Sharapova pierde din prima la Miami; trei întrebări despre al doilea Premier Mandatory al anului

Treizecizero | 27 martie 2015

Miami rămâne singurul turneu important pe care Sharapova nu reușește să îl câștige. Rusoaica l-a părăsit acum încă din turul al doilea, iar locul 2 e acum în pericol, în funcție de rezultatele Simonei Halep

Miami e un turneu de al cărui trofeu Sharapova nu reușește să se apropie și pace; are cinci finale aici și toate au fost pierdute, așa că turneul din Florida rămâne singurul titlu mare pe care nu l-a câștigat. De data asta, numărul 2 mondial a pierdut din prima: într-una dintre marile surprize ale acestui an, Maria Sharapova a fost eliminată, noaptea trecută, de Daria Gavrilova, numărul 97 mondial, 7-6, 6-3.

Pe Gavrilova o știm de la meciul jucat cu Simona Halep la Indian Wells, când a pus de asemenea probleme, câștigând primul set în fața unei românce absente, înainte ca Simona să reușească revenirea. De data asta, Gavrilova a dus lucrurile la capăt, îndeplinindu-și un vis: “Cred că mi-am dorit să o bat pe Maria încă de când aveam 12 ani, când am văzut-o câștigând la Wimbledon. Ea a fost mereu un idol pentru mine și foarte importantă în Rusia”, a spus Gavrilova.

Ca și în meciul cu Simona, Gavrilova a impresionat prin varietatea loviturilor și prin jocul defensiv excelent, cu care a obținut erori neforțate în serie. Incredibil de energică și de motivată, Daria a trecut peste pierderea avantajului de 5-3 în primul set și l-a luat în tiebreak. Apoi, în setul secund, a condus cu 3-0, dar Masha a revenit, făcând rebreak la 4-2. Nu a durat mult comeback-ul: Gavrilova a făcut break la zero și a servit meciul fără probleme, încheindu-l la prima minge de meci. O va întâlni pe Kurumi Nara în turul 3.

Maria, care a jucat cu un bandaj pe piciorul stâng, a avut o zi teribilă pe retur și a făcut greșeli importante în momente-cheie, precum drive-volley-ul din tiebreak, de la 4-5. Gavrilova a variat foarte bine viteza și și-a deschis inteligent terenul, iar Sharapova nu a găsit niciodată acea extramotivație care o ajută să se extragă din astfel de meciuri mai proaste. Ca urmare, după o dublă Indian Wells-Miami dezamăgitoare, rusoaica poate pierde, în teorie, locul 2 la finalul turneului, în funcție de rezultatul Simonei. Chiar dacă nu se va întâmpla acum, sunt toate șansele ca lupta pentru locul 2 să devină pasionantă în lunile următoare. Rusoaica are multe puncte de apărat de-a lungul primăverii, dar Sharapova a mai intrat în sezonul de zgură cu astfel de dubii și anii trecuți, contrazicându-le cu rezultate extraordinare.

După eliminarea timpurie a Sharapovei, Miami prezintă trei întrebări mari și late:

Cum va rezista Simona presiunii mentale, dar și unui traseu dificil?

Puține jucătoare au făcut în același an dubla Indian Wells-Miami, iar Simona are o șansă să intre într-un club select. Misiunea este infernală, dar greutatea ei ține mai degrabă de partea mentală, de cum va ști ea să managerieze presiunea. Simona recunoștea, într-un interviu pentru TennisTV la Miami, că nu e obișnuită să aibă un traseu lung la ambele turnee ale lunii martie și că e o încercare nouă pentru ea. În același timp, cele câteva zile de pauză dintre cele două competiții i-au dat ocazia să se refacă și să se reîncarce, iar anul acesta a demonstrat deja în atâtea rânduri că își dorește să câștige cât mai multe meciuri.

Traseul de pe tablou nu e nici el cel mai ușor. La prima vedere, drumul Simonei este presărat încă de la primul tur cu foarte multe jucătoare de forță, care pot să-i dea dureri de cap dacă prind o zi grozavă, iar jocul româncei se adună mai greu. Însă astfel de lucruri se reglează per ansamblu: există tablouri ușoare, precum există și tablouri foarte grele. Există adversare cu nume care nu confirmă temerile, după cum există oponente considerate facile, dar care se dovedesc infinit mai periculoase.

Iar peste toate stă momentumul Simonei. Cu o încredere până la cer după cel mai important titlu al carierei, ea nu are de ce să se teamă de nimeni de pe o jumătate de tablou care poate fi rezumată astfel: Vaidisova – Giorgi – Azarenka – Bouchard/Stephens/Keys – Serena.

Cum va rezista Serena din punct de vedere fizic?

Retrasă de la Indian Wells, Serena își va apăra titlul la Miami, turneu pe care l-a câștigat de șapte ori, după ce a lovit primele mingi la antrenamentele de miercuri. Însă în ce măsură va fi cu adevărat competitivă până la capăt, nu știe nimeni cu exactitate, pare-se că nici Serena: “Știu că va trebui să mă descurc cu durerea. Va trebui să găsesc cel mai bun mod prin care să fac asta. Încerc să mă țin departe de dureri și vom vedea ce se întâmplă”. Vom vedea la meciul cu Monica Niculescu cum va rezista genunchiul Serenei, dar un nou meci cu imprevizibila Monica nu poate să-i surâdă prea mult americancei, care, cel mai probabil, se va vedea din nou obligată să alerge și să-și flexeze genunchii foarte mult.

Cine va ieși din jumătatea inferioară a tabloului

Eliminarea timpurie a Sharapovei deschide ușa pentru numeroase posibilități în jumătatea inferioară a tabloului, dar, ca și la Indian Wells, draw-ul este disproporționat, partea superioară a tabloului fiind mai încărcată. Caroline Wozniacki pare a fi alegerea cea mai la îndemână pentru un loc în finală, dar nici Karolina Pliskova sau Venus Williams nu sunt de neglijat. De asemenea, e o șansă mare pentru Agnieszka Radwanska să-și relanseze sezonul, unul dezamăgitor pentru fosta campioană de la Miami, abia pe 23 în Race înainte de startul turneului. Aga o va întâlni pe Irina Begu în turul al treilea.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi