Și-a regăsit ritmul! Monica Niculescu leagă victoriile la Shenzhen, merge în sferturile de finală

Radu Marina | 2 ianuarie 2019

După o bătălie de peste două ore și o scurtă întrerupere a meciului cauzată de ploaie, Monica Niculescu revine de la set și break și o învinge din nou pe Kristyna Pliskova, 6-7, 6-3, 6-4, urmând-o astfel pe Sorana în sferturile turneului de la Shenzhen.

Este primul sfert de finală într-un turneu WTA pe care Monica îl reușește după aproape un an de zile, un rezultat care o va urca de săptămâna viitoare câteva locuri (cel puțin 12) în clasament.

Precum precedentul lor meci, jucat în urmă cu trei ani la Wimbledon, și acesta s-a dovedit a fi unul echilibrat, dar cu același deznodământ. Și cu aceeași senzație că Monica este pentru Kristyna Pliskova o adversară incomodă, care o obligă să joace altceva decât tenisul ei obișnuit.

Știm deja: Moni are harul de a încetini considerabil ritmul unui meci, ceea ce nu e deloc confortabil pentru o jucătoare înaltă, dar rigidă, precum Pliskova, care se hrănește cu forță și îi place ca mingea să îi vină mereu drept și în viteză. Monica nu oferă nici ritm, nici forță, ci pune pe masă un stil de joc suficient de greu de citit cât să deruteaze pe oricine. Iar misiunea Pliskovei într-un meci cu Moni e îngreunată și de faptul că, în afară de serviciu, cehoaica nu are o lovitură cu care să spargă în vreun fel jocul înșelător al Monicăi. Pe scurt, nu o poate răni și atunci se trezește în raliuri lungi și intense pe care nu le poate susține.

Astăzi, cu excepția câtorva retururi câștigătoare și a unor winnere venite de pe partea de forehand, Kristyna a fost mereu cu un pas în spatele Monicăi. S-a văzut prinsă în dueluri de slice, pe care firește le-a pierdut, a încercat să vină în față, dar a fost pasată cu ușurință, a încercat să facă meciul fizic și să reziste în cât mai multe raliuri, dar deplasarea i-a jucat, în final, feste. Nu-și poate reproșa că n-a încercat ori că n-a luptat, dar cum nu are nici timingul loviturilor Karolinei și nici deplasarea îmbunătățită a surorii sale, pentru ea, cel puțin deocamdată, un meci cu Monica e o bătălie din care îi e greu să iasă învingătoare.

De altfel, primul set l-a câștigat și cu puțin ajutor din partea Monicăi, care de la 5-3, 30-0 a ratat parcă prea ușor și i-a deschis adversarei o portiță pentru a reintra în meci. În tiebreak Monica n-a avut niciun cuvânt de spus (a câștigat doar două puncte) și pentru că a avut un disconfort, plângându-se că nu poate respira normal, lucru care s-a putut observa chiar din primul game al meciului.

În cele din urmă, Moni a reușit să-și regleze atât respirația, cât și jocul, începând să construiască cu pași mici revenirea în meci. De la 6-7, 0-2 meciul și-a reluat cursul avut până la 5-3 în primul set. Adică Niculescu în prim plan și cu Pliskova chinuindu-se să rămână aproape și să găsească, cumva, o breșă în jocul adversarei. Situația ei a devenit și mai grea după ce Kristyna s-a ales cu o mică accidentare la coapsă, deplasarea ei – și așa greoaie – devenind de la acel moment aproape inexistentă, fiind un bun prilej pentru Moni de a-și exersa scurtele.

A contat însă, pe lângă scurte și jocul creativ, și faptul că Monica și-a asumat riscuri și a făcut pasul în față; dacă în primul set a lovit doar 33% dintre mingi din interiorul terenului, în seturile doi și trei, procentul a crescut aproape de 60% – aspect care se reflectă în numărul ridicat al loviturilor câștigătoare (33). Un număr de winnere care deși nu se poate compara cu al Pliskovei (55) rămâne impresionant pentru o jucătoare defensivă ca Monica.

Cu deplasarea regăsită și cu același spirit de luptătoare – care a ajutat-o să depășească atât momentul sensibil de la 6-7, 0-2, cât și momentul în care s-a văzut egalată în decisiv de la 4-1 – Moni își duce seria de meciuri câștigate la Shenzhen la patru, acesta fiind primul ei meci de trei seturi pe care-l câștigă în acest sezon.

Ea se alături astfel Soranei Cîrstea în sferturi, unde o va întâlni pe chinezoaica Yafan Wang; a mai jucat cu ea în 2014, tot în China. Atunci a fost o victorie categorică (6-0, 6-2) pentru Moni, care a spus despre următorul tur că își dorește să alerge la fel de bine precum a făcut-o azi.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi