Simona, după noua înfrângere cu Sharapova: "Nu, nu mă afectează palmaresul cu ea"

Adrian Țoca | 27 octombrie 2015

Simona Halep nu a putut s-o învingă nici de data asta pe Sharapova, dar spune că nu se lasă afectată de direcția în care evoluează această rivalitate. Cât despre calificare, știe că scenariile sunt complicate, dar nu vrea să știe calculele de dinainte de meciul cu Radwanska. Joi, Simona va juca în primul meci al zilei și are ocazia să-și rezolve singură calificarea, fără să mai depindă de ultima etapă, dacă va reuși o victorie în două seturi.

De fiecare dată când vine la o conferință de presă după o înfrângere mai mult sau mai puțin dureroasă (și cine a jucat măcar un meci care contează mai mult decât pentru berea cu amicul știe că nu există înfrângere care să nu doară), Simona reușește cumva să nu lase să se vadă semnele rezultatului. Am văzut-o o singură dată dărâmată de-a dreptul, după înfrângerea de la RG cu Lucic-Baroni, dar și acolo și-a revenit spre final. Reiterez asta pentru că e un reper important; în ziua când nu va avea aceeași prezență la conferințe, probabil că aceea va fi înfrângerea care s-o dea peste cap sau să-i provoace temeri de nedepășit.

În ciuda unui rezultat cu repetiție, azi n-a fost acea zi, iar Simona n-a pierdut mult timp înainte de a cuprinde, în primele câteva răspunsuri, toate adevărurile acestui meci. Nu rămâne loc de multe nuanțe sau întrebări care să continue și să întărească precedentele întrebări, pentru că nu lasă nimic nebifat, niciun adevăr cosmetizat, nicio notă neatinsă. A jucat bine, dar n-a fost suficient. A avut un plan și l-a început bine, dar a pierdut direcția după ce Maria a devenit extrem de agresivă. A clacat la 4-5 când s-a gândit și a simțit presiunea de a sta în set. Știa că nu trebuie să stea în spatele baseline-ului, dar când s-a văzut împinsă acolo, n-a reușit să iasă la timp. Sharapova a câștigat punctele importante și s-a mișcat excepțional. Îi dă mult credit rusoaicei. E mulțumită că a luptat până la capăt.

Pe lângă astea, ne-a interesat în mod deosebit în ce măsură rezultatul are o însemnătate specială pentru ea, raportat la head-to-head-ul care s-a balonat acum la 6-0 și devine ideal pentru analize și concluzii nefavorabile româncei. Cu alte cuvinte, dacă o afectează într-un fel inabilitatea de a o învinge pe Sharapova. Mai devreme, în engleză spusese că, după acest nou eșec, se simte și mai motivată să lucreze la aspectele care o țin departe de Sharapova. Acum reia: “Nu, nu sunt deloc afectată, pentru că ea nu e singura jucătoare din circuit”.

Am mai întrebat-o dacă a crezut cu adevărat azi că poate câștiga meciul. “Nu prea m-am gândit dacă am starea asta, nu m-am gândit la victorie sau înfrângere, m-am gândit să fac ce trebuia să fac (și Simona apasă pe acel trebuia) contra ei ca să pot câștiga. Am încercat până la ultima minge și asta mă bucură, pentru că îmi arată că pot reveni în meci chiar și contra ei. Bineînțeles că sunt tristă că am pierdut meciul, dar merg înainte și vedem ce va urma“.

Și atunci, ce trebuia să facă și n-a făcut? Tot în română:

“Da, am început destul de bine, aveam un plan în cap, știam ce trebuie să joc, dar pe parcurs ea a devenit extrem de agresivă și m-a împins un pic în spate, iar eu am lăsat-o să mă domine”.

și

“Am încercat să dau mai mult pe rever, dar am și mixat jocul. Am încercat tot ce s-a putut azi (și iar apasă pe azi), tot ce am pregătit, tot ce am avut în cap. Dar în momentele importante ea a fost neașteptat de solidă. A lovit câteva mingi de necrezut. A ratat puține și a prins multe linii. A avut o zi foarte bună azi, nimic de zis, credit ei”.

și

“Da, n-am avut un retur bun azi, dar m-a deranjat serviciul ei, pe al doilea serviciu am vrut să intru mai mult în teren și să lovesc, dar n-am putut, mingea venea spre mine, nu prea sărea, ca să pot să am ritm. Dar, per total, nu cred că a fost rău, a fost destul de bine, dar cred că în momentele importante ea a dat niște lovituri incredibile”.

Echilibrul, l-am simțit cu toții, s-a rupt la 4-5, când Simona spune că a devenit, brusc, stresată. “Am fost un pic agitată, simțeam un pic de presiune că trebuia să-mi fac serviciul la 4-5, și după ce am dat prima dublă, am zis că trebuie doar să pun serviciul în teren; am mai dat o dublă, am fost foarte aproape, am și cerut challenge, dar a fost puțin out”.

În segmentul de limba engleză, Simona a fost întrebată dacă simte că Sharapova îi acordă o atenție specială și vine extra-motivată la meciurile cu ea: “Asta e o întrebare la care trebuie să răspundă ea, nu eu”, spune zâmbind, înainte de a aproba. “Ce simt eu este că joacă mereu bine cu mine”.

A fost întrebată dacă exista pericolul să se simtă prea sigură pe acest meci, ținând cont de pauza prelungită a Sharapovei: “Nu, pentru că a mai avut astfel de pauze și știe cum să revină. Mă așteptam la un meci greu, pentru că o cunosc bine. Am fost pregătită, dar din nou am ratat câte ceva din ce trebuia să fac. Din nou, aceeași poveste. Am fost aproape, dar nu am putut. Trebuie să lucrez la mai multe lucruri ca să pot să o înving, pentru că jocul ei mă deranjează un pic și trebuie să progresez la ce nu fac bine pe teren contra ei”.

Cât privește calculele complicate ale ultimei etape, Simona spune că le ignoră cu desăvârșire. “Nu vreau să mă gândesc la asta. Nu mă uit pe calcule. Mai am un meci. Dacă voi fi în semifinale, e foarte bine. Dacă nu, e ok”. Râde când e rugată de jurnalistul italian care a făcut-o să zâmbească în vară, după înfrângerea cu Lucic-Baroni, o pune să analizeze meciul dintre Pennetta și Sharapova – “Dar eu nu sunt comentatoare“-  și refuză tentația informației aceluiași italian, cum că Radwanska s-a prezentat deprimată și obosită la conferința de azi, după Pennetta, ceea ce ar sugera că Aga ar fi renunțat să mai spere. “La fel de bine poată să spună că nu mai are nimic de pierdut și să joace bine joi, relaxată. Mă simt pregătită de meciul cu ea, sunt bine. Am făcut un meci bun azi, chiar dacă am pierdut. Nu mi-a dispărut încrederea în jocul meu și am jucat cu ea aici și anul trecut și știu ce trebuie să fac ca să câștig. Va fi mai ușor pentru mine să fiu agresivă în acel meci, pentru că voi avea mai mult timp la dispoziție”.

Ne întoarcem la meciul cu Sharapova. “Bineînțeles că mi-aș dori să câștig contra ei, mi-am dorit și azi, dar poate mai e nevoie de timp, poate.. nu știu“.

Poate în finală?

Râde: “Dacă voi ajunge în finală și voi juca împotriva ei? E posibil să mai am încă o șansă. Dar mai sunt multe turnee și cu siguranță o voi mai întâlni”. 

| Declarațiile Mariei 

 

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi