Show-ul Leylah Fernandez continuă cu a treia reprezentație de succes. Pentru Svitolina, o altă șansă ratată

Radu Marina | 8 septembrie 2021

Într-unul dintre cele mai impresionante trasee dintr-un turneu de Grand Slam din memoria recentă, tânăra Leylah Fernandez a reușit să o depășească, într-un meci decis la ultimele două puncte, de Elina Svitolina. Ucraineanca va rămâne mult timp cu gândul la punctul de la 5-5 din tiebreak-ul decisivului.

US Open este oferit de

Leylah Fernandez e în semifinalele US Open, după o a treia victorie formidabilă: Osaka, Kerber, Svitolina  

Context. În vârstă de 19 ani, împliniți în urmă cu două zile, Leylah Fernandez se califică în prima semifinală de Grand Slam, după o nouă victorie fantastică, 6-3, 3-6, 7-6 obținută în fața Elinei Svitolina, favorita 5 a turneului. Canadiancă devine astfel cea mai tânăra jucătoare care învinge două adversare din top 5 (Naomi Osaka, acum Elina Svitolina) din 1999 încoace, an în care Serena, pe atunci având 17 ani, reușea același lucru [Serena le învingea pe Clijsters, Seles, Davenport și Hingis în drum spre titlu la acea ediție]. Ea devine, totodată, și cea mai tânără semifinalistă la US Open din ultimii 16 ani (Maria Sharapova, 2005). 

De remarcat și faptul că va fi doar a treia semifinală pe care Fernandez o joacă în circuitul profesionist, primele două fiind la Monterrey și Acapulco (WTA 250). 

Dacă Fernandez a pășit în acest meci fără să știe ce o așteaptă, fără vreo experiență într-o astfel de fază, Elina Svitolina avea destule repere și știa cum să gestioneze o astfel de partidă, fiind pentru a opta oară în carieră într-un sfert de finală de Grand Slam. În realitate, lucrurile s-au dovedit a fi diferite și asta nu face decât să adauge și mai multă dezamăgire pentru Svitolina, care rămâne cu un bilanț de 2-6 în sferturile de finală ale Slamurilor. Față de precedentele înfrângeri în sferturi, acum a fost prima dată când Svitolina a câștigat un set. 

Meciul. Ca aproape fiecare meci în care Fernandez a fost implicată la US Open, partida a fost un spectacol total. Ambele au contribuit la asta, dar Fernandez s-a aflat, încă o dată, în prim plan. Ea fost cea cu sclipirile, cu loviturile spectaculoase și, în cele din urmă, ea și-a asumat mai mult și mai des, ceea ce i-a și permis să câștige acest meci intens, chit că la fotofiniș. În total au fost reușite 74 de lovituri câștigătoare (32 Svitolina, 42 Fernandez) iar Svitolina a terminat meciul câștigând cu două puncte mai mult decât adversara sa (99 vs. 97). 

Primele două seturi au fost în oglindă nu doar prin configurația scorului, dar și ca evoluție. Primul set i-a aparținut canadiencei, ea a fost în control deplin și a stabilit ritmul. Setul doi a fost despre Svitolina, care s-a desprins facil și a fost greu să mai fie prinsă din urmă. 

Cu toate astea, Fernandez a fost jucătoarea agresivă și asumată, chiar și în setul doi, când a revenit de la 1-5 la 3-5 și a avut câteva șanse de a recupera și acest break. Era clar că, dacă va reuși să se scuture de micile erori, Svitolina va avea viață grea și în decisiv. Și așa a fost: reîncărcată și cu același forehand absolut minunat, pe care-l poate lovi din orice parte a terenului, Fernandez s-a năpustit asupra Elinei și a făcut rapid diferența: 5-2, doar după 35 de minute de joc și totul părea pierdut pentru ucrainiancă.

Până la acest scor, Svitolina a fost acea Svitolina șireată, care nu se grăbește, care mizează mult pe defensivă și contraatacuri izolate. În fața multor jucătoare, tipul ăsta de joc da rezultate. Când în fața ei e o jucătoare agresivă, care pedepsește orice minge scurtă și pune presiune imediat cu prima lovitură după serviciu, șansele ei scad semnificativ. 

Aproape de eliminare, Svitolina a ieșit din zona ei de confort; a devenit agresivă, a preluat inițiativa și nu s-a mai cantonat într-un joc foarte solid de pe linia de fund, dar ineficient în fața unei jucătoare agresive și exacte precum a fost Fernandez. Schimbarea asta de plan a ajutat-o enorm pentru că de la 2-5 s-a făcut 5-5 iar majoritatea punctelor au fost făcute de Svitolina, prin lovituri câștigătoare, prin atacuri bine gândite și finalizate cu accelerări impecabile. Svitolina și-a câștigat, în mod real, punctele și a luptat fantastic să revină. 

A făcut-o în două rânduri: o dată de la 2-5 la 5-5, a doua oară în tiebreak, când a revenit de la 1-4 la 5-5. Doar că, în acele momente mari, când un singur punct desparte învingătoarea de învinsă, Svitolina se întoarce aproape automat la ce știe ea să joace mai bine. Și e firesc să fie așa, într-un moment sensibil și de mare presiune, îi e mai comod să joace tenisul ei natural. Doar că fix asta avea să o și coste: niște lovituri rotunde și o încercare timidă de a veni la fileu, fără a-și pregăti în vreun fel atacul, au dus-o pe Fernandez spre victorie. Mingea de la 5-5 a arătat exact diferențele: Svitolina e ușor pasivă, încearcă să vină spre fileu, Fernandez o prinde cu un passing-shot în lung de linie cu forehandul și obține prima minge de meci. După un serviciu câștigător, victoria era a ei. 

Cât timp Svitolina și-a luat propria soartă în mâini, a avut câștig de cauză. Când a intrat în carapace și a mers mai mult pe un tenis la așteptare, a avut de pierdut. Cum ar fi arătat oare meciul dacă, după câștigarea setului doi, Svitolina ar fi etalat tenisul de la 2-5 la 5-5 în setul decisiv?

Ce înseamnă asta pentru Svitolina. E încă o șansă ratată de Elina în ce privește visul ei de a câștiga un Grand Slam, deși se află într-una din cele mai bune perioade ale carierei. Iar marea problemă e că aceste șanse ratate se înmulțesc. Și tiparul pe care sunt ratate se păstrează: când întâlnește o jucătoare agresivă, care știe ce vrea și are o precizie dezarmantă, Svitolina nu mai găsește soluții; găsește opțiuni temporare, se luptă, dar nu poate face niște schimbări mari pe perioade mari de joc, într-un meci. 

Este capabilă să găsească soluții și la acest tip de joc, în care adversara o plimbă de colo-colo cu lovituri tari și foarte tari, am văzut și în meciul de aseară. Dar până le va găsi, va rămâne vulnerabilă într-o bună măsură, iar acel titlu de Grand Slam rămâne și el departe – pentru că e aproape imposibil ca în șapte meciuri, câte sunt necesare pentru a câștiga, să nu întâlnească o jucătoare de profilul lui Fernandez, de exemplu. Sau Naomi Osaka sau Serena Williams sau Nadia Podoroska, jucătoare care au învins-o în sferturile de finală la Slamuri până acum. 

https://twitter.com/ElinaSvitolina/status/1435389803533639682?s=20

Ce urmează pentru Fernandez. După această victorie, Fernandez va încerca să învingă și a treia jucătoare din top 5 la US Open. Ea o va întâlni pe Aryna Sabalenka, favorita 2, care a trecut rapid, 6-1, 6-4, de Barbora Krejcikova, jucătoare care n-a mai avut energie și resurse să ofere prea multe replici, după anul extraordinar avut și după problemele întâmpinate în meciul cu Garbine Muguruza. 

Sabalenka merge în a doua semifinală de Grand Slam consecutivă și, în acest moment, este favorită să se impună aici. După începutul de turneu mai slab, în care a cedat un set cu Nina Stojanovic, Sabalenka a defilat până în semifinale, fără să piardă mai mult de 4 game-uri pe set. 

Fernandez și Sabalenka vor juca pentru prima dată una împotriva celeilalte și va fi interesant de urmărit ce va mai avea de oferit Fernandez în acest meci. E clar că de renunțat, nu o va face. E cert și că va lupta pentru absolut fiecare punct – așa cum a făcut-o în aceste două săptămâni. Dar va rămâne de văzut cum va putea gestiona toată forța adversarei. 

Danil Medvedev vs. Felix Auger-Aliassime e prima semifinală masculină

Carlos Alcaraz a fost forțat să se retragă (3-6, 1-3 ret.) în setul doi cu Felix Auger-Aliassime pentru o problemă în zona mușchiului aductor, iar Danil Medvedev l-a învins, în patru seturi, pe olandezul Van de Zandschulp, stabilindu-se astfel prima semifinală masculină. Medvedev și Auger-Aliassime se vor întâlni pentru a doua oară, după victoria rusului de la Rogers Cup 2018. 

Dacă pentru Auger-Aliassime acesta e cel mai important rezultat al carierei și prima lui semifinală de Slam, devenind astfel, la 21 de ani, cel mai tânăr semifinalist la US Open din 2009 încoace (Juan Martin Del Potro). Pentru Medvedev e a patra semifinală de Slam și a treia consecutivă la US Open. 

Astăzi, la US Open

Monica Niculescu și Gabriela Ruse vor încerca să se califice în semifinalele probei de dublu. Monica și Gabi le vor înfrunta pe favoritele 7 Guarachi/Krawczyk. Meciul va avea loc la ora 00:30, ora României. 

Reeditarea finalei de la Wimbledon: Novak Djokovic îl întâlnește pe Matteo Berrettini, în jurul orei 03:30.

Emma Răducanu vs. Belinda Bencic, primul meci al zilei, de la ora 19:00

Zverev încearcă să revină în semifinale la US Open. Pentru asta, neamțul trebuie să treacă de Lloyd Harris (ora 20:30). 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi