcată, înaintea căreia Simona are nevoie de multă prospețime, pentru că încredere și rezultate a obținut deja din belșug. O prospețime care s-a simțit vizibil că a început s-o părăsească în ultimele zile. De altfel, în declarațiile de după victoria din turul 1, cu tânăra speranța suedeză Rebecca Peterson, Simona recunoștea că a cam ajuns-o oboseala. „A fost dificil pentru mine azi, pentru că mă simt un pic obosită, dar încerc să mă bucur cât mai mult de jocul meu”, spunea ea. 

Oricum, este lăudabil faptul că Simona a mai venit până la Bastad, într-un context în care, în locul ei, multe alte jucătoare ar fi decis probabil să se retragă înaintea startului turneului. Cu titlul de la Budapesta încă proaspăt, românca s-a dus până în Suedia, onorându-și statutul de favorită 2 și onorând astfel un turneu la care a venit și Serena Williams. Nu doar că s-a prezentat, dar a făcut eforturi mari să stea cât mai mult în teren. A câștigat un meci și i-au lipsit cinci puncte să-l câștige și pe al doilea. 

Ce va face acum? Are timp să se odihnească, să se refacă, să-și limpezească mintea și, mai important, să sărbătorească rezultatele ieșite din comun pe care le-a obținut. Să se bucure de ele. „O să iau o săptămână liberă, poate că mă voi întoarce în orașul meu natal, să mă bucur de plajă și de câteva zile libere. Nu prea m-am premiat cu nimic după toate aceste victorii. N-am avut când! Dar îmi voi oferi câteva clipe de răgaz”, a spus Simona, ieri. Fugi și odihnește-te, Simo! Ți-ai câștigat pe deplin această pauză, ba mai mult decât atât, ți-ai câștigat zeci de mii de fani, respectul unei țări întregi și, mai important, te-ai poziționat excelent pentru un viitor pas către elita tenisului mondial. Ești numărul 1 al nostru. Și te așteptăm înapoi cu drag. Să ne mai dai motive pentru lucruri ca acesta. Nu știu alții cum sunt, dar pe mine, cu cele 23 din 27, m-ai învățat prost: deja mi-e dor de o victorie Simona Halep. 

UPDATE: Simona a renunțat la două turnee de hard

Simona Halep s-a retras din turneele de la Washington (27 iulie – 4 august) și Toronto (3-11 august), în care apărea inițial pe Entry List, pentru a-și acorda o perioadă mai mare de refacere după seria prelungită de meciuri pe zgură și iarbă. În aceste condiții, turneul de la Cincinnati (10 – 18 august) rămâne deocamdată singura apariție confirmată a Simonei pe hardul nord-american înainte de US Open. Afară, bineînțeles, de situația în care va juca și la New Haven, turneu programat în săptămâna care precede ultimul turneu de Grand Slam al anului.  

Din 13 mai și până acum, Simona a jucat 27 de meciuri de simplu, plus alte două de dublu, un volum de muncă imens, în contextul în care a beneficiat de foarte puține zile de pauză. Astea fiind spuse, decizia Simonei de a-și prelungi vacanța pare a fi una foarte înțeleaptă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi