Simona deschide prezența la Doha și colaborarea cu noul antrenor cu o victorie fără emoții, urcă pe locul 2

Treizecizero | 13 februarie 2019

Un element relativ nou pe care Simona l-a adăugat jocului său este acest serviciu la exterior. Întreg serviciul ei a suferit mici transformări – o aruncare mai înaltă a mingii la serviciu, ajustări insesizabile la mișcare, astfel încât serviciul să fie mai fluid și mai puțin fragmentat – , dar eficiența serviciul la exterior nu poate fi trecută cu vederea.

Simona Halep a câștigat primul meci la revenirea în circuit post-Australian Open, impunându-se în runda a doua la Doha în fața ucrainencei Lesia Tsurenko, 6-2, 6-3.

Cu doar un set cedat în șase întâlniri cu Lesia Tsurenko, Simona Halep își continuă dominația asupra ucrainiencei cu o nouă victorie concludentă: un 6-2, 6-3 lipsit de emoții, care ne-a reamintit că Tsurenko nu a găsit cheia pentru Simona.

Spre deosebire de ultimele lor partide, de data asta Lesia Tsurenko a venit cu un mare plus de încredere, dat de începutul solid de sezon, cu finală la Brisbane și intrarea, în premieră, în Top 25. Acest aspect însă a cântărit prea puțin. Și asta pentru că, atunci când întâlnești o adversară care poate face orice mai bine decât tine pe un teren de tenis, e complicat să întorci lucrurile în favoarea ta, oricât de înalt e acel val de încredere pe care ai urcat. Un moral bun nu e de ajuns pentru a schimba unele matchup-uri.

Iar pentru Lesia, acest match-up cu Simona e dificil de oriunde l-ai privi: nu are cu ce să o rănească, nu o poată depăși la vreun capitol (ofensivă, defensivă), nu o poate suprinde cu elemente noi. Și devine și mai complicat când Simona are o zi ca azi: precisă, relaxată și cu poftă de joc.

Cu un break reușit încă din debut și consolidat cu ușurință, Simona a urcat rapid la 3-0 și a transmis ce era de transmis: jocul de contraatac și ușor defensiv al Lesiei nu îi poate pune probleme. A venit apoi momentul ca Tsurenko să schimbe, conștientizând că îi e imposibil să facă puncte de pe linia de fund pe baza unui joc la așteptare, așa că a trecut la lovituri mai aspre și avansări către fileu. Nefiind ăsta jocul ei natural, a făcut-o riscând și venind nepregătită la fileu, deci ușor de pasat de Simona, ceea ce a făcut ca scorul să devină 5-0.

E drept, Simona a avut ceva de tras. La 4-0 a trebuit să revină de la 0-30, a salvat multiple mingi de break și a ieșit cu bine dintr-un game de șapte minute, după nouă egalități. Serviciul (la exterior) a fost cel care a ajutat-o să iasă la suprafață.

Un element relativ nou pe care Simona l-a adăugat jocului său este acest serviciu la exterior. Întreg serviciul ei a suferit mici transformări – o aruncare mai înaltă a mingii la serviciu, ajustări insesizabile la mișcare, astfel încât serviciul să fie mai fluid și mai puțin fragmentat – , dar eficiența serviciul la exterior nu poate fi trecută cu vederea. Atât pentru că obține multe puncte ușoare, dar și pentru că se poate baza oricând pe el, chiar și când se află sub presiune.

Astăzi în foarte puține momente a fost pusă sub presiune, dar când a avut nevoie, serviciul la exterior și-a făcut treaba și a adus puncte prețioase. Un exemplu în acest sens este chiar acel game de la 4-0, unde revenirea s-a produs, în mare măsură, datorită serviciului slice la exterior, ucrainianca fiind deseori surprinsă de unghiurile găsite de Simona.

Ulterior, Tsurenko avea să apară și ea pe tabela la 0-5, după un game în care venirile la fileu și forehand-urile accelerate aveau să facă diferența, dar insuficient pentru a mai putea recupera ceva din avantajul luat de Simona.

Cheia acestui match-up și dificultățile pe care Tsurenko le întâmpină într-un meci cu Simona s-au putut observa cel mai bine atunci când schimbul s-a prelungit. Deși la bază Tsurenko e mai degrabă o jucătoare defensivă decât ofensivă, n-a putut rezista raliurilor prelungite. Poate ataca, poate face diferența dintr-o singură lovitură (și ne-a arătat asta), dar rămâne fidelă unui jocul ușor defensiv și neutru.

Halep n-are însă probleme cu tipul acesta de joc, și asta e un alt aspect important de subliniat la jocul Simonei: cu cât schimbul se prelungește, cu atât crește și intensitatea loviturilor ei – iar adversara, dacă nu are suficientă forță cât să iasă din astfel de raliuri, e copleșită. Asta s-a văzut cel mai bine în acel interval în care Simona a câștigat cinci game-uri la rând în setul doi, de 1-3 la 6-3. Întâi, Tsurenko și-a ridicat nivelul de agresivitate în setul doi, a profitat de câteva ezitări ale Simonei și a ajuns să aibă chiar minge de dublu break la 3-1. Dar când lucrurile au revenit la normal, s-a trezit din nou sufocată de consistența Simonei, neputând face față ritmului impus de româncă.

În meciul următor, Simona o va înfrunta pe Julia Goerges, o adversară cu un stil de joc complet diferit de ce a întâlnit astăzi. Goerges a câștigat un thriller cu Alison Riske; Julia a condus cu set și a servit pentru meci la 5-3 în setul al doilea, a avut cinci mingi de meci, dar s-a văzut întoarsă de Riske. Americanca a condus apoi cu 4-1 în decisiv și a avut chiar și șanse de dublu break. Dar Goerges a revenit și a câștigat decisivul cu 6-4.

Simona a câștigat cele două meciuri anterioare cu Julia, cedând doar șapte game-uri în total; e drept, ambele au venit înainte de ascensiunea de dată recentă a sportivei din Germania. Pe Georges, Simona a învins-o în două din cele trei meciuri jucate, nemțoaica câștigând doar șapte game-uri în ultimele lor două meciuri (Madrid 2014, Miami 2016).

„În tenis, o carieră de succes la vârf este alcătuită în primul rând din constanță și din abilitatea de a aduna victorii la tot felul de jucătoare, și în zile bune, și în zile mai puțin bune. Apoi, este alcătuită din abilitatea de a ține sub control rivalitățile cu celelalte jucătoare de top.”. În 30-0+.

Într-o zi în care favorita 2, Karolina Pliskova, a anunțat că se retrage din turneu, au mai obținut victorii Elina Svitolina, Kiki Bertens și Elise Mertens, precum și Strycova sau Muchova.

Programul sferturilor este astfel: Halep – Goerges, Svitolina – Muchova, Strycova – Kerber, Bertens – Mertens.

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi