Și a început! Totul despre prima săptămână a sezonului 2014

Adrian Țoca | 30 decembrie 2013

Brisbane, Doha sau Hopman Cup sunt turnee privite mereu cu o simpatie mare de către fani, din simplul motiv pentru că sunt primele. Vedem ce e interesant de urmărit în prima săptămână a sezonului 2014.

În timp ce restul planetei se bucură de vacanță, tenisul e în plină forfotă. Unul dintre detaliile care m-au fermecat încă din primii ani de consumator de tenis în ce privește specificul calendarului de turnee este momentul ales pentru start: exact atunci când majoritatea celorlalte sporturi are pauză de Sărbători, iar retrospectivele domină spațiul alocat știrilor din sport. Bine, nu știu în ce măsură jucătorii împărtășesc entuziasmul fanilor când vine vorba de meciurile din ultima și prima zi a unui an, deoarece asta înseamnă că ei sunt cei care își sacrifică, ani la rândul, orice noțiune de vacanță de iarnă cu familia. Cert este că prima săptămână a sezonului este privită cu un interes extrem de către suporteri, iar simpatia pentru setul de turnee care deschide competiția, turnee altminteri mici, este foarte mare, oricum mult peste interesul de care se bucură turnee de categorie similară, programate undeva în mijlocul anului. Cel puțin în partea asta a Europei, e greu de depășit sentimentul pe care ți-l dă tenisul privit de lângă brad, când afară e frig, iar „la ei” e soare.  

În cele ce urmează, vedem cine unde joacă în aceste prime zile ale sezonului 2014. 

Brisbane

În mod tradițional, Brisbane are un turneu feminin mult mai puternic decât cel masculin, așa că atenția cade mai mult pe primul. Anul acesta, prezența în premieră a lui Roger Federer în Queensland a răsturnat un pic balanța, chit că, exceptându-l pe elvețian, nu mai există un alt jucător de Top 15 pe tablou, în vreme ce la feminin sunt trei din primele cinci jucătoare ale lumii.

Pentru Federer, care reîncepe un sezon în Australia după câțiva ani în care se mutase la Doha, Brisbane are o importanță destul de mare, pentru că îi dă șansa unor rezultate de moral, care să confirme finalul pozitiv din 2014 și să-l pregătească pentru Australian Open. Cum am mai discutat, prima parte a anului are o importanță majoră pentru elvețian, în sensul că, dacă nu apar rapid niște titluri și victorii elocvente în primele trei luni, adică până la începutul sezonului pe zgură, Federer riscă să reintre în acea zonă de neîncredere care l-a marcat anul trecut.

Brisbane arată, ce-i drept, perfect din acest punct de vedere, iar tragerea la sorți ajută: Federer începe în această noapte cu Jarkko Nieminen, apoi i-ar putea întâlni pe Sam Querrey în sferturi și pe Kevin Anderson sau Jeremy Chardy în semifinale. În cealaltă jumătate, mai bine garnisită, se regăsesc câțiva capi de serie mai puternici: Kei Nishikori (l-a învins pe RF în ultimul meci direct, la Madrid), Gilles Simon (i-a dat mari dureri de cap la RG) și finalistul de anul trecut de la Brisbane, Grigor Dimitrov. Tot aici mai sunt și revenitul Marin Cilic și veteranii Feliciano Lopez și Lleyton Hewitt.

Oricum s-ar termina turneul. cu un titlu care i-ar egala deja totalul din întreg sezonul trecut, sau cu o înfrângere pe parcurs, concluziile în ce-l privește pe Federer, care joacă la Brisbane cu o rachetă nouă, vor mai trebui să mai aștepte până la Australian Open.

Tot legat de RF, el și-a anunțat, în cele din urmă, și programul pentru 2014. Singura mică surpriză e reapariția Mastersului de la Miami, ceea ce, alături de Brisbane, crește cu două competiții totalul turneelor față de programul inițial din 2013.

Pe tabloul feminin sunt multe lucruri de văzut. Serena, Sharapova și Azarenka sunt toate prezente aici, cu primele două pe aceeași parte de tablou. Toți ochii vor fi pe Maria Sharapova, care își face revenirea în circuit aici și spune că umărul nu-i mai dă bătăi de cap. Primul meci de la Cincy încoace a decurs bine pentru Maria, care a trecut cu 6-3, 6-0 de Caroline Garcia. Serena și Vika au și ele niște întrebări de răspuns. Azarenka a arătat epuizată din toate punctele de vedere după US Open și a încheiat anul trecut cu o victorie din șase meciuri. La rându-i, Serena ne va o indicație despre cât de motivată mai e: va domina săptămână de săptămână, precum anul trecut, sau își va permite mici clipe de răgaz și se va focusa doar pe turneele mai mari?

Doha

Lista jucătorilor prezenți în Qatar arată așa cum alte 250-uri pot numai să viseze: Rafa Nadal, Andy Murray, David Ferrer, Tomas Berdych și Richard Gasquet sunt pe tablou, adică cinci jucători de Top 10 și trei din primii cinci din lume. Dacă l-au pierdut anul acesta pe Federer, șeicii au mutat rapid și l-au obținut la schimb pe Andy Murray. De altfel, britanicul este unul dintre punctele de interes ale turneului, pentru că va fi primul lui event oficial la care ia parte, după operația la spate care l-a făcut să rateze ultimele două luni ale sezonului anterior. Ce altceva mai e de urmărit? Ferru debutează cu un nou antrenor după 15 ani cu Javier Piles; Gulbis, Monfils și Verdasco sunt pe tablou, deci imprevizibilul e asigurat, dar nu trebuie uitat și că Nikolay Davydenko obișnuiește să își aducă aminte la Doha de nivelul lui cel mai bun. Așa a făcut și anul trecut, când a jucat finala aici. 

Bineînțeles că toți ochii vor fi însă pe Rafa Nadal, cel care, spre deosebire de anul trecut, este prezent pe teren încă din prima săptămână. Iar meciul lui din primul tur este unul popcorn, îndelung așteptat de fanii lui Rafa: Lukas Rosol este, în sfârșit, dincolo de fileu, pentru prima oară când Nadal și cehul care a provocat uriașa surpriză de la Wimbledon 2012 se reîntâlnesc, iar Rafa are ocazia unei revanșe.

În cazul în care vor ajunge amândoi în finală, Rafa și Andy se vor întâlni pentru prima oară după doi ani, cea mai lungă pauză dintre membrii Big Four. Ultima lor întâlnire directă, finala de la Tokyo 2011, când Murray s-a impus în trei seturi, 2-6, 6-2, 6-0. 

Ineditul vine și pe tabloul de dublu: Murray face pereche cu Zimonjic, iar Rafa cu… Francisco Roig, unul dintre antrenorii săi. La 45 de ani, Roig s-a retras din circuit în 2001 și are nouă titluri de dublu la activ.

Chennai

Un pic în umbră față de Brisbane și Doha, Chennai se laudă totuși cu prezența pe tablou a lui Stanislas Wawrinka, fidel turneului pe care l-a câștigat în 2011 (plus o finală în 2010). De notat calificarea pe tablou a lui Radu Albot, ceea ce înseamnă că Albot, despre care noi am scris aici, își face debutul pe un tablou principal al unui turneu ATP.

Shenzhen

A doua ediție a turneului chinezesc are două jucătoare din Top 10 pe tablou, favorita gazdelor, Na Li, care începe anul de pe cea mai înaltă clasare a carierei (locul 3) și Sara Errani. De notat revenirea în circuit, cu această ocazie, a Verei Zvonareva, după un 2013 ratat din cauza accidentărilor. Vera n-a avut prea mult noroc la tragerea la sorți și a dat din prima peste Na Li.

Auckland

Șase jucătoare din Top 30 sunt prezente pe tabloul de la Auckland, unul garnisit cu câteva de nume interesante, de la care se așteaptă lucruri frumoase în anii următori: Garbine Muguruza, Jamie Hampton sau Monica Puig.

Cupa Hopman

Ca în fiecare an, distracția e garantată la Perth, un turneu cu un format unic. Anul acesta nu mai e Novak Djokovic prezent, dar sunt o mulțime de alte perechi interesante. La ce turneu îi mai vedem noi împreună pe teren pe Petra Kvitova și Radek Stepanek? Componența celor două grupe:

Grupa A

Polonia (1): Agnieszka Radwanska și Grezegorz Panfil (Janowicz s-a retras, accidentat)
Canada (4): Eugenie Bouchard și Milos Raonic
Italia (6): Flavia Pennetta și Andreas Seppi
Australia (7): Sam Stosur și Bernard Tomic

Grupa B

SUA (2): Sloane Stephens și John Isner
Franța (3): Alize Cornet și Jo-Wilfried Tsonga
Cehia (5): Petra Kvitova și Radek Stepanek
Spania (8): Anabel Medina Garrigues și Daniel Munoz De La Nava

Abu Dhabi

Selectul turneu neoficial cu șase jucători participanți pe bază de invitație a servit ca aperitiv pentru prima săptămână. L-a câștigat Novak Djokovic pentru al treilea an consecutiv, sârbul învingându-i pe Tsonga în semifinale și pe David Ferrer în finală fără să piardă set. Finala mică i-a revenit lui Rafa în detrimentul lui Jo, iar Murray a câștigat cu Wawrinka în meciul pentru locurile 5-6. Față de toți ceilalți, Novak Djokovic nu mai apare la un alt turneu până la Australian Open.

Românii

Sunt o mulțime de jucători români implicați în turneele primei săptămâni. Suntem cu ochii, spre exemplu, pe Sorana Cîrstea, care este favorită 4 la Auckland, unde traseul ei spre finală le(-ar) include pe S.Fichman, G.Muguruza, Venus Williams și Roberta Vinci/Jamie Hampton. 

La Doha, Victor Hănescu îl întâlnește pe Joao Souza, în vreme ce la Brisbane, Marius Copil s-a calificat pe tabloul principal, după trei victorii solide în calificări, și-l va întâlni pe japonezul Sugita. Ultima oară când Marius a apărut pe un tablou ATP a fost toamna trecută, când a pierdut cu Dimitrov în primul tur la Stockholm.

Tot la Brisbane va debuta Horia Tecău alături de noul său partener, Jean-Julien Rojer. Adversar le va fi însuși jucătorul preferat al lui Horia, Roger Federer, cel care face pereche cu Nicolas Mahut. 

Din păcate, Alexandra Cadanțu s-a accidentat la Auckland la umărul drept și s-a retras la 1-6, 0-4 cu Kurumi Nara.  La Shenzhen, Monica Niculescu o întâlnește pe Anna Schmiedlova în turul 1.

Simona

Simona Halep își va face debutul în noul sezon la Sydney, în săptămâna a doua, turneu la care mai sunt anunțate Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova, Sara Errani, Jelena Jankovic, Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Sloane Stephens, Roberta Vinci, Carla Suarez Navarro, Svetlana Kuznetsova și Sorana Cîrstea.

Până atunci, Simona a fost analizată de Steve Tignor într-un scurt preview pentru 2014. La avantaje, Tignor enumeră precedentele victorii ale româncei contra unor nume grele din circuit și faptul că va fi cap de serie la toate turneele importante, ceea ce o va ajuta să ajungă și mai ușor în fazele avansate ale turneelor, în special la Slam-uri. La dezavantaje e trecută certitudinea că nicio altă jucătoare de top n-o va mai subestima pe Simona de acum înainte, așa că Tignor se întreabă în ce măsură trecerea de la vânător la vânat o va dezavantaja pe Halep: „Dacă nu se va mai mișca la fel de bine pe teren, își va pierde încrederea câștigată anul trecut?”.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi