Simona e pregătită de linia dreaptă: "Simt că locul meu e aici unde sunt și-l merit. Cresc în încredere și confort pe teren". Urmează Lisicki, The Grass Queen

Adrian Țoca | 1 iulie 2014

Înarmată cu multă încredere după ce a făcut cel mai bun meci din turneu, Simona ajunge la timp la meciul cu Lisicki. Va fi cel mai greu test pentru ea din acest turneu, dar și o șansă enormă să se legitimeze în fața publicului londonez, tocmai prin trimiterea afară din turneu a uneia dintre favoritele locului.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Sfertul de finală dintre Simona Halep și Sabine Lisicki are loc mâine, de la ora 14:00, ora României, pe Centre Court – a doua apariție a jucătoarei noastre pe principala arenă de la Wimbledon. Simona conduce cu 2-1 în meciurile directe.

Cum meciul cu Zarina Diyas a curs foarte ușor pentru Simona, discuția de la conferința de presă s-a centrat mai mult pe sfertul de finală cu Sabine Lisicki și pe cum își evaluează românca nivelul jocului și al încrederii la acest punct din turneu. Au reapărut jurnaliștii străini, dar lipsa de atenție din partea acestora, cel puțin până acum, n-o deranjează câtuși de puțin pe Simona, ba dimpotrivă. Am întrebat-o despre acest lucru, pentru că, deși situațiile seamănă foarte mult, în ambele turnee rămânând jucătoarea cel mai bine clasată relativ devreme în turneu, senzația este că Simona trece aproape neobservată la Wimbledon, comparativ cu Roland Garros. “Le mulțumesc!”, a râs Simona. “Mi-e foarte bine cum sunt acum, nu mă deranjează”.

Simona a fost întrebată dacă, în pofida clasamentului, încă mai e o surpriză pentru ea faptul că ajunge în sferturi de finală la Wimbledon. “Nu sunt surprinsă, pentru că sunt pe locul 3 în clasament și se presupune că trebuie să fiu în sferturi. Am jucat bine, am încredere în mine și cred că merit să fiu în postura în care sunt acum, să ajung în ultimele meciuri ale turneului, pentru că muncesc mult pe fiecare zi pentru tot ce mi se întâmplă acum. Simt un pic că s-au adunat toate, pentru că am venit după finala de la Paris, pauza a fost foarte scurtă, dar mai am această săptămână, apoi turneul de la București și apoi va veni o vacanță pe care abia o aștept”.

Simona va juca la 24 de ore după meciul din optimi, dar este exact ceea ce-și dorea să se întâmple, după o primă săptămână dificile, cu multe incertitudini, multe amânări și multe pauze. De două ori a trebuit să aștepte câte două zile pentru un meci. „Nu e ușor să aștepți iar două zile la rând, e ca și cum aș începe un alt turneu, e dificil să manageriezi momentul și emoțiile. Așa că acum sunt foarte fericită că pot să joc mâine, îmi doream asta, nu mai vreau să aștept, mă simt bine și sunt gata să joc cât pot de bine mâine, să dau totul pentru victorie. Voi vedea mâine dacă e posibil”.

Cum spunea ieri, orice meci în plus în turneu e o șansă ca jocul ei să crească în intensitate și în nivel. Ceea ce s-a întâmplat azi: “De la o zi la alta, jocul meu e mai bun. Am jucat un tenis foarte bun, sunt mai confortabilă pe teren și mai încrezătoare în jocul meu. Încerc să fac totul mai bine pe fiecare zi, iar aici mi-am dovedit că, dacă sunt atentă și muncesc la lucrurile care nu merg, pot să fac și mai bine. Am început turneul un pic mai greu, dar azi am ajuns să joc la un nivel foarte bun, chiar simt orice lovitură în teren, așa că sunt optimistă”.

Simona știe deja la ce să se aștepte de la meciul cu Lisicki și i-a făcut deja analiza așa cum ne-a obișnuit, foarte cuprinzător, dar complet:

“E o diferență mare între cum joacă fiecare dintre noi, ea servește foarte puternic, eu nu am aceeași putere, dar încerc să-mi deschid cât pot de mult terenul cu serviciul. Ea lovește puternic toate mingile, eu încerc să joc un pic mai variat, să-mi deschid unghiurile și să iau mingea repede. Mă mișc bine pe teren și am încredere că mâine poate fi un meci bun. Va trebui să mă aștept la un serviciu foarte bun, o să lucrez un pic la retur pentru mâine și sper să fac treabă bună”

Simona a apărut pe teren cu un bandaj zdravăn pe coapsa stângă, dar jucătoarea noastră spune că nu-s motive de îngrijorare, ci a fost mai degrabă o precauție: “În dimineața aceasta, în timpul antrenamentului de dinainte de meci, am simțit că mușchiul s-a contractat un pic, dar nu cred că e ceva periculos. O să joc tot turneul, apoi voi vedea ce trebuie făcut. Nu m-a deranjat azi în timpul meciului, așa că sper ca și mâine să fie totul în regulă.

Se mai întâmplă astfel de lucruri, corpul meu e destul de obosit, pentru că am jucat multe meciuri în ultima perioadă, dar mă tratez în fiecare zi, fac masaje, fac tot ce trebuie, sper să nu fie grav”.

“Abia aștept să-i văd pe toți acasă”

Simona a fost rugată să compare atmosfera de la Roland Garros cu cea de la Wimbledon: “Nu este la fel ca la Paris, dar și aici sunt mulți români și mă bucur că vin și că mă susțin. Este mare lucru să ai oameni din țara ta care vin să te aplaude și să îți țină pumnii și să fie cu tine, să-ți stea alături. Este tot timpul foarte plăcut. Le mulțumesc și celor de acasă că mă urmăresc, au fost întotdeauna alături de mine și abia aștept să vin la București să-i văd”.

Lisicki și controversatul ei time-out medical

Sabine Lisicki a obținut o nouă calificare în sferturi la Wimbledon, dar meciul a rămas marcat de timeout-ul medical cerut de Lisicki în timpul unui game, la minge de break, la 1-1 în setul secund, după ce-l pierduse pe primul. Finalista de anul trecut a primit îngrijiri medicale la umărul drept, iar când a revenit pe teren, a salvat mingea de break, și-a făcut serviciul și a făcut break în game-ul imediat următor. Natural, s-a discutat că neortodoxa intervenție făcută în timpul unui game, și nu la changeover, i-a stricat complet ritmul Shvedovei. Conferința de presă a lui Lisicki a fost, de altfel, dominată de această temă, ziariștii luând-o pe sus pe Sabine. Replica nemțoaicei? “Timingul a fost nefericit, dar nu-mi mai puteam mișca mâna, a trebuit să cer intervenția trainerului atunci. Cred că s-a văzut că nu mai serveam cum o fac de obicei”. Audiența nu s-a lăsat însă convinsă și a continuat asaltul întrebărilor, cerându-i lui Lisicki să explice dacă nu crede că ar fi trebuit pur și simplu să aștepte un punct. “Nu pot schimba opinia oamenilor. Știu că sunt sinceră, am încercat să mai joc câteva puncte din momentul în care am simțit durerea. Am un mare respect pentru adversară, și e prima oară când mi se întâmplă”, s-a apărat Lisicki, încercând să pareze totul cu foarte multe zâmbete.

Și Simona a fost întrebată ce crede despre această situație, iar numărul 3 mondial a încercat să nu se lase trasă într-un schimb de replici de la distanță. “E dificil să răspund la întrebarea asta. Fiecare poate să facă orice crede, nu aș vrea să comentez. Dacă ea a simțit că trebuia să se oprească pentru a primi tratament, probabil a făcut-o pentru că era necesar”.

Sabine, Grass Queen

În vârstă de 24 de ani, Sabine Lisicki este una dintre preferatele publicului de la Wimbledon, așa că, pentru mâine, e de așteptat că se va baza pe susținerea audienței. Cel puțin până când spectatorii o vor descoperi cu adevărat pe Simona.

În zi de grație, Lisicki este una dintre cele mai puternice provocări pe iarbă, practic o suprafață croită pentru jocul ei full-power. De altfel, Wimbledon este turneul la care a avut cele mai bune rezultate și din care își susține, în bună măsură, clasamentul și cota. Anul trecut a jucat finala aici la capătul unui turneu extraordinar, punctat cu două victorii extraordinare, cu Serena Williams și cu Agnieszka Radwanska. A capotat însă mental în finala cu Bartoli, în care a pierdut fără replică.

De-a lungul anilor, a obținut victorii mari la Wimbledon, făcându-și un obicei din a învinge, spre exemplu, campioana de la Roland Garros a aceluiași an: în 2009 a bătut-o pe Kuznetsova și a ajuns până în sferturi aici, în 2011 a învins-o pe Na Li, mergând pentru prima oară în semifinalele unui Slam, iar în 2012 a trecut de Maria Sharapova, de asemenea campioană la Paris cu câteva săptămâni înainte, ajungând iar în sferturi. Evident, victoria cu Serena de anul trecut a completat această serie, patru victorii în tot atâtea participări contra campioanei de la RG. 2014 este primul an în care Lisicki nu întâlnește campioana de la Paris. În schimb, întâlnește finalista.

Lisicki a trebuit să ia o pauză lungă de la tenis în 2010, din cauza accidentării la gleznă, spunându-se chiar că riscă o retragere prematură din sport. “Acea perioadă m-a făcut o persoană mai puternică. A trebuit să învăț să merg din nou, așa că acum știu că totul e posibil”, spunea Sabine.

Chiar dacă jocul ei a suferit teribil contra Shvedovei, Lisicki rămâne o amenințare serioasă pentru Simona, pentru că reprezintă exact tipul de jucătoare la care Simo e, în general, mai vulnerabilă, în special într-o situație defavorabilă (suprafață + formă): o big hitter care o poate surclasa prin putere pură. De altfel, contextul o avantajează de asemenea pe Lisicki, pentru că se joacă pe suprafața ei preferată. Va fi un contrast fascinant de stiluri și de atitudini. Simona poate propune nu doar un joc mult mai creativ, mai elaborat și mai mobil decât al adversarei sale, ci și un mental mai puternic. Finala de la RG e un indicator cât se poate de realist despre cum reacționează Simona la cele mai dificile provocări, când este împinsă cu spatele la perete. Iar experiența recentă de la Madrid, când în ciuda unui start slab, Simona a revenit și a câștigat în trei seturi, e de asemenea un atu pentru Halep. Cu returul pe care l-a arătat în tot turneul, Simona o poate obliga pe Lisicki să lovească mult mai multe mingi decât și-ar dori, crescându-i șansele la erori neforțate. Serviciul va fi, bineînțeles, cheia, iar Simona va avea de asemenea mult de câștigat dacă-și va păstra eficiența arătată azi pe serviciul ei și va putea capitaliza pe serviciul doi al lui Lisicki, punând astfel presiune și pe primul. De văzut în ce măsură Lisicki va putea să-și curețe serviciul, afectat azi de accidentare și de un număr mare de duble greșeli. 

Înarmată cu multă încredere după ce tocmai ce a făcut cel mai bun meci din turneu, Simona ajunge la timpul potrivit la meciul cu Lisicki. Jocul ei a crescut fundamental în ultimele două meciuri, a căpătat sens, clarviziune și mai multă agresivitate.  Va fi cel mai greu test pentru ea din acest turneu de până acum, dar și o șansă enormă să se legitimeze în fața publicului londonez, tocmai prin trimiterea afară din turneu a uneia dintre favoritele locului. Marile performanțe sunt mari atunci când sunt subliniate cu victorii concludente, și este exact șansa pe care o are Simona miercuri. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi