Foto: Jimmie48Photography

Sferturile reflectă peisajul actual al WTA: nume vechi și nume noi din eșalonul doi au ieșit la rampă

Camelia Butuligă | 15 martie 2017
Timpul Pliskovei?

Angelique Kerber continuă criza de rezultate, dar va redeveni numărul 1 și probabil va rămâne, o vreme, fără rival clar acolo. În rest, elita fetelor se reașază. Pliskova este jucătoarea care se poate eleva în aceste săptămâni

Tabloul feminin și-a decis deja sferturile de finală la Indian Wells și acestea sunt un amestec interesant. Era de așteptat oarecum ca după retragerea Serenei de la dubla Indian Wells-Miami să aibă loc o mică învălmășeală, dar este foarte interesant cine a ieșit la suprafață. Dincolo de Serena, majoritatea top 10 nu trece prin cea mai bună perioadă: Simona a ieșit devreme – previzibil, luând în calcul pauza de o lună și recuperarea genunchiului – Kerber a căzut și ea aseară contra Vesninei în două seturi destul de clare, după ce în turul anterior câștigase chinuit cu Parmentier, iar Radwanska continuă forma mediocră în care se zbate de ceva vreme, pierzând la Peng, o chinezoaică cu un joc similar, bazat pe îndemânare și persistență.

Pliskova a supraviețuit până acum cu ceva noroc, după un tur doi în care s-a strecurat ca prin urechile acului contra lui Puig; în optimi, providența i-a mai dat o mână de ajutor, Bacsinszky retrăgându-se din meci din cauza încheieturii. Karolina va juca deci primul sfert de sus contra lui Garbine Muguruza, alt exemplu de jucătoare de top care se chinuie să-și găsească forma și a avansat până aici cu un pic de ajutor de la unele adversare. Ultimele ei două meciuri, contra lui Day și Svitolinei, au avut trei seturi și au fost niște rollercoastere. Acest sfert are potențial să fie pe cât de bun, pe atât de prost, dată fiind forma lor fluctuantă și jocul cam în oglindă, bazat pe risc și atac continuu. Cele două se descurcă binișor și la fileu și e posibil ca cine va urca mai inspirat în față să aibă un avantaj decisiv. Interesant e că Pliskova are un avantaj mare în H2H: 5-1.

Cibulkova s-a luat de guler încă de la începutul turneului cu fete mai mari decât ea și le-a doborât în stilul caracteristic: cu aplomb și decibeli. N-a fost ușor, numai meciuri de trei seturi, dar Domi este genul de jucătoare care îmbrățișează efortul și obstacolele. Ostapenko, apoi Kristyna Pliskova, și aseară Pavlyuchenkova; aceasta din urmă a găsit cumva victoria, deși tot după un meci de trei seturi. Pavs este un caz interesant: fostă junioare minune, nu prea a reușit să fie la fel de minune și la seniori. Unii spun că e din cauza fitnessului, alții din cauza serviciului care se prăbușește sub presiune, alții din cauza abisalului suflet slav care pur și simplu nu poate să fie și genial și constant. În sferturi, Nastia va avea dincolo de fileu o altă reprezentantă de frunte a abisalului suflet slav: Svetlana Kuznetsova. Până acum, Sveta a fost genială și cât de cât constantă: a câștigat trei meciuri cu adversare cu stiluri, vârste și forme diferite. Meciul ei contra lui Vinci din turul trei a fost o delicatesă: dacă vreți șă vedeți cum se lovește un rever în lung de line din mișcare, compact și cu timing impecabil, revedeți highlights.

Jumătatea de jos oferă patru capi de serie în sferturi, aflați pe pozițiile 12, 13, 14 și 28. În lipsa top 10, top 20-30 ies un pas în față. Vedem nume vechi (Wozniacki și Vesnina), foarte vechi (Venus Williams) și mai noi (Mladenovic). Ce povești avem aici? Învinsă de Wozniacki, Madison Keys și-a încheiat turneul, primul de la operația de la încheietură de acum patru luni. ”Speram să câștig un set”, și-a mărturisit Maddie așteptările minuscule de la acest turneu; ceva similar a spus și Simona după meciul cu Mladenovic. Poate Wozniacki să redevină o forță în top 10, ca acum 7-8 ani? Probabil: are un tenis cu care poate ajunge frecvent în optimi sau sferturi și genul ei de joc, constant și răbdător, poate face zile fripte multora. Acum o va avea în față pe Mladenovic și va trebui să alerge serios: 2017 este cel mai bun an la simplu din cariera franțuzoaicei și rezultatele sunt consecința fitnessului mult îmbunătățit, combinat cu loviturile devastatoare de pe ambele flancuri.

Ultimul sfert va fi între Vesnina și Venus Williams. Elena Vesnina este probabil rusoaica cel mai mai puțin abisală dintre toate și a avut un model de carieră destul de interesant. Cu un joc variat și grațios, dar fără foarte multă forță, și-a făcut o reputație mai întâi la dublu, iar de vreo câțiva ani începe să apară și la simplu în fazele avansate ale turneelor. La Indian Wells a demontat două bombardiere (Rogers și Babos) și apoi pe Kerber. Venus n-a jucat nici ea rău, deși s-a cam întrebuințat până acum: Jankovic, Safarova și Peng, primul și ultimul de trei seturi. Dacă Vee nu va fi prea peticită, ar putea să iasă un meci frumos din acest sfert.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi