She is back! Serena Williams se întoarce în circuit după un an de absență, își anunță participarea la Wimbledon

Radu Marina | 14 iunie 2022

După un an de absență, Serena Williams se întoarce în circuit, pentru a 21-a ei participare la Wimbledon.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

În vârstă de 40 de ani, Serena Williams, câștigătoare a 23 de turnee de Grand Slam, și-a anunțat astăzi, printr-o postare pe Instagram, revenirea în circuit pentru turneul de la Wimbledon, care a confirmat, mai apoi, că multipla campioană americană va primi un wildcard pentru turneul de simplu, pe care aceasta l-a câștigat de șapte ori. Până atunci, Serena e așteptată să participe la turneul de la Eastbourne (în proba de dublu, alături de Ons Jabeur), care are loc săptămâna viitoare.

Serena se întoarce astfel pe teren după o pauză de fix un an. Ultimul meci oficial disputat de Williams a fost anul trecut, tot la Wimbledon, în primul tur, în fața Aliaksandrei Sasnovich, când a părăsit Centre Court în lacrimi, accidentată la picior, după doar șase game-uri jucate. Acest episod, combinat cu absența îndelungată din circuit și căderea în clasament – a ieșit, între timp, din primele 1000 – a accentuat ideea unei posibile retrageri  a Serenei din tenisul profesionist. Ba mai mult, încetarea colaborării cu Patrick Mouratoglou după 10 ani împreună, într-un moment în care francezul i-a cerut clarificări în ce privește viitorul ei, nu a făcut decât să sporească speculațiile. 

Și totuși, anunțul de azi confirmă că Williams nu e încă dispusă să renunțe și încearcă să-și mai ofere o șansă, astfel încât să poată închidă socotelile în proprii termeni – așa cum și Federer a declarat recent că își dorește.  

Deși sunt multe întrebări în această revenire a Serenei – cât de bine pregătită fizică va fi? cât de mult va conta că nu a mai jucat niciun meci de un an? cât de bine s-a recuperat după accidentare? – e o decizie curajoasă, asumată și cu siguranță cântărită suficient de bine. 

Există un precedent la Serena, ce-i drept, într-o altă eră și în alte condiții: o revenire în condiții similare, cea din 2011. Și atunci, ca și acum, nu mai jucase un meci oficial de la ediția precedentă a Wimbledon, și tot în urma unei accidentări la picior. La acea vreme, ea și-a făcut revenirea în circuit la Eastbourne, în încercarea de a se pregăti pentru Wimbledon.

Întoarcerea Serenei în circuit se face pe fondul unor schimbări dramatice în circuitul feminin; aproape nimic nu mai e cum era în urmă cu un an: Ash Barty a câștigat, între timp, două Slamuri, dar și-a anunțat și retragerea din tenis, Emma Raducanu, încă o necunoscută la ora la care Serena ieșea de pe Centre Court, e acum campioană de Grand Slam, o serie de jucătoare s-au retras (Carla Suarez Navarro, Kirsten Flipkens, Johanna Konta, Kiki Bertens) sau și-au întrerupt cariera (Elina Svitolina), în vreme ce alte jucătoare din noua generație fac valuri. Există, de asemenea, un nou lider autoritar, Iga Swiatek, o jucătoare pe care Serena nici măcar n-a întâlnit-o vreodată.  

Odată cu încetarea colaborării cu Patrick Mouratoglou, Serena va începe această revenire având o nouă echipă. În această perioadă, ea va fi antrenată de Eric Hechtman, cel care a pregătit-o ani buni pe Venus Williams, iar alături de el vor mai fi Jarmere Jenkins (sparing partner), Derick Pierson și Kristy Stahr (fizioterapeuți). 

E dificil de spus dacă va fi sau nu va fi ultimul Wimbledon la care Serena va lua parte. Cert e că aceasta va fi a 21-a ei prezență la Wimbledon, turneu pe care l-a câștigat de 7 ori la simplu și de 6 ori la dublu. Și la fel de cert e că prezența ei la această competiție – și în circuit, în special – va aduce inspirație și valoare. Poate cea mai bună jucătoare din istoria acestui sport e încă aici, încă își oferă șanse și încă vrea să continue – iar asta nu poate fi decât de apreciat.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi