Simona crește nivelul, trece de Svetlana Kuznetsova și se califică în sferturi la Toronto

Radu Marina | 8 august 2019

Simona Halep continuă aventura la Toronto, în căutarea celui de-al treilea titlu la turneul canadian, după o victorie clară cu Svetlana Kuznetsova, 6-2, 6-1, în o oră și șapte minute.

Într-un meci întârziat un pic de o repriză de ploaie care a stricat programul zilei la Toronto, cele două au fost jenate de vântul destul de deranjant, dar asta n-a împiedicat-o pe Simona să controleze autoritar meciul cu buna ei prietenă, despre care spunea cu o zi înainte că este „o persoană grozavă”.

Mult mai bine intrată în meci față de ziua anterioară, când a suferit în duelul trăit dramatic cu Brady, Simona a arătat mai aproape de versiunea ei cea bună pe hard, suprafață pe care este așteptată din nou să fie printre protagonistele acestei veri nord-americane.

*

De la ultimul meci jucat între Simona si Svetlana (Montreal 2016), multe lucruri s-au întâmplat și schimbat în carierele lor. Pentru Svetlana Kuznetsova a urmat o operație la încheietura mâinii, o pauză, o accidentare la genunchi, o altă pauză și o cădere în clasament, fiind în prezent pe locul 198 mondial. În timp ce pentru Simona a urmat cea mai frumoasă perioadă din întreaga ei carieră. De aceea și contextul în care acest meci le-a găsit a fost cum nu se poate mai diferit: Simona, traversând o perioadă extraordinară și aflată pe un val imens de încredere, în timp ce Svetlana, revenită în circuit abia în aprilie, cu doar șapte turnee jucate în 2019, caută să-și reclădească încrederea și jocul. 

Povestea meciului – a opta lor întâlnire –  a reflectat, de altfel,  în totalitate situația de mai sus. O Simona proaspătă fizic, clară în decizii și extrem de bine așezată în teren nu i-a lăsat nicio șansă Svetlanei, care n-a putut ține pasul cu ritmul alert impus de adversară. 

Dincolo de victoria clară obținută azi de Simona, care o duce pentru al cincilea an consecutiv în sferturi la Rogers Cup, o altă veste bună e evoluția complet diferită față de meciul de ieri – atât la nivel fizic, cât mai ales modul în care simte jocul: și-a recăpătat stabilitatea de pe linia de fund, jocul se leagă iar intensitatea e din nou acolo. Acum putem spune cu certitudine că maratonul de ieri a ajutat-o mai mult decât a încurcat-o. 

Cu toate că meciul a fost unul fără istoric, cu o direcție bine stabilită, calitatea n-a lipsit, în special pentru că fiecare a încercat să joace ceva ce nu place celeilalte. Mai ales că între ele nu prea mai există mari secrete; se cunosc bine din numeroasele întâlniri și sesiuni de antrenament, își știu vulnerabilitățile ori punctele tari și nu au nevoie de prea mult timp pentru a se acomoda una cu alta. 

Începutul de meci, cu acel rever câștigător în lung de linie al Simonei, urmat apoi de toate acele raluri lungi, controlate în totalitate de Simona ori intențiile agresive ale Svetlanei au fost câteva indicii în acest sens. Simona știa că în fața rusoaicei e în avantaj și obține multe puncte importante construind, așteptând și forțând eroarea. Iar Kuznetsova a înțeles – după cele șapte meciuri jucate – că singura ei șansă împotriva Simonei e să fie agresivă, să preseze și să se folosească mult de lateralele terenului. 

Coordonatele astea s-au păstrat tot meciul. Simona a mers pe un tenis așezat, căutând mereu să-și atragă adversara în dueluri prelungite, sufocând-o cu lungimea și accelerările. Pe când intențiile Svetlanei au fost de a presa cu orice preț; fie cu returul, fie cu prima lovitură după serviciu, fie cu veniri la fileu. 

În cazul Simonei, azi totul a mers. Cu excepția unor mici ratări (ba un retur prea lung, ba o scurtă ratată, ba câteva lovituri de forehand greșite ușor), jocul ei și-a păstrat claritatea de la prima și până la ultima minge, ba chiar în setul doi a dat impresia că se apropie de nivelul obișnuit. În vreme ce Sveta a știut ce trebuie făcut pentru a câștiga puncte în fața Simonei, dar n-a putut executa, rezistând ritmului alert impus de Simona doar în game-urile de debut.  

Pentru o nouă semifinală la Rogers Cup, Simona va trebui să treacă de învingătoarea meciului Jelena Ostapenko – Marie Bouzkova. Dacă cu tânăra cehoaică ar fi primul meci, cu Ostapenko head-to-head-ul este 1-1, compus, firește, din cele două întâlniri faimoase: o finală de RG, pierdută de Simona, și o partidă care i-a adus româncei prima dată locul 1 (în 2017, la Beijing).

Foto: Tennis Canada

https://twitter.com/WTA/status/1159583413575139328?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1159580637860253697?s=20

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi