Simona câștigă la debutul la US Open 2019, lasă în urmă necazul primului tur la New York

Radu Marina | 27 august 2019

Simona Halep câștigă al optulea meci consecutiv într-un turneu de Grand Slam, după victoria, 6-3, 3-6, 6-2, în fața americancei Nicole Gibbs. Este, de asemenea, pentru prima dată din 2016 când Simona depășește turul 1 la New York, singurul Slam din cele patru în care încă nu a ajuns în finală.

US Open este oferit de

Simona oprește astfel seria nefastă de la New York, unde a fost eliminată în runda inaugurală în ultimele două ediții. În condițiile acestei pietre de moară și a tradiționalelor emoții care însoțesc turul întâi, victoria Simonei va fi cu siguranță gustată de jucătoarea noastră. Taylor Townsend va fi adversara Simonei în runda a doua.

*

Cu o vară extraordinară, dar cu un sezon de hard american atipic (a fost pentru prima dată din 2014 încoace când Simona a ajuns la New York fără a depăși faza sferturilor de finală la vreunul din cele două mari turnee de hard din Canada și Cincinnati), Simona deschide ultimul turneu de Grand Slam al sezonului cu o victorie sănătoasă și fără prea mari emoții în fața unei adversare cu o poveste de viață dramatică, dar cu un deznodământ fericit. A fost tipul de evoluție de care avea nevoie Simona pentru a se scutura de tracul debutului de Slam și pentru a reintra în ritm. 

Cu Nicole Gibbs, în prezent clasată pe locul 135 WTA, dar fostă ocupantă a locului 68 în iulie 2016, Simona a mai jucat în urmă cu un sezon, la Shenzhen, lăsându-i americancei doar cinci game-uri. De la acea întâlnire, carierele lor au luat-o în direcții complet diferite: Gibbs a fost măcinată de accidentări, în aprilie 2019 să fie diagnosticată cu o formă rară de cancer. Dincolo, Simona a trăit cele mai frumoase momente ale carierei sale. 

Într-un meci care a pus față în față două jucătoare cu stiluri de joc relativ similare, diferența a fost dată de consistență, aspect la care Simona excelează; aproape orice încercare a lui Gibbs de a-și face loc în meci cu câteva scurte, mingi încărcate de top-spin, slice-uri sau lovituri mai iuți a fost blocată în cele din urmă de jocul mult prea solid de pe linia de fund al Simonei. 

Spre deosebire de ultimele două meciuri jucate la acest turneu, de data asta Simona a părut că și-a găsit reperele mult mai repede, ceea ce a și făcut să înceapă meciul fiind în avantaj, atât prin prisma scorului, cât mai ales ca poziție în teren: n-a făcut pasul în spate, a încercat să mențină același nivel de agresivitate și a taxat orice minge mai scurtă. Tenisul acesta ușor agresiv, dar suficient de echilibrat i-a adus primul set, pe care l-a încheiat cu 15 lovituri direct câștigătoare (față de 8 ale adversarei) și 12 erori neforțate (15 ale adversarei). 

În setul doi însă au reapărut acele momente de rătăcire pe care le-am mai văzut, în general, în primele meciuri de turneu la ea: nivelul scade brusc, apar serii de erori și dispare coerența. Pe fondul acestei stări de îndoială și cu o Gibbs care și-a curățat mult jocul de erori (spre comparație, în primele cinci game-uri, Nicole a strâns doar 5 erori neforțate, adică de trei ori mai puțin decât Simona), s-a ajuns la 4-1 cu dublu break pentru americancă – un avantaj imposibil de recuperat în condițiile în care, deși Gibbs a întins o mână de ajutor în game-ul 5, cedându-și cu ușurință serviciul, jocul Simonei a continuat să fluctueze și să producă mult prea multe erori ușoare, complet necaracteristice ei. 

Din acest set doi trebuie extras și schimbarea de tactică a americancei, care  a încercat pe cât posibil să rupă ritmul cu acele mingi liftate și centrale. Deseori Simona a căzut în această capcană întinsă de americancă; în încercarea de a ataca aceste mingi, intra prea mult în lovitură și rata complet. Practic, Gibbs a reușit în multe rânduri să nu ofere două mingi la fel, să alterneze traiectoriile și lungimea mingii, iar această combinație i-a câștigat setul – un set în care a adunat doar 5 lovituri direct câștigătoare și 10 erori neforțate (22 de erori neforțate în dreptul Simonei). 

Ajunsă în decisiv, pentru Simona era esențial să-și regăsească liniștea. Graba și tenisul forțat pe care l-a încercat în setul doi nu a ajutat-o, în condițiile în care am avut o medie a fost de +7 lovituri per schimb (!). Nu i-a fost ușor, dar așa cum în setul doi a intrat de nicăieri într-o zonă gri spre neagră, la fel de brusc a revenit, în setul trei, la acel tenis sufocant, exact și suficient de consistent încât să nu-i mai lase niciun spațiu liber adversarei de a reveni în meci. “Am trebuit să mă resetez mental, am vrut să vin în față și să atac, astfel încât să nu o mai las să fie la conducerea punctului”, a spus Simona la finalul meciului despre ce a schimbat în setul trei. 

Per total, n-a fost o evoluție fără cusur din partea Simonei, care a încheiat meciul cu cifre atipice ei (34 de winners, 42 de unforced). Dar dacă adăugăm puțin context (cele două înfrângeri suferite aici în primul tur în 2017 și 2018, emoțiile despre care mereu vorbește înaintea debutului unui Slam), victoria asta e extrem de importantă și poate ajuta mult la recăpătarea ritmului obișnuit al Simonei. 

Învingătoarea de azi a fost Simona, însă nu trebuie trecut cu vederea prea ușor nici povestea adversarei, care deși învinsă după un meci excelent, poate fi considerată o învingătoare pentru că a câștigat o bătălie mult mai importantă decât un meci de tenis. 

Gibbs a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer al glandelor salivare în mai, boală descoperită cu puțin timp înainte de petrecerea organizată de Caroline Wozniacki cu ocazia nunții ei, după o vizită la stomatolog. O vizită care a schimbat totul pentru ea. 

După diagnosticare, au urmat câteva luni devastatoare pentru Gibbs. Pe 17 mai a avut loc operația, urmată de alte complicații (a trebuit să urmeze un tratament care a făcut-o să piardă în greutate și masă musculară și a purtat un tub de alimentare timp de trei săptămâni). Iar zece zile mai târziu după operație a primit și vestea cea mare: operația avea să fie un succes. 

Asta a însemnat și revenirea ei la tenis, dar cu o nouă perspectivă asupra vieții. Despre această nouă perspectivă, ea a vorbit pe larg într-un articol scris chiar de ea și publicat pe site-ul ESPN. “Vreau să mă țin de toate aceste lecții și să-mi amintesc că tenisul nu e totul. Toată această perioadă mi-a pus viața într-o altă perspectivă; un sentiment de echilibru pe care nu l-am avut până acum. Vreau să fiu o persoană fericită până la finalul vieții mele. Cred că trebuie să ne bucurăm de tot timpul pe care îl avem, pentru că nu avem garanția că vom fi aici pentru totdeauna. În teorie sună bine. Dar toată această perioadă a fost un semn puternic care mi-a aratat că trebuie să mă bucur în fiecare zi și de fiecare moment”, și-a încheiat Gibbs povestea. 

Revenind acum la Simona, ea se va revedea în turul doi cu Taylor Townsend, care vine din calificări și a trecut în turul 1 de Kateryna Kozlova. Cu Townsend, Halep s-a mai întâlnit de trei ori până acum, toate meciurile fiind câștigate categoric de Simo (doar 13 game-uri cedate în cele trei meciuri). Ultimul meci între ele a avut loc anul acesta, la Miami, cu victoria, 6-3, 6-1, Simonei. Precedentul de Slam s-a jucat tot în turul secund, la Roland Garros, anul trecut.

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi