Simona descompune jocul Kuzmovei piesă cu piesă, face o nouă demonstrație de forță și, cu doar 12 puncte pierdute în meci (!), se întoarce în sferturi la Madrid

Radu Marina | 8 mai 2019

Duelul dintre Simona Halep și Viktoria Kuzmova a fost o lecție dură, dar utilă, pentru tânăra slovacă, dar și o ocazie pentru noi toți să realizăm mai clar cât de înalt este nivelul la care joacă Simona pe zgură. Și nu e doar despre jocul în sine, ci despre reputația care o însoțește pe teren: câștigătoare a 20 din ultimele 23 de meciuri disputate pe zgură, Simona a intimidat-o încă din start pe Kuzmova, care nu a putut să-și aducă jocul în niciun moment și nu a găsit nicio soluție la loviturile și la întrebările puse de româncă.


A rezultat un meci rar văzut în circuit, dominat cu autoritate de dubla campioană de la Madrid: Simona i-a cedat doar 12 puncte în tot meciul, în drum spre un 6-0, 6-0 greu de crezut, în numai 44 de minute!

“Pot juca împotriva oricui. Asta am acum în cap și voi da tot ce am” spunea Viktoria Kuzmova înaintea meciului cu Simona Halep, despre care povestea, printre altele, că se află pe lista ei scurtă de jucătoare cu care își dorește să joace, alături de Serena Williams și Angelique Kerber. Meciul ăsta ne-a arătat că într-adevăr, poate juca împotriva oricui, dar nu poate învinge pe oricine – în orice caz nu pe cea mai bună jucătoare pe zgură din ultimii ani.

Clișeic sau nu, meciul acesta a fost o adevărată demonstrație de forță din partea Simonei. Când adversara nu joacă tocmai rău, dar nu știe ce să mai facă pentru a câștiga un punct, este dominare pură. Iar Simona exact asta a făcut astăzi: a dominat într-o manieră sufocantă o adversară tânără, fără prea multă experiență, dar periculoasă și aflată în plină ascensiune. Nu doar că nu i-a dat nicio șansă, dar a dat senzația că pe măsură ce meciul avansează, ea joacă și mai bine și e capabilă să-și ridice și mai mult nivelul jocului.   

Înaintea meciului, Simona spunea că nu o știe pe Kuzmova, dar o va urmări cu atenție pentru că se anunță o adversară dificilă. Avea, de fapt, toate motivele pentru a o cataloga drept o adversară incomodă: jucătoare tânără, aflată la cel mai bun sezon din carieră, urcată pe un val de încredere după cele două victorii mari obținute la Madrid (Julia Goerges, Carla Suarez Navarro). Mai mult, dincolo de victorii, era jocul slovacei – pe care Simona nu-l cunoștea și despre care s-a vorbit destul de mult în acest an, fiind considerată o jucătoare cu mult potențial.

Kuzmova își descrie jocul ca fiind “calm, dar și exploziv uneori”, asemeni personalității sale. E o jucătoare agresivă, ba chiar spunea recent că încearcă să devină și mai ofensivă prin veniri la fileu, acesta fiind motivul pentru care din acest an joacă mai mult dublu. De asemenea,  în acest moment este printre cele mai bune 5 jucătoare care au servit cei mai mulți ași în 2019,  și deși jocul ei se pliază mai mult pe suprafețele rapide, zgura nu reprezintă o necunoscută, drept dovadă parcursul de la Madrid, dar mai ales titlul câștigat la Praga în proba de dublu.

Slovaca se anunța  fi o adversară periculoasă tocmai datorită acestui joc “calm, dar exploziv”, adică, în alte cuvinte, ușor înșelător. Nu e întru totul o jucătoare din categoria “big hitters”, dar își poate surprinde adversarele cu accelerări. Nu-i nicio jucătoare defensivă, dar e capabilă să contraatace. E de asemenea tehnică și versatilă, e tipul de adversară care reușește să acceseze diferite viteze pe durata unui raliu și care câștigă foarte mult teren (dar mai ales puncte) grație loviturilor în cross scurt.

Aici a fost de fapt cheia și motivul pentru care, deși și-a dorit mult acest meci cu Simona, rămâne cu o experiență de coșmar, în care a reușit să adune doar 12 (!) puncte.

Că e foarte greu să te iei la întrecere cu Simona în cross-uri scurte știau deja multe dintre oponentele ei, dar astăzi a simțit asta și Kuzmova pe propria-i piele. Cum observa și Stephanie Dubois, comentatoarea WTA TV, atunci când adversara încearcă un cross scurt, Simona ajunge tot timpul cu o fracțiune de secundă înainte, e cu pasul în față și reușește să taie unghiul excelent. Kuzmova, care se folosește mult de lateralele terenului și apelează des la cross scurt, a pierdut  majoritatea  punctelor pe care le-a jucat în cross: ea mergea pe un cross scurt care, în mod normal, ar fi fost complicat pentru multe adversare, Simona răspundea cu un unghi și mai scurt și o lasă fără replică. Practic, Simona i-a anulat din start una din armele de bază, respectiv sursa care ar fi trebuit să-i ușureze munca și să-i aducă majoritatea punctelor.

Asta a fost prima lovitură pe care Kuzmova a primit-o încă de la primele puncte din meci. A insistat însă, crezând că Simona nu va fi capabilă să răspundă atât de bine la crossurile ei întregul set, dar, firește, avea să se înșele, adunând în primul set doar șapte puncte. Panica s-a instalat în setul doi, unde singura soluție care i-a mai rămas la îndemână au fost câteva lovituri bine accelerate, dar izolate și haotice, tocmai pentru că baza jocului ei era deja distrusă.

A doua lovitură încasată de slovacă a fost returul Simonei. Kuzmova, deși una din jucătoarele care stă cel mai bine la numărul de ași în acest an, a rămas și fără cea mai importantă armă a sa, fiind surprinsă de lungimea returului SImonei, respectiv de cât de bine îi este citit serviciul puternic, adunând, în tot meciul, doar 6 (!) puncte: 1 punct cu primul serviciu și 5 cu al doilea.  

Doar 44 de minute a durat al doilea double bagel reușit de Simona in circuitul WTA (primul a fost în 2016, cu Anastasija Sevastova, în finala de la București), însă e important de menționat că:

(1) în ciuda acestei experiențe neplăcute și dureroase, Kuzmova rămâne o jucătoare de urmărit, cu mult potențial – are doar 20 de ani și e clasată în top 50;
și (2) deși este un meci care ne reamintește de ce e capabilă Simona pe zgură , nu trebuie uitat că ea încă nu a ajuns la cel mai bun nivel al său din punct de vedere fizic, lucru declarat chiar de ea. Până acum n-a fost nevoie, dar vor urma meciuri în care va fi nevoie. 

Următoarea adversară a Simonei va fi Ashleigh Barty. Istoricul întâlnirilor lor e interesant: dincolo de faptul că ar putea fi a patra lor întâlnire (2-1 la întâlnirile directe pentru Halep, ultimul meci, jucat anul acesta la Sydney, fiind câștigat de Ashleigh), Barty se află în cea mai bună perioadă a carierei sale. Australianca este neînvinsă de 11 meciuri și vine după titlul câștigat la Miami, cel mai important trofeu câștigat din carieră.

Simona a revenit azi pe teren pentru meciul de dublu din optimi, alături de Irina Begu, cele două pierzând la cehoaicele Siniakova/Krejcikova. În sferturi la dublu continuă însă Mihaela Buzărnescu și Irina Bara.

Tot la dublu, Horia Tecău și Jean Julien Rojer, foști campioni la Madrid, au trecut de Edmund/Skupski, calificându-se în sferturile de finală.

Foto: Jimmie48Photography

30-0 SHOP – ofertă limitată. Pleci la Madrid săptămâna asta? Îți facem cinste cu o reducere de 30 la sută la orice comandă din Shop, ca să poți lua cu tine tricourile, șosetele sau totebags-urile 30-0. Scrie-ne la salut [at] treizecizero.ro un mail ca să-ți activăm reducerea.

Ești deja la Madrid, la turneu? Tot facem cinste! Scrie-ne pe aceeași adresă și-ți oferim un voucher de 25 la sută!

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi