Sharapova și Federer sunt sărbătoriții unei zile în care Djokovic dă semne de umanitate, iar Serena rămâne inaccesibilă

Andrei Năstase | 22 ianuarie 2016

În vreme ce Roger Federer a devenit primul om din era Open care ajunge la 300 de victorii în turneele de Grand Slam, Maria Sharapova a ajuns, nu fără emoții, la 600 de victorii în circuit. Favoritul gazdelor, Nick Kyrgios, s-a oprit mult mai devreme față de așteptările puse în el

Roger Federer rătăcește un set, trece totuși de Grigor Dimitrov (6-4, 3-6, 6-1, 6-4) și mai înfige drapelul pe-un vârf amețitor: 300 de victorii în turneele de Grand Slam. În aceeași zi, Maria Sharapova adună a 600-a victorie în circuit, Djokovic arată ceva semne că-i făcut (aproape) din același material ca ceilalți, iar Serena rămâne la un etaj superior.

În concursul esteților, Federer a reușit de două ori mai multe lovituri câștigătoare decât Grigor Dimitrov (48 față 23), a servit mai bine și a fost mai dominant în desele lupte de la fileu. Roger, care îl întrecuse pe Grigor și în turneul inaugural de la Brisbane, a pierdut setul secund, dar a răspuns imediat, fugind cu setul trei în doar 28 de minute. De acolo, bulgarul (cu zece ani mai tânăr decât Federer) nu a mai găsit drumul înapoi în meci și se recunoaște învins pentru a cincea oară de Roger, căruia a reușit să-i fure doar două seturi.

După un meci în care ambii jucători au alternat momentele de grație cu câteva clipe de rătăcire, Federer a ajuns la a 300-a victorie în turneele de Mare Șlem.

“E un lucru important, la fel cum a fost și precedentul record”, a spus Federer, referindu-se la momentul când a atins 1.000 de victorii în circuit. “Nu sunt lucruri pe care mi le-am propus neapărat, dar când se întâmplă, sunt momente foarte speciale.”

Dimitrov a avut câteva necazuri fizice, a cerut asistența medicului și a redus voit viteza serviciului în setul patru. Întrebat dacă a sesizat problemele fizice ale adversarului, Roger a spus că un veteran ca el observă lucrurile astea, dar nu se mai lasă distras: “M-am păcălit de prea multe ori pe vremea când eram adolescent. Oricum, sper că Grigor este ok.”

Roger l-a primit în turul următor pe belgianul David Goffin, favorit 15, care a câștigat gâlceava tinerilor promițători cu Dominic Thiem: 6-1, 3-6, 7-6(2), 7-5. Belgianul a pierdut toate cele trei partide jucate contra lui Federer, cea mai recentă la Basel, anul trecut, când a reușit să câștige un set.

Campionii en-titre din Australia, Serena Williams și Novak Djokovic au fost programați să înceapă de la aceeași oră, însă Serena a petrecut doar 45 de minute pe teren în compania adolescentei Daria Kasatkina, căreia i-a cedat doar două game-uri, câte unul în fiecare set. Williams va juca în turul patru contra Margaritei Gasparyan.

Djokovic părea și el să se grăbească în meciul cu Andreea Seppi (cel care anul trecut, în aceeași fază a turneului, îl eliminase pe Federer). Sârbul, care atinge turul patru în fiecare turneu de Slam de la French Open 2009 încoace, a câștigat primul set la unu, în doar 25 de minute.

De acolo, însă, italianul a început să joace din ce în ce mai bine, a rezistat cu încăpățânare în schimburile lungi și a fost la un pas să-l dezechilibreze pe liderul mondial în seturile doi și trei. Totuși, Nole a confiscat punctele importante și s-a impus cu 6-1, 7-5, 7-6 (6), nu înainte să salveze două mingi de set în tiebreak-ul setului trei.

La finalul meciului, Novak a spus că Seppi e un adversar incomod, obișnuit să joace în fazele finale, obișnuit cu stadioanele importante și presiunea meciurilor tari. “L-a bătut pe Federer anul trecut chiar aici, deci știe cum să joace în condițiile astea. E un adversar foarte periculos, așa că mă bucur să trec mai departe în trei seturi”, spunea Djokovic. El va juca în turul patru contra lui Gilles Simon, care l-a depășit fără emoții, 6-3, 6-2, 6-1 pe argentinianul Federico Delbonis.

Tot în turul patru ajung Kei Nishikori și Jo-Wilfried Tsonga (finalistul din 2008). Cei doi se vor bate pentru un loc în sferturile de finală.

În ultimul joc al zilei, Tomas Berdych l-a întrecut pe Nick Kyrgios, care îi contrazice din nou pe cei care-l dădeau maturizat, schimbat, în orice caz, într-un jucător mai liniștit. Într-un meci în care s-a ales praful de bietele mingi, Nick a părut adesea distras, indispus și imobil. Berdych, în schimb, arată bine la primul Slam al anului, și trebuie să treacă de Bautista Agut pentru a-și ocupa locul în sferturile de finală.

Ceva mai devreme, campioana din 2008, Maria Sharapova, și-a trecut în contabilitate victoria cu numărul 600 în circuit. Masha avansează și ea în turul patru după o victorie ciudată, 6-1, 6-7(5), 6-0 înaintea americancei Lauren Davis.

Favorita numărul cinci joacă pentru un loc în sferturi cu tânăra și talentata Belinda Bencic, cap de serie numărul 12. Elvețianca (18 ani) este considerată una dintre cele mai mari promisiuni ale circuitului feminin, așa că meciul va fi promovat ca o frumoasă ciocnire a generațiilor.

Aga Radwanska și Carla Suarez Navarro s-au calificat și ele în turul patru, unde vor juca contra nemțoaicei Friedsam și a Dariei Gavrilova, care a trecut în cel mai dramatic meci al zilei de franțuzoaica Mladenovic, 11-9 în decisiv, și face unul dintre cele mai bune turnee din carieră.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi