Shanghai, noi provocări: revine Federer, iar Nole și Rafa își continuă duelul

Adrian Țoca | 9 octombrie 2013

Penultimul Masters al anului poate agita și mai mult apele atât în cursa pentru primul loc, cât și pentru calificarea la Turneul Campionilor.

Într-un final de sezon care se profilează unul pasionant, turneul Masters de la Shanghai are un rol pivotal pentru mai mulți jucători. Locul 1 este decis pentru moment (matematic e imposibilă o altă schimbare în această săptămână), dar cei doi rivali la cea mai înaltă poziție din clasament au tot interesul din lume să-și dorească un turneu cât mai bun la Shanghai. De asemenea, lupta directă pentru ultimele două locuri care asigură calificarea la Turneul Campionilor este cât se poate de strânsă și ar putea fi lămurită oarecum de rezultatele din această săptămână.


Shanghai este foarte important pentru Federer.
Elvețianul revine, în sfârșit, pe teren după US Open și, după un ping-pong scurt între locurile 5-7, se vede pus în situația de a trage tare pentru calificarea la Londra. Roger are doar 85 de puncte avans față de locul 8 în Race (Stanislas Wawrinka) și 105 față de locul 9, Richard Gasquet (dar francezul a ieșit deja din turneu). Gasquet a făcut o semifinală săptămâna trecută, în vreme ce Milos Raonic s-a implicat și el în calcule după turul de forță din ultimele 14 zile (titlu + finală). Tsonga e și el la pândă, în vreme ce Haas și Isner se pot implica în discuție cu un parcurs lung la Shanghai.

Dar probabil că niciunul dintre ei nu are o nevoie mai mare de un rezultat bun decât Federer. Elvețianul a petrecut perioada de după US Open antrenându-se în țara natală, respectiv în Dubai iar Turneul Campionilor e una dintre prioritățile sale dintotdeauna. Cu toate astea, deși, spre exemplu, oficialii turneului indoor de la Viena au dat de înțeles că îi păstrează un wildcard în caz de nevoie de puncte, Federer nu vrea să mai adauge la programul deja stabilit și care include, teoretic, și prezența la Mastersul de la Paris.

Federer n-a primit deloc favoruri de la tragerea la sorți. Potențialul său sfert de finală cu Novak Djokovic este deja un highlight mult așteptat al turneului, mai ales că nu s-a mai văzut cu rivalul sârb de anul trecut, din finala de la Londra.

Fără să mai aibă multe lucruri de pierdut de aici înainte, Federer intră într-o perioadă interesantă: în primul rând, urmează un segment al sezonului pe care l-a abordat mai mereu cu succes, chiar și în anii mai puțin reușiți. În plus, 2014 se profilează deja ca un an fără multe griji pentru el, opusul lui 2013 din acest punct de vedere, ceea ce ar putea lucra în avantajul său:

“Într-un fel, am știut mereu că voi avea un an greu în 2013, după efortul uriaș depus anul trecut. Cumva mă așteptam să n-am cine știe ce succes. Mindset-ul meu e din nou OK acum, cred că jocul meu îmi revine. Iar anul viitor o să fie grozav. N-am multe puncte de apărat, mai ales în unele momente cheie ale sezonului. Din acest motiv, aștept deja foarte nerăbdător noul sezon. Însă, de asemenea, simt că finalul de sezon mă va ajuta să-l pregătesc bine pe următorul, mai ales că ultima perioadă n-a fost una grozavă. Dar așteptările mele vor fi mereu foarte mari. Asta n-o să se schimbe niciodată. Câtă vreme sunt fizic ok, nu văd niciun motiv pentru care să nu fiu implicat în meciurile mari. Asta aștept de la 2014, să iau parte la astfel de meciuri”.

Ca la aproape oricare alt capitol, istoria îl avantajează din acest punct de vedere, venind cu un precedent încurajator. În 2011, la finalul unui an nu tocmai convingător, Federer a răspuns câștigând trei titluri consecutive pe indoor, serie care a constituit preambulul pentru excelentul sezon 2012.

Până una-alta, Roger a debutat deja în turneu, dar la dublu, unde face o pereche inedită cu jucătorul chinez Ze Zhang. Ideea acestei apariții a fost să ajute la promovarea tenisului în China, însă parteneriatul celor doi a dovedit, la primul meci, că n-a fost numai o idee de marketing sportiv. Federer și Zhang au învins cu 6-2, 6-1 perechea Tursunov/Anderson într-o partidă jucată într-o atmosferă foarte caldă, cu un public numeros și un DJ care a amuzat asistența cu melodiile cu mesaj la adresa furtunii de afară. Federer și noul său amic, echipat în colecția Nike a elvețianului, au arătat foarte bine împreună și s-au ales deja cu porecle pe Twitter: jurnaliștii i-au numit Ze Fed, dar Federer a venit cu propria-i idee pe Twitter: FeZerer.

Simpaticul Ze a avut mari emoții, dar și câteva execuții spectaculoase. Federer nu mai câștigase un meci de dublu din 2012, de la Jocurile Olimpice.

Altfel, fanii chinezi l-au primit cu brațele deschise pe fostul număr 1 mondial, care n-a câștigat niciodată Mastersul de la Shanghai, dar care s-a impus aici pe când metropola chineză găzduia Turneul Campionilor. Elvețianul a onorat festivitatea de deschidere a turneului de sâmbătă, moment în care suporterii l-au primit cu bannere cu mesajul “I Believe in U, Roger”. Exact sentimentul de care are nevoie Federer acum.

Shanghai este foarte important pentru Djokovic. Tot ce poate face Djokovic acum, după ce a predat șefia clasamentului, este să câștige. Cât mai mult. Tot, dacă se poate. Pentru că numai așa se poate menține aproape de Nadal în clasament. Novak este deținătorul titlului la Shanghai și un alt trofeu câștigat i-ar folosi ca să păstreze rezonabilă distanța de spaniol. Anul trecut, trofeul de la Shanghai l-a ajutat pe Novak să termine sezonul pe primul loc, punând suficiente puncte între el și Federer. Acum, Mastersul din China joacă un rol la fel de important în economia clasamentului pentru sârb. Nole are toate motivele să fie optimist, pentru că a obținut ce-și dorea, o victorie cu Nadal care este mai mult decât un simplu îndulcitor de moment.

Djokovic a citat echilibrul emoțional drept principalul motiv al jocului său foarte sigur din finala de ieri de la Beijing: “Cred că stabilitatea emoțională m-a ajutat în momentele cruciale, nu mi-am mai pierdut focusul cum am făcut-o la Montreal și la US Open. Știți, mi-am învățat lecția. Am pierdut câteva meciuri strânse cu Rafa anul acesta. Aveam nevoie de victoria de aici. Mi-am dorit mult să îmi apăr trofeul și să îl bat pe Rafa, care e cu siguranță jucătorul anului până acum. E un rezultat foarte important pentru încrederea mea. Tind să joc foarte bine în această parte a sezonului, am mereu rezultate bune în Asia. Acum mă simt un pic ușurat și voi încerca să continui să joc la fel de bine în continuare”.

Cu un trofeu în cont după o sumedenie de obiective majore ratate, Djokovic trebuie că se simte reîncărcat și gata să atace cu forțe proaspete finalul de sezon, unul în care n-ar trebui să mire pe nimeni dacă va fi din nou vioara întâi, la fel ca și anul trecut.

Shanghai este foarte important pentru Rafa. Ca să-l cităm chiar pe el, în tenis sărbătorirea unei performanțe durează puțin, pentru că urmează imediat un alt meci și un alt adversar. Rafa vine la Shanghai cu o motivație în plus, aceea de a deveni primul jucător din istorie care să câștige șase turnee Masters într-un singur sezon. A ajuns aici într-o singură finală, cea pierdută în 2009 cu Davydenko, și e de văzut în ce măsură înfrângerea cu Djokovic va avea sau nu un impact asupra sa. “Sper să fiu gata pentru Shanghai. E un turneu important pentru mine. O să fiu numărul 1 pentru câteva săptămâni, dar trebuie să continui să joc bine ca să pot avea șanse să rămân primul și la finalul sezonului”.

Rafa nu are însă o tradiție prea grozavă în acest segment al sezonului. Din 2005 încoace, Nadal n-a câștigat decât un singur turneu programat după US Open, este vorba de Tokyo 2010.

Altfel, Toni Nadal a confirmat la Radio Marca programul nepotului său în perioada următoare: Rafa va ataca toate turneele importante rămase în calendar: Shanghai, apoi Basel, Paris și Turneul Campionilor. Chiar și așa, Rafa a declarat că rămâne de părere că ar trebui redus numărul turneelor pe hard. Dar: „Am terminat-o cu politica tenisului, nu mai vreau să fiu implicat în astfel de discuții. Chiar dacă ai idei puternice, chiar dacă crezi că schimbările sunt posibile, e un zid peste care nu poți trece. Am susținut toate acele propuneri pentru generațiile viitoare, pentru ca ei să poată avea o carieră mai lungă și să-și protejeze corpul mai bine, în plus să se păstreze sănătoși la finalul carierei – ceva ce eu nu cred că o să am”.

Rafa a vorbit și despre Federer, arătându-se convins că acesta se va califica la Londra: „Da, sunt sigur că n-o să aibă nicio problemă să ajungă acolo. Lui îi plac aceste turnee, joacă mereu bine în această perioadă. Va fi la Londra, luptând pentru titlu.” 

Anterior, Roger vorbise, la rându-i, foarte frumos despre revenirea lui Nadal pe primul loc: „E un comeback incredibil, fără îndoială. Acum un an, oamenii vorbeau cum că ar putea să nu mai joace tenis niciodată. Un an mai târziu e numărul 1. Atât de repede se pot schimba lucrurile în tenis, ceea ce e grozav. Sunt foarte fericit pentru Rafa, a dovedit că nu poți niciodată să scoți din discuție pe cineva ca el. A arătat de atâtea ori în timpul acestui sezon că merită să fie numărul 1”.

Shanghai este foarte important pentru Horia. Titlul de la Beijing i-a readus în ecuația calificării la Turneul Campionilor pe Horia Tecău și Max Mirnyi, iar un parcurs rezonabil la Shanghai i-ar putea ajuta să șteargă cele 80 de puncte care-i separă de locul 8, ultimul care califică. Lista adversarilor e nici grea, nici ușoară la început, apoi se complică brusc: Huey/Inglot în turul 1 și Bopanna/R.Vasselin în turul 2. Dacă vor trece de aceste două meciuri, Horia și Max i-ar putea întâlni pe Bob și Mike Bryan în sferturi.

În alte știri, pe scurt:

David Ferrer și-a asigurat și el matematic biletele pentru Londra. Spaniolul va urca pe locul 3 în lume de lunea viitoare, profitând de absența din circuit a lui Murray. Cât despre Andy, scoțianul va lua o decizie în aceste zile dacă va forța sau nu prezența la WTF. Dacă nu, el va reveni la o competiție demonstrativă programată la finalul lui noiembrie.

Maria Sharapova s-a retras oficial de la Turneul Campioanelor și și-a închis astfel sezonul, alegând să se refacă în liniște pentru 2014. Rusoaica a anunțat că va numi un nou antrenor în noiembrie. Cât despre Turneul Campioanelor, Kvitova, Errani și Jankovic au obținut și ele biletele pentru competiția de la Istanbul.

– Iar Grigor Dimitrov a decis, în ceea ce ar putea să pară drept o idee nu tocmai grozavă, să rupă colaborarea cu academia lui Magnus Norman, relație care părea să aibă un efect bun asupra bulgarului. În schimb, Grigor va lucra acum cu Roger Rasheed, pentru început doar de probă. Rasheed este fostul antrenor al lui Monfils și, mai recent, al lui Tsonga.

Juan Martin del Potro pare să prindă din nou viteză, la timp pentru sezonul de indoor, suprafață pe care a devenit foarte redutabil în ultima perioadă. Delpo a făcut uitat un USO mai puțin reușit cu un titlu la Tokyo, unde l-a învins pe Raonic în finală. La ultimul lor meci direct, jucat la Montreal, s-a lăsat cu ceva scântei. Raonic a câștigat atunci folosindu-se de un moment deloc fair-play, când a atins fileul la un punct crucial, fără să recunoască mai apoi. Delpo revine în Top 5 pentru prima oară din 2010.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi