Simona e cu adevărat back in business: câștigă cu Sara, finală la Toronto, a patra a anului!

Treizecizero | 15 august 2015

Simona Halep a învins-o pe Sara Errani în două seturi, 6-4, 6-4 și o va întâlni în finală pe Belinda Bencic, cea care a reușit rezultatul carierei, învingând-o în semifinale pe Serena Williams (3-6, 7-5, 6-4). Va fi al doilea meci direct între cele două, după ce Simo a câștigat, anul trecut, la Wimbledon.

Simona Halep își continuă rezultatele extraordinare pe hard cu o nouă finală! Numărul 3 mondial a învins-o pe Sara Errani, 6-4, 6-4, și va juca mâine finala de la Toronto. 

Este a patra finală a anului pentru româncă, ea câștigându-le pe precedentele trei, la Indian Wells, Dubai și Shenzhen. De asemenea, este a 18-a finală a carierei româncei, 11 dintre ele fiind câștigate.  În 2013, la precedenta ediție găzduită de Toronto, o altă româncă a jucat finala; Sorana Cîrstea a fost învinsă atunci de Serena Williams. Virginia Ruzici, managerul Simonei, este cealaltă sportivă din România cu finale la Toronto (două la număr).

“Sunt terminată de oboseală acum!” – a spus Simona la interviul de pe teren, adăugând apoi că se bucură că n-a trebuit să intre în decisiv, că ”nu se știe ce s-ar fi întâmplat”, pentru că “Sara a jucat extraordinar”. Se răsfăța un pic? De acasă, meciul a părut tot timpul la discreția ei, noi toți simțeam că o singură jucătoare contează pe teren, iar scorul sigur ar fi putut fi mai drastic. Nu se răsfăța Simona, iar interviul dat de Sara la București pentru Treizecizero, ne dă și răspunsul.

“Noi, jucătoarele, nu ne gândim la lucruri de genul cine-i favorita și ce spune din exterior despre un meci sau altul. Fiecare meci e diferit, se schimbă atâtea lucruri. Nu se știe niciodată”. În traducere, Sara știe că trebuie să abordezi fiecare nouă partidă de tenis ca pe o nouă șansă, să lași deoparte trecutul, precedentele întâlniri, și să vezi cum te poți plia mai bine pe contextul acelei zile. O jucătoare ca Sara, muncitoare, teribil de ambițioasă, dar cu arme limitate, nu se întâlnește pe fiecare zi cu șansa unei finale pe hard la un turneu de relevanța celui din Canada. În condiții de joc foarte dificile, căldură și umiditate foarte ridicate, italianca a fost parcă și mai insistentă decât de obicei, agățându-se de fiecare simulacru de șansă. Chiar și așa, nu i-a fost suficient nici măcar pentru un set, dar a solicitat-o serios pe româncă. Atât fizic, obligând-o să muncească dublu în raliuri, cât și mental, cerându-i să fie atentă non-stop, ieșind din game-uri grele pe propriu serviciu și refuzând să accepte eșecul. Poate așa se explică și stresul de pe final al Simonei, care a fost încordată serios când să închidă meciul, ajungând până într-acolo încât să se liniștească trântind o rachetă de pământ după o minge de meci ratată. Și tot așa se explică și acel “sunt terminată de oboseală acum”; mentalul trage după el și fizicul. Obligată să fie atentă în permanență, Simona a consumat ceva resurse pentru un meci pe care n-avea însă cum să-l piardă în condiții normale.

“Probabil că unor jucătoare li se pare foarte dificil să joace cu mine, pentru că pun totul înapoi“, mai spunea Sara, în interviul citat. Italianca a pus totul înapoi, într-adevăr, în primele trei game-uri, iar când n-a făcut-o ea, a ajutat-o Simona, încă o dată mai lentă din blockstart-uri. Simona a avut mici probleme la început în a se ajusta la serviciile fără pic de viteză ale lui Errani și a returnat prea agresiv în câteva rânduri. Ca și în meciul cu Radwanska, un punct exploziv a dat startul revenirii româncei. După ce a câștigat incredibilul rally din game-ul al treilea, Simona s-a așezat gospodărește la cârma jocului și a luat șase din următoarele opt game-uri. A îmbrățișat baseline-ul și a avut un timing grozav în execuții. A început să returneze din ce în ce mai bine, pedepsind cu autoritate serviciul advers cu retururi direct câștigătoare. Iar când Errani s-a văzut (auto)izolată în careul de rever, Simona a trimis cu ușurință rever în lung de linie după rever în lung de linie, făcând puncte frumoase de pe această parte.

Cum spuneam, scorul putea fi și mai aspru, dar Errani a păstrat setul întâi la un scor strâns, agățându-se de două servicii, și l-a făcut interesant pe al doilea, revenind de la 3-1 la 4-4.

Victoria cu Errani completează un traseu extraordinar pentru Simona, nesperat la începutul turneului; românca a venit fără așteptări la Toronto, iar fanii ei s-au păstrat mai degrabă rezervați, neștiind la ce să se aștepte. După un traseu foarte dificil, cu meciuri solicitante și adversare tari, Simona revine într-o finală high-profile, prima de după Indian Wells.

Numai că și adversara ei se poate lăuda cu un traseu chiar și mai impresionant și cu o victorie fantastică în semifinale: Belinda Bencic a făcut marea surpriză și i-a administrat abia a doua înfrângere a anului Serenei Williams, campioană la AO, RG și Wimbledon anul acesta. Nu s-a îndeplinit astfel dorința Simonei, cea care spunea, imediat după victoria cu Sara, că își dorește foarte mult o nouă reîntâlnire cu Serena. „Bineînțeles că o vreau pe Serena; fiecare meci contra ei e o mare provocare, n-aș avea nimic de pierdut, așa că vreau să joc cu ea”.

Considerată de mulți drept liderul noului val din WTA, lăudată înainte de meci chiar și de adversara ei, care a spus că o vede pe Belinda the next big thing, elvețianca a făcut un meci extraordinar și, mai impresionant, și-a ținut cumpătul în situații în care, de regulă, alte jucătoare nu pot să închidă. Serena a mai fost condusă și a mai evadat când a fost pusă la zid și era pe punctul să o facă și acum: în ciuda unui număr imens de erori neforțate, Serena s-a strecurat de la 1-5 la 4-5 în decisiv și a fost la două puncte să egaleze. Dar Bencic, care rezistase unei reveniri și în setul secund, a trecut peste pierderea unui avantaj de două break-uri și a închis meciul pentru victoria carierei. Un succes care-i completează un parcurs de cinci stele; indiferent de forma sau de motivația de moment, numele învinselor Belindei de la acest turneu sună bine de tot: Bouchard, Wozniacki, Lisicki, Ivanovic, Serena. Un turneu de breakthrough pentru Belinda, încheiat cu un test pe măsură: la nici 24 de ore după succesul și tensiunea trăită în meciul cu Serena, ea se întoarce pe teren pentru a încerca să învingă o altă jucătoare de Top 3. De regulă, astfel de momente, așa numitele let down spots, sunt dificil de gestionat, dar sunt destule exemple în tenis când un jucător face turneul vieții și dublează o surpriză cu o a doua, așa că Belinda nu trebuie câtuși de puțin subestimată.


Va fi al doilea meci direct între Simona și Belinda, cu primul fiind câștigat de româncă la Wimbledon 2014. Și dacă reîntâlnirea cu Serena se amână, asta nu înseamnă că misiunea Simonei va fi mult mai simplă: Belinda e pur și simplu on fire zilele astea și a arătat o rezistență și o forță de joc impresionante. Simo are însă avantajul experienței superioare într-o finală așa de mare și pleacă evident ca favorită, în ceea ce ar fi al doilea cel mai important succes al carierei, după Indian Wells.

 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA

opt titluri – paisprezece finale

Titluri

Simona Halep – simplu, Shenzhen
Horia Tecău – dublu, Rotterdam
Simona Halep – simplu, Dubai
Simona Halep – simplu, Indian Wells
Marius Copil, Adrian Ungur – dublu, București
Florin Mergea – dublu, Madrid
Florin Mergea – dublu, Stuttgart
Horia TECĂU – dublu, WIMBLEDON 

Finale

Monica Niculescu – dublu, Hobart
Florin Mergea – dublu, Auckland
Florin Mergea – dublu, Montpellier
Horia Tecău – dublu, Sydney
Irina Begu – dublu, Rio
Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur
Florin Mergea – dublu, Casablanca
Horia Tecău – dublu, Nisa
Raluca Olaru – dublu, Nurnberg
Monica Niculescu – simplu, Nottingham
Florin Mergea – dublu, Halle
Patricia Țig / Andreea Mitu – dublu, București
Patricia Țig – simplu, Baku

Simona Halep – simplu, Toronto  – urmează să se dispute

 

 

Lista finalelor Simonei (11-6)

Turnee câștigate

2013: Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia

2014: Doha, București

2015: Shenzhen, Dubai, Indian Wells

Finale

2010: Fes

2011: Fes

2012: Bruxelles

2014: Madrid, Roland Garros, Singapore

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi