Simona câștigă clar cu Kovinic, se îndreaptă cu încredere spre optimile de finală la Australian Open

Treizecizero | 22 ianuarie 2022

Este a șaptea oară când Simona ajunge în optimi la AO, primul an când a reușit să treacă în săptămâna a doua la Melbourne fiind 2014.

Simona Halep revine în săptămâna a doua a Australian Open, după o nouă victorie în două seturi. A fost 6-2, 6-1 cu Danka Kovinic într-o oră și patru minute, rezultat ce duce seria de victorii consecutive a Simonei la 8 și o califică în optimile de finală cu doar 12 game-uri pierdute în primele trei tururi.

“Champions always find a way to get better”, a spus comentatorul pe feed-ul tv australian în primul set, după ce făcuse o referire la sezonul precedent al Simonei. Un sezon lăsat tot mai mult în urmă cu fiecare nouă evoluție, cu fiecare victorie pe care Simona o adaugă la această serie atât de încurajatoare de început de an, serie ajunsă acum la 8. Sau la 5, dacă preferi numărul edițiilor consecutive de AO la care Simona s-a calificat în săptămâna a doua. 

Cel mai recent succes, cel cu Danka Kovinic, îi deschide și mai mult calea Simonei către un alt parcurs lung la Melbourne. Poate similar cu cel din 2018, că tot s-a întors rochița roșie, sau o variantă a ei. “Să sperăm!”, a râs ea la conferință. Dar speranțele astea sunt îndreptățite, și nu se bazează doar pe nostalgia provocată multor fani de echipament, ci pe jocul ei. 

Un succes în 64 de minute, obținut la 2 și la 1, n-ar trebui să aibă prea multă poveste, nu? Și totuși, fiecare meci, oricât de ușor pare, are capcanele lui, mai mici sau mai mari. Revenită pe arena John Cain pentru prima oară din 2014 încoace (relevant pentru că e o arenă cu un vibe destul de diferit față de celelalte două mari), Simona a înfruntat și căldura australiană, pentru prima dată la această ediție. O adversară cu absolut nimic de pierdut în față, cu elemente de joc asemănătoare cu cele ale lui Lauren Davis – că tot avem nostalgia ediției din 2018 – i-ar fi putut da bătăi de cap, dacă Simona n-ar fi fost prezentă mental.

Începutul, cu un schimb de break-uri în primele patru game-uri, a lăsat această posibilitate, a bătăilor de cap, pe masă. De aceea a fost plăcut să o vezi pe Simona cum a accelerat de la 2-2, câștigând toate punctele importante din ce a urmat, toate pe atac. Și-a făcut viața ușoară datorită aceleiași intensități pe care am observat-o în primele tururi. Asta, plus câteva forehand-uri down the line, în special cele pentru break-ul de 5-2, la care Kovinic nu s-a putut abține să nu aplaude. 

Dar mai erau mici detalii. “Serviciul ăsta e praf!”, a strigat Simona în startul setului secund, dar în ciuda celor câteva servicii secunde slabe, pe care Kovinic nu le-a pedepsit (a făcut-o o dată în startul meciului), favorita 14 a ieșit cu un as din game-ul doi al setului doi, unul în care a avut ceva emoții. A fost o foarte scurtă perioadă a meciului în care Simona a părut că e un pic agitată, dar nimic ieșit din comun. Kovinic a început, în schimb, să dea semne de oboseală; sigur și-a simțit picioarele grele azi după cele șase ore petrecute pe teren în primele două tururi. Însă un adversar obosit poate să înceapă să lovească brusc mingea. Poate să devină imprevizibil, în execuții, în mișcare, în alegeri. Și să capete încredere – cumva, Danka a făcut hold-ul de 1-2. 

S-ar fi putut agăța de mai mult? Cine știe. Game-ul cinci, la 3-1, a fost șansa ei să mai reseteze discuția. Un game de 11 minute pe serviciul Dankăi, care a salvat trei mingi de break. Pe măsură ce game-ul se lungea, pe atât creștea și sentimentul că ar putea fi unul care fie să rupă meciul, fie să prelungească setul. S-au mai văzut povești similare: un hold acolo într-un astfel de game de cotitură, iar adversara poate deveni brusc încordată, pe când outsidera poate crește în încredere și poate lovi liber, compensând problemele fizice cu adrenalina.

Simona, însă, a fost prezentă și s-a arătat de neclintit. Ne-a spus, după meci, că a simțit importanța acelui game și s-a străduit să-l câștige. L-a luat, și odată cu el, orice urmă de suspans, dacă a existat, s-a dus. Altă execuție aplaudată de Kovinic, de data asta un rever passing on the stretch, la 5-1, a dat tușa de final.

Simona a încheiat meciul cu 19 lovituri direct câștigătoare și 17 erori neforțate (15 vs 12 în meciul precedent), cu 70 la sută puncte câștigate pe primul și 55 pe al doilea. „Destul de aproape”, a spus ea la interviul de pe teren, întrebată dacă nivelul arătat azi a fost la fel de bun precum cel din turul al doilea.

Revedere cu Alize pentru un loc în optimi

În a șaptea ei prezență în optimile de finală la AO, Simona o va întâlni în optimile de finală pe Alize Cornet. De ziua ei, Alize a învins-o pe Tamara Zidansek, 4-6, 6-4, 6-2, întorcându-se în optimi la AO pentru prima oară din 2009. Cornet are șase optimi de Slam în palmares, dar n-a ajuns niciodată într-un sfert de finală.

Cu Cornet, Simona are un head-to-head negativ, pierzând trei din cele patru întâlniri cu experimentata jucătoare din Franța. Însă toate aceste meciuri s-au petrecut cu mult timp în urmă; cele două nu s-au mai întâlnit tocmai din 2015, când Cornet făcea surpriza, învingând-o pe Simona la Madrid, într-o perioadă în care jucătoarea noastră traversa o perioadă dificilă, care a continuat în acel an până spre toamnă.

Tot pe partea de tablou a Simonei, Danielle Collins, semifinalistă la AO în 2019, a învins-o într-un meci intens pe Clara Tauson, cea care o eliminase anterior pe Anett Kontaveit. A fost 4-6, 6-4, 7-5 pentru americancă, ea o va întâlni în optimi pe Elise Mertens (6-2, 6-2 cu Shuai Zhang).

Învingătoarea dintre Collins/Mertens va juca în sferturi cu învingătoarea dintre Simona Halep și Alize Cornet.

https://twitter.com/WTA/status/1484726417728413698?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi